News

România a raportat primul caz de ciupercă neagră în 2022. Boala poate apărea la cei care au avut Covid-19

Directorul Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL, dr. Răzvan Hainăroşie, a declarat joi că în urmă cu 7 zile a operat primul pacient diagnosticat în 2022 cu ciupercă neagră sau mucormicoză.
28.07.2022 | 12:24
Romania a raportat primul caz de ciuperca neagra in 2022 Boala poate aparea la cei care au avut Covid19
Pacient operat după ce a fost diagnosticat cu mucormicoză sau ciuperca neagră. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Astfel, primul pacient diagnosticat în 2022 cu ciupercă neagră sau mucormicoză este un vârstnic care în trecut a avut Covid-19. De asemenea, pacientul operat recent suferă și de diabet.

Intervenție reușită pentru primul pacient bolnav mucormicoză în 2022

Conform declarațiilor consemnate de news.ro, ciuperca neagră este o boală care poate apărea şi pe fondul sistemului imunitar compromis din cauza Covid-19, la o lună după diagnosticare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în cele mai nefericite situații, mucormicoza poate genera complicaţii pulmonare sau la nivelul creierului. Până în prezent, pentru această afecțiune nu a fost dezvoltat un vaccin.

Important de subliniat este că boala poate apărea și la persoanele care au HIV/SIDA sau diabet. Potrivit statisticilor publicate de Ministerul Sănătății, în 2021 au fost înregistrate șase cazuri de ciupercă neagră.

ADVERTISEMENT

Revenind la bărbatul operat la Institutul ORL din Capitală, sursa citată a indicat că acesta a fost internat la Institutul de Boli Infecţioase din Capitală şi primeşte tratament de specialitate. Asta s-a decis după ce vârstnicul a fost supus intervenției chirurgicale.

Ciuperca neagră, o mare provocare pentru medici

În acest context, directorul medical al Institutului Matei Balș din București, Adrian Marinescu, a declarat că evoluția stării unui pacient care are ciuperca neagră depinde foarte mult de rapiditatea diagnosticării.

ADVERTISEMENT

Dacă boala este descoperită rapid, intervenţiile chirurgicale şi tratamentul specific vor fi și mai eficiente. ”Pacientul este vârstnic, cu multiple probleme de sănătate printre care şi diabetul zaharat, a avut Covid-19.

El a fost diagnosticat în altă clinică de ORL, unde s-a prelevat o probă bioptică şi diagnosticul anatomo-patologic a fost pus de mucormicoză rino-sinuzală. El a fost trimis către Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş pentru tratament medicamentos, antifungic.

ADVERTISEMENT

Colegii noştri de acolo ne-au rugat să rezolvăm partea chirurgicală a problemei, lucru pe care l-am şi făcut. Practic, sub anestezie generală am îndepărtat tot ţesutul invadat de mucormicoză. Ulterior pacientul a fost retrimis către colegii noştri pentru tratamentul cu antifungic, urmând să fie supravegheat”, a declarat Răzvan Hainăroşie pentru news.ro.

ADVERTISEMENT