News

România a obținut locul I la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori. Elevii români au obținut 7 medalii și la Geografie. Update

Elevii din lotul olimpic de matematică al României au obținut locul I pe națiuni la Olimpiada Balcanică pentru Juniori, cu cel mai mare scor pe echipe înregistrat în istoria competiției.
02.07.2022 | 13:03
Romania a obtinut locul I la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori Elevii romani au obtinut 7 medalii si la Geografie Update
România a obținut locul I la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori. Elevii români au obținut 7 medalii și la Geografie. Update. Sursa foto: edu.ro
ADVERTISEMENT
02-07-2022
18:02

Elevii români au câștigat 7 medalii la Olimpiada Internațională de Geografie

Elevii din România au câștigat 7 medalii la a VII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Geografie pentru Europa (EGeo). Vorbim de 3 medalii de aur, una de argint și 3 de bronz.

La juniori s-au impus Andreea Șoie (clasa a IX-a/Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara) & Vlad-Luca Orșa (clasa a X-a/Colegiul Național „Constantin D. Loga” din Timișoara) – medalii de aur, Ianis Răzvan Costin Cojocaru (clasa a VIII-a/Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Pitești) – medalie de argint și Tudor-Alexandru Minaev (clasa a X-a/Colegiul National „Gh. M. Murgoci” din Brăila) – medalie de bronz.

La seniori au obținut medalii Andrei Fedorenciuc (clasa a XI-a/Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași) – aur, iar Svenja Alexia Papirowski (clasa a XI-a/Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București) și Andrei Ionescu (clasa a X-a Complexul Educațional „Lauder-Reut” din București) au intrat în posesia bronzului. Din echipa de seniori a făcut parte și Matei Mirea (clasa a XI-a/Colegiul Național „Tudor Vianu” din București).

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, i-a felicitat pe elevi și pe dascăli, într-un mesaj postat pe Facebook.

”Transmit felicitări loturilor olimpice de geografie (juniori și seniori) pentru palmaresul reușit la Olimpiada de Geografie pentru Europa (#EGeo) 2022: 7 medalii (dintre care trei de aur, o medalie de argint și alte trei medalii de bronz). Felicit, în același timp, cadrele didactice care i-au pregătit și susținut deopotrivă în stagiile de antrenament și în unitățile de învățământ în care studiază, precum și părinții care sunt alături de ei zi de zi.

Vă apreciez și sunt mândru de rezultatele voastre, prin care demonstrați că, indiferent de formatul concursurilor, cu prezență fizică sau online (cazul ediției din acest an) există continuitate în performanță”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, oficialul de la Educație.

La competiția începută pe 28 iunie, la Sarajevo, delegația României a obținut 224 de puncte din 240 posibile, scrie edupedu.ro, ceea ce i-a asigurat primul loc.

Pe podium s-au mai clasat echipele din Serbia, cu 174 de puncte, și din Turcia, cu 166 de punct, potrivit Societății de Științe Matematice din România.

ADVERTISEMENT

Rezultatul elevilor români este cu atât mai notabil cu cât la concursul de la Sarajevo au participat, cu statut de invitat și alte țări decât cele din Balcani.

Fiecare țară din zona Balcanilor – Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herțegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia – a avut o delegație de câte șase elevi.

ADVERTISEMENT

Aceștia au intrat în competiție cu echipe Europa și Asia: Arabia Saudită, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina (echipa B), Croația, Franța, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Clasamentul pe echipe este unul neoficial, însă performanța elevilor români s-a concretizat prin medaliile de aur și argint câștigate individual.

ADVERTISEMENT

Elevii medaliați cu aur sunt:

  • Aida Mitroi, clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Nr.16 „Take Ionescu” din Timișoara –  punctaj maxim
  • Victor-Vasile Dragoș, clasa a VIII-a la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare – punctaj maxim
  • Andrei Vila, elev clasa a VIII-a la Liceul Internațional de Informatică din București
  • Radu-Ionuț Stoleriu, elev clasa a VIII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași

Medaliile de argint au fost obținute de elevii:

  • David Ghibu, elev în clasa a VIII-a la Liceul Internațional de Informatică din București
  • Emanuel Mazăre, elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Pitești
ADVERTISEMENT

Profesorii care au condus echipa României la JBMO 2022 sunt: Marius Perianu, Colegiul Național „Ion Minulescu”, Slatina, Cristian-Teodor Mangra, Colegiul Național „Tudor Vianu”, București și Cristian Lazăr, Colegiul Național Iași.

ADVERTISEMENT
Tags: