News

România a reintrat în categoria țărilor cu venituri mari. Banca Mondială constată revenirea de după pandemie

Banca Mondială a publicat clasamentul țărilor în funcție de Venitul Național Brut pe cap de locuitor pe anul 2021, marcând revenirea României în categoria țărilor cu venituri mari.
02.07.2022 | 17:00
Romania a reintrat in categoria tarilor cu venituri mari Banca Mondiala constata revenirea de dupa pandemie
Președintele Băncii Mondiale, David Malpass/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cu 17.170 de dolari pe cap de locuitor în anul 2021, România a reintrat în categoria țărilor cu Venit Național Brut mare, potrivit datelor publicate de către Banca Mondială, scrie biziday.ro.

Revirimentul  României de după pandemie

Clasamentul anual al țărilor publicat de către Banca Mondială împarte statele lumii în patru categorii distincte în funcție de venituri: mici, mijlocii inferioare, mijlocii superioare și venituri mari.

ADVERTISEMENT

Pentru a fi încadrate în  ultima categorie, țările trebuie să aibă Venitul Național Brut anual pe cap de locuitor mai mare de 13.205 dolari.

Țara noastră a intrat pentru prima dată în categoria țărilor cu un VNB mare în anul 2019.

Însă după numai un an, din cauza efectelor pandemiei de Covid-19, țara noastră a fost retrogradată în categoria țărilor cu venituri mijlocii superioare.

ADVERTISEMENT

În 2021, revirimentul economiei românești a făcut ca VNB-ul să ajungă la 17.170 dolari, față de 12.570 dolari în anul precedent.

Cum este realizat clasamentul Băncii Mondiale

În afară de România, doar două state au fost plasate într-o categorie superioară față de anul precedent.  Panama a intrat tot în categoria cu VNB ridicat, iar Belize a fost avansată de la venit mijlociu inferior la mijlociu superior.

ADVERTISEMENT

Există și trei state care au fost retrogradate: Liban, Palau și Zambia.

Banca Mondială precizează că evoluția în clasament este determinată de mai mulți factori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației. Pragurile de clasificare sunt ajustate anual cu inflația pentru ca veniturile să fie exprimate în termeni reali.