News

România a fost cea mai afectată țară după ce un nor reactiv a ajuns în toată Europa. Tocmai acum s-a aflat de unde a venit!

31.07.2019 | 21:22
Romania a fost cea mai afectata tara dupa ce un nor reactiv a ajuns in toata Europa Tocmai acum sa aflat de unde a venit
ADVERTISEMENT

Un nor radioactiv a plutit în anul 2017 perioadă deasupra Europei, specialiștii explicând că România este țara cea mai afectată și, în plus, consecințele acestui fenomen se resimt inclusiv la ora actuală. A fost nevoie de doi ani pentru ca oamenii de știință să identifice sursa scurgerilor uriașe de material radioactiv.

De unde a venit norul radioactiv care a afectat România

În urma scurgeri care a speriat întreaga Europă, la momentul respectiv în atmosferă a fost eliberată o cantitate de radiații de până la 100 de ori mai mare decât cea emisă, spre exemplu, ca urmare a tragediei de la Fukushima. Primii care au semnalat consecințele grave ale acestei situații au fost cercetătorii italieni, alertați de creșterea considerabilă a cantității de ruthenium-106 radioactiv în atmosferă.

ADVERTISEMENT

Prezența norului radioactiv asupra Europei indică faptul că în Rusia sau în Kazahstan s-a produs un incident grav la o centrală nucleară, în ultima săptămână a lunii septembrie 2017. Totodată, specialiștii francezi au oferit răspuns la întrebarea aflată pe buzele tuturor, explicând că acest fenomen nu pune în pericol sănătatea umană sau mediul de pe continent, în ciuda concentrației radioactive foarte mari.

Harta regiunilor afectate de norul radioactiv din 2017. Sursa foto: world-nuclear-news.org
Harta regiunilor afectate de norul radioactiv din 2017. Sursa foto: world-nuclear-news.org

Ce spun specialiștii despre norul radioactiv

În octombrie 2017, în urma măsurătorilor care se efectuează continuu de sistemul de stații de măsurare a radioactivității și care se raportează din 24 în 24 de ore s-a constat o creștere a concentrației izotopului artificial ruthenium-106 până la mai mult de 100 de ori față de valoare normală.

ADVERTISEMENT

S-a făcut o analiză la nivel european, în sensul că s-au făcut peste 1.300 de măsurători la 176 de stații de măsurare din 30 de țări. De menționat că creșterea concentrației radioizotopului ruthenium-106 nu a avut nicio influență asupra sănătății populției și nici asupra mediului înconjurător, acest izotop neavând consecințe nefavorabile asupra sănătății. Chiar se folosește în tratamentul unor boli, dar problema principală era depistarea sursei“, a declarat președintele CNCAN, Rodin Traicu, pentru Antena 3.

Tags: