News

România a obținut bani europeni pentru sănătate din 2021. Ce sumă este disponibilă

27.04.2020 | 08:21
Romania a obtinut bani europeni pentru sanatate din 2021 Ce suma este disponibila
ADVERTISEMENT

Guvernul României a obținut bani europeni pentru sănătate din anul 2021, iar aceștia vor fi investiți în câteva proiecte mari.

România a obținut bani europeni pentru sănătate din 2021

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că România a obținut bani europeni pentru sănătate începând cu anul 2021, suma pe care o va primi în urma negocierilor cu Comisia Europeană fiind de 4,5 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

”Vestea bună pentru români este că din anul 2021 va exista pentru prima oară un Program Operațional dedicat exclusiv sănătății, cu un buget de aproximativ 4,5 miliarde de euro”, a declarat ministrul la Digi24.

Boloș a precizat că că Programul Operaţional de Sănătate ar putea deveni funcţional începând cu primul trimestru al anului viitor, iar accesarea banilor depinde de către unităţile sanitare din România.

ADVERTISEMENT

”Pentru spitalele regionale va fi alocată suma de 1,66 miliarde de euro”

”Ne pregătim împreună cu unităţile sanitare să accesăm cât mai bine şi mai eficient în folosul pacienţilor şi în folosul populaţiei beneficiare de servicii de sănătate”, a mai spus ministrul.

El a menționat că în prezent se lucrează la câteva proiecte mari de sănătate care vor putea fi finanţate din aceast program, o primă prioritate fiind cea legată de reactivarea Institutului Naţional Cantacuzino, pentru a produce vaccin tetravalent.

ADVERTISEMENT

”Nu vor fi uitate spitale regionale și nici investițiile în infrastructura spitalelor judeţene. Astfel, pentru spitalele regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova va fi alocată suma de 1,66 miliarde de euro”, a afirmat Marcel Boloș.

În încheiere, ministrul Fondurilor Europene a declarat că Programul Operaţional de Sănătate va fi prezentat în detaliu în perioada următoare și a ținut să mai precizeze că toate măsurile propuse au fost aprobate de către Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

Prin rectificarea bugetară, ai cărei principali beneficiari au fost ministerele Muncii și Sănătății, sunt tăiate din fondurile majorității ordonatorilor principali de credite. Reducerile nu sunt însă mari, semn că Guvernul vrea să facă rost de bani prin creșterea deficitului, adică se îndatorează.

ADVERTISEMENT