Fotbal intern

România a ratat calificarea la Mondiale prin Liga Natiunilor și poate cădea în urna a treia în preliminarii

15.10.2020 | 09:17
Romania a ratat calificarea la Mondiale prin Liga Natiunilor si poate cadea in urna a treia in preliminarii
ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi a ratat încă un obiectiv după necalificarea la EURO. A pierdut calificarea la Campionatul Mondial din Qatar prin Liga Națiunilor, dar și locul al doilea, care ducea la un nou baraj, de unde se mai califică trei echipe direct la Mondiale.

Ba mai mult, naționala lui Mirel Rădoi poate pierde și locul 3 în grupa cu Norvegia, Austria și Irlanda de Nord. Dacă Norvegia și Austria au câte 9 puncte, România are 4, în timp ce Irlanda de Nord are un punct.

ADVERTISEMENT

În cazul în care vom pierde cu Irlanda de Nord, vom cădea în grupa a treia valorică din Liga Națiunilor, dar și în urna a treia la tragerea la sorți pentru preliminariile Campionatului Mondial, care va avea loc în decembrie.

Calculele pentru calificarea la Campionatul Mondial nu sunt deloc optimiste

România va fi, cel mai probabil, în a treia urnă valorică, la tragerea la sorți pentru Campionatul Mondial, astfel că, teoretic, jucătorii lui Mirel Rădoi au șansa a treia în grupă. Pruimul loc se califică direct la Mondiale, în timp ce echipele care vor termina pe locul doi, vor disputa un play-off alături de alte două echipe necalificate din Nations League, care au terminat pe locul 2.

ADVERTISEMENT

Ultima dată când România a încheiat în top 2 în preliminariile pentru Campionatul Mondial se întâmpla în 2014, însă “tricolorii” au ratat calificarea la turneul final după barajul pierdut cu Grecia, 1-3 și 1-1.

România este în Liga B, însă putem presupune că echipele (mai bine clasate în Liga Națiunilor) care își vor câștiga grupa în Liga A n-au cum să rateze unul dintre primele două locuri în preliminariile clasice. Ba mai mult, România poate pierde și locul 3 și să retrogradeze în Liga C.

ADVERTISEMENT

Cele trei scenarii posibile pentru naționala lui Rădoi

  1. În mod normal, naționala va termina pe locul 3 și are totuși șanse să intre în urna a doua la tragerea la sorți pentru CM 2022 cu puțin noroc, în funcție de jocul n.
  2. Varianta SF e ca România să câștige ambele meciuri cu Norvegia și Irlanda de Nord, ceea ce e puțin probabil dacă analizăm ultimele trei meciuri ale naționalei.  Dacă printr-un miracol vom reuși acest lucru, putem termina pe locul 2, care ne asigură un loc la barajul din finalul preliminariilor pentru Mondiale.
  3. Scenariul horror: România obține mai puține puncte t decât Irlanda de Nord, ceea e plauzibil și termină pe locul 4. În acest caz, la tragerea la sorți pentru Mondialul din Qatar vom fi cu siguranță în urna a treia valorică, ceea ce înseamnă șanse mici de calificare.

România mai are două meciuri de disputat, ambele acasă și trebuie să lupte să rămână în urna la tragerea la sorți pentru Mondialul din Qatar, dar are șanse mici după eliminarea la baraj cu Islanda și înfrângerile cu Norvegia și Austria:

ADVERTISEMENT
  • 15.11.2020: România – Norvegia (21:45)
  • 18.11.2020: Irlanda de Nord – România (21:45)

România e pe locul 34 în lume și 20 în Europa, în clasamentul UEFA. Irlanda de Nord e prima echipa care se află deasupra României în clasamentul FIFA, iar echipa noastră este obligată să câștige meciul direct, dacă vrea să mai spere la o tragere la sorți mai bună.

Clasementul grupei:

Câștigătoarele din grupele valorice B, C și D vor promova în eșalonul următor. România poate fi retrogradată de Luxemburg, Macedonia sau Georgia

Veștile proaste continuă pentru naționala României, iar cele două meciuri rămase sunt foarte importante, în contexul în care coeficientul este important pentru campaniile viitoare, iar dacă Irlanda de Nord ne va depăși în clasament vom cădea în grupa a treia valorică.

Astfel, dacă Irlanda de Nord obține cel puțin un punct cu Austria și câștigă meciul direct cu România, echipe precum Luxemburg, Macedonia de Nord/Georgia, Slovenia sau Belarus, care momentan sunt pe primul loc în grupelor lor și sunt favorite la accederea în grupa B valorică.

În acest moment, urna a doua arată astfel: Danemarca, Suedia, Polonia, Țara Galilor, Ucraina, Austria, Turcia, Serbia, Slovacia, Irlanda, iar România trebuie să prindă unul din cele 13 locuri rezervate reprezentativelor din Europa, dintre care 10 vor fi câștigătoare grupelor din preliminarii.

ADVERTISEMENT