News

România a raportat duminică cel mai mic consum de energie electrică din istorie. Cum se explică acest record

Duminică, 14 aprilie 2024, România a raportat cel mai mic consum de energie electrică din istorie. Explicațiile acestei situații.
15.04.2024 | 16:47
Romania a raportat duminica cel mai mic consum de energie electrica din istorie Cum se explica acest record
Duminică, 14 aprilie, ziua în care România a înregistrat ieri cel mai mic consum de energie electrică din istorie. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ziua de duminică, 14 aprilie 2024, este una care a intrat în istorie ca fiind cea în care România a raportat cel mai mic consum de energie electrică din 2007 încoace, de când Transelectrica a început să prezinte datele interactive producție/consum.

Duminică, 14 aprilie, ziua în care România a înregistrat ieri cel mai mic consum de energie electrică din istorie

În ziua precedentă, între orele 12.00 și 15.00, consumul de energie electrică al României a atins un minim istoric. Chiar aproape de ora 15.00 s-a raportat un consum național de 3.900 MW.

ADVERTISEMENT

Vorbim de cea mai mică valoare din 2007 până în prezent. În urmă cu 7 ani, Transelectrica a început să prezinte datele interactive producție/consum. Specialiștii spun că, dacă este cel mai mic consum din 2007, este cu siguranță cel mai mic din epoca modernă a României.

Explicația care susține acest record este simplă. Astfel, înainte de 2007, aveam un consum industrial consistent care făcea ca, zilnic, iarnă sau vară, să avem cel puțin 8.000 MW consum instantaneu pe zi.

ADVERTISEMENT

Explicațiile din spatele acestui consum istoric

Doi factori fundamentali au dus la această situație nemaiîntâlnită. Existența prosumatorilor a jucat un rol cheie. Mai exact, cei peste 110.000 de posesori de mii de MW instalați au profitat de ziua cu soare și și-au produs intern necesarul de electricitate, fără a mai trage din sistem.

Apoi, a mai fost consumul general, industrial și casnic, extrem de scăzut. La nivel național, fabricile și marii consumatori nu-și revin cu producția, în ciuda faptului că prețurile din piață au scăzut mult.

ADVERTISEMENT

Companiile au ajuns în prezent sub nivelurile de dinainte de 2022. Alro Slatina, cel mai mare consumator individual de electricitate (la capacitate, în mod normal, are 10% din tot consumul României) nu a redeschis toate cuptoarele.

De asemenea, Liberty Galați stă într-un singur furnal. În plus, multe fabrici au început să devină de asemenea prosumatori. Pentru că afară sunt maxime de vară, populația nu mai consumă deloc curent pentru încălzire, conform Economedia.

ADVERTISEMENT

Recent, Hidroelectrica a coborât la cea mai mică producție de energie electrică din istorie

Cu o săptămână înainte de recordul minimumului consum de curent, mai exact pe data de 7 aprilie, la ora 14.47, Hidroeletrica producea energie electrică la o putere instantanee de doar 235 MW, conform datelor Transelectrica.

Și atunci, consumul național (cel măsurat, fără autoconsumul prosumatorilor), a scăzut la niveluri istorice, de 3.906 MW. Revenind la prezent, duminică, toți indicatorii din piața de producție/consum au fost la valori minime.

Astfel, în afară de energia nucleară care a mers în banda ei obișnuită, am avut o producție de energie hidro extrem de scăzută – puțin peste 700 MW, în timp ce termocentralele pe cărbune și gaze aproape că n-au existat.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii