News

România a pierdut într-o lună peste un milion de locuri de muncă. Mai mult decât în criza economică din perioada 2008-2012

13.04.2020 | 16:20
Romania a pierdut intro luna peste un milion de locuri de munca Mai mult decat in criza economica din perioada 20082012
ADVERTISEMENT

Conform raportărilor oficiale, România a pierdut peste un milion de locuri de muncă de la declanșarea stării de urgență în urmă cu aproximativ o lună.

România a pierdut într-o lună peste un milion de locuri de muncă

Conform unui comunicat al Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), publicat de news.ro, se arată că România a pierdut un milion de locuri de muncă într-o singură lună, mult peste ce s-a întâmplat în criza economică de acum zece ani.

ADVERTISEMENT

În criza economică din perioada 2008-2012, România a pierdut aproximativ 700.000 de locuri de muncă, cifră atinsă acum după doar trei săptămâni de la instaurarea stării de urgență din cauza pandemiei de coronavirus.

”Rămâne întrebarea dacă, după terminarea pandemiei, toţi aceştia vor reveni în câmpul muncii sau măcar o parte din ei, mai ales că probabil vom asista la o nouă aşezare a claselor sociale, o realitate economică indubitabilă”, a declarat Cristina Chiriac, preşedinte CONAF.

ADVERTISEMENT

Pandemia COVID-19 ne va schimba profund vieţile

Aceasta menționează că cel mai grav este că pandemia nu s-a încheiat, iar previziunile nu sunt favorabile. ”Se estimează că în următoarele trei luni circa 195 milioane de locuri de muncă full-time se vor pierde la nivel global”, conform unei analize a Agenţiei pentru Muncă din cadrul Naţiunilor Unite.

Conform agenţiei, restricţiile impuse de către autorităţi pentru stoparea răspândirii pandemiei afectează 2,7 miliarde de muncitori, echivalentul a patru cincimi din forţa de muncă de la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

CONAF a propus o serie de măsuri cu scopul de a oferi o gură de oxigen antreprenorilor, respectiv acordarea unui pachet de stimulare în cuantumul valorii salariului mediu brut pentru fiecare angajat păstrat pe o perioadă de cel puţin şase luni şi posibilitatea de închidere intermitentă a activităţilor economice.

Cristina Chiriac afirmă că pandemia COVID-19 ne va schimba profund vieţile. Chiar dacă fiecare generaţie va fi afectată în proporţii diferite, toţi vor fi nevoiţi să se adapteze la “o noua normalitate” în care economia mondială şi implicit cea a României nu va mai fi la fel.

ADVERTISEMENT

”Mulţi se vor vedea cu locurile de muncă sau economiile pierdute şi mulţi vor trebui să se adapteze la lucruri noi, vorbim de reacţii în lanţ care vor afecta nu doar vieţile indivizilor în cauză, ci şi societăţile ca întreg”, a precizat preşedinte CONAF.

ADVERTISEMENT