News

România a împrumutat 3 miliarde de euro într-o singură zi! Cum explică ministrul de Finanțe

Autor: Alexandra Chivu | 28.03.2019 | 10:26
România a împrumutat 3 miliarde de euro într-o singură zi!

România a împrumutat 3 miliarde de euro de pe piețele externe într-o singură zi, prin intermediul unor eurobonduri cu maturitate de 7,15 și 30 de ani. Cu mai multe explicații a venit ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici.

Explicația ministrului de Finanțe pentru faptul că România a împrumutat 3 miliarde de euro într-o zi

Acesta a spus la Digi 24 că împrumutul a fost „un succes” și că demonstrează că țara noastră de bucură de încredere pe termen lung, adăugând și faptul că: „sunt un pic dezamăgit de felul în care se poartă discuțiile în spațiul public, de persoane care nu sunt informate și se speculează”. De asemenea, a răspuns și criticilor deputatului PNL Răzvan Prișcă, ce susținea că acest împrumut a fost făcut fărăr transparență.

„Știți ce înseamnă, ca ministru de Finanțe, să ieși cu o zi-două înainte și să spui că vrei să te împrumuți cu suma x? Orice țară are o procedură foarte clară când vrea să iasă pe piețele exerne, pentru că în momentul ăla prețul crește”, a spus ministrul.

România a împrumutat 3 miliarde de euro într-o singură zi! Cum explică ministrul de Finanțe
În urma acestui împrumut, Teodorovici spune că România se bucură de încredere

Senator liberal Florin Cîțu: „E o greșeală strategică ce a făcut Guvernul”

Teodorovici a menținonat că Guvernul României a hotărât să se împrumute în primul trimestru pentru anul curent, apoi, în cazul unor costuri joase, se poate împreumuta pentru anul următor. „Ceea ce azi am luat din piață ne ajută să avem finanțare pentru cel puțin 6 luni. Într-o posibilă situație incomodă pe plan internațional ne asigură nouă stabilitate. Faptul că există interes pentru titluri de stat în euro înseamnă că există încredere pe termen lung”, a explicat ministrul de Finanțe.

De altfel, faptul că România s-a putut împrumuta, denotă, din punctul politicianului de vederă, că aceasta se bucură de încredere. „S-a ajuns la 8,7 miliarde de euro dorință de a împrumuta România, asta înseamnă că se bucură de încredere. Am avut de unde să alegem, a fost suprasubscriere”, a adăugat ministrul. Despre faptul că țara noastră a ”luat pe datorie”, senatorul liberal Florin Cîțu a spus: „România are nevoie de bani mai mulți și se împrumută din ce în ce mai mult. E o greșeală strategică ce a făcut Guvernul”.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!