Sport

România a pierdut cea mai valoroasă jucătoare de volei. Alexia Căruțașu a primit cetățenia și va reprezenta Turcia în meciurile internaţionale

Alexia Căruțașu, cea mai valoroasă voleibalistă a României, a primit cetățenia turcă. Ea va reprezenta țara de adopție, informația fiind făcută publică de președintele federației de la Istanbul.
31.03.2022 | 19:11
Romania a pierdut cea mai valoroasa jucatoare de volei Alexia Carutasu a primit cetatenia si va reprezenta Turcia in meciurile internationale
Alexia Căruțașu, cea mai bună voleibalistă a României în ultimii 2 ani, va reprezenta Turcia din ianuarie 2024. Sursa foto: Federația Română de Volei facebook
ADVERTISEMENT

Voleiul românesc și-a pierdut cea mai valoroasă sportivă a momentului. Alexia Căruțașu a obținut cetățenia turcă și va reprezenta țara de adopție începând cu luna ianuarie a anului 2024.

Voleibalista Alexia Căruțașu a primit cetățenia turcă și va reprezenta țara de adopție din ianuarie 2024

Informația a fost dată de președintele forului turc de specialitate, Mehmet Akif Ustundag. „Alexia este un sportiv foarte popular și de succes în țara noastră. Ea a declarat de mai multe ori că își dorește mult să devină cetățean turc.

ADVERTISEMENT

După ce a obținut cetățenia turcă, într-un final a primit și dreptul de a ne reprezenta țara. Îi doresc mult succes, a declarat oficialul turc, conform site-ului official al forului de la Istanbul.

Alexia Căruțașu și-a manifestat încă din vara lui 2021 dorința de a reprezenta Turcia

Naționala României a participat, în august 2021, în Grupa D a Campionatuloui European, meciurile având loc la Cluj-Napoca. Tricolorele nu au câștigat niciun meci, iar Alexia Căruțașu a fost una dintre puținele din lot care a spus lucrurilor pe nume.

ADVERTISEMENT

Ea a fost deranjată de metodele de pregătire ale selecționerului italian italian Luciano Pedulla. La finalul competiției, a plecat în Turcia și de atunci a venit doar cu ocazia sărbătorilor de final de an.

Ajunsă la Istanbul, Alexia Căruțașu a făcut primele demersuri pentru a reprezenta Turcia. Primul pas a fost să obțină cetățenia, pentru ca și alte jucătoare străine să poată juca la Galatasaray.

ADVERTISEMENT

La jumătatea lunii decembrie, Federația Română de Volei a informat, pe pagina de facebook, că a luat act de demersul sportivei.

Federația Română de Volei a întreprins și va întreprinde în continuare demersuri în acest caz pentru apărarea intereselor voleiului românesc și ale echipei noastre reprezentantive”, era anunțul sec făcut de membrii aleși ai Consiliului Director.

ADVERTISEMENT

Noul selecționer și-a luat angajamentul s-o „întoarcă” pe Alexia Căruțașu

Alexia Căruțașu a fost desemnată, la finalul anului 2021, cea mai valoroasă voleibalistă a României. „Îmi pare rău că nu am putut fi prezentă la festivitate pentru a lua premiul personal, deoarece am început pregătirea cu echipa de club.

Vă mulțumesc foarte mult! Sunt onorată, mai ales că este al doilea an consecutiv. Aș vrea să mulțumesc familiei, staff-ului și colegelor mele de echipă, fără de care nu aș fi putut obține acest premiu”, a declarat ea la vremea respectivă.

La jumătatea lunii februarie a anului 2022, federația a instalat un nou selecționer, pe spaniolul Guillermo Naranjo Hernandez. Obiectivul trasat de federație este calificarea la CE 2023, dar ibericul anunța că are și unul personal.

O să fac tot ce ține de mine ca Alexia să se simtă confortabil și să se convingă că avem un program nou, o nouă viziune. Vrem ca jucătoarele să simtă că sunt importante, pentru că altfel și federația ar avea de suferit.

Vrem ca ea și nu numai ea, ci toate jucătoarele, să înțeleagă că sunt importante, că opinia lor este importantă, sănătatea și viitorul lor sunt importante și că noi suntem aici pentru a ne asigura că evoluția lor crește”, spunea Hernandez.

Cine este Alexia Căruțașu, pe care naționala României o va avea adversară

Alexia Căruțașu s-a născut pe 10 iunie 2003. Este fata fostului baschetbalist Virgil Căruțașu, multiplu campion național cu Dinamo și Asesoft Ploiești. Și mama ei, Andreea, a făcut baschet de înaltă performanță. În prezent, este antrenoare.

Alexia a debutat în voleiul profesionist la numai 13 ani, 4 luni și 7 zile. A evoluat la CSM București până în 2018, când s-a transferat la VafiBank Istanbul. După un sezon a plecat la Sistem9 Yeşilyurt Istanbul. Anul 2021 i-a adus transferul la unul dintre cele mai galonate cluburi din Turcia, Galatasaray.

În ceea ce privește palmaresul, Alexia Căruțașu are un titlu și o Cupă a României cu CSM București, ambele în 2018. A mai câștigat Challenge Cup în 2021 cu Sistem9 Yeşilyurt Istanbul.

De asemenea, a făcut parte din naționala de tineret a României care a câștigat medalia de argint la FOTE 2019. În plus, a realizat 128 de puncte în ediția trecută a Challenge Cup, fiind cea mai prolifică jucătoare a competiției.

ADVERTISEMENT