News

România a scăpat de infringement. Comisia Europeană a închis dosarul referitor la restricțiile impuse produselor alimentare străine

02.07.2020 | 15:39
Romania a scapat de infringement Comisia Europeana a inchis dosarul referitor la restrictiile impuse produselor alimentare straine
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a decis să închidă dosarul împotriva României referitor la restricțiile impuse produselor alimentare străine.

România era amenințată cu procedura de infringement cu privire la măsurile restrictive privind produsele alimentare străine.

ADVERTISEMENT

România intenționa să implementeze măsuri restrictive privind produsele alimentare străine, pentru a favoriza produsele alimentare românești, lucru care a deranjat Uniunea Europeană.

România a fost aproape de infringement, din cauza legii care restricționează alimentele străine

Acest lucru este contrar cu regulile UE privind libera circulaţie a bunurilor. După scrisoarea de notificare oficială trimisă de Comisie şi a dialogului ulterior cu autorităţile române, legea cu privire la produsele alimentare a fost amendată şi restricţiile privind libera circulaţie a bunurilor au fost eliminate”, a transmis Comisia Europeană, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Așadar, România a făcut mai mulți pași în spate referitor la acea lege, astfel că cei din Comisia Europeană nu mai au motive să penalizeze țara noastră.

Legea menită să protejeze produsele alimentare românești prevedea că marile magazine vor fi obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse românești.

ADVERTISEMENT

Comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare are obligaţia ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare”, este menționat în Legea 150/2016.

Mai mult, marii comercianți erau obligați să organizeze „evenimente de promovare și vânzare a produselor alimentare românești”.

ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii din guvernarea PSD, Petre Daea, un puternic susținător al legii, declara în urmă cu câțiva ani că nu se teme de o procedură de infringement.

Cred ca infringementul nu va fi finalizat. Sunt elemente încurajatoare legate de faptul că Executivul european a început să înţeleagă poziţia României, care este o poziţie fermă: Facem tot ce trebuie ca fermierul român să aibă demnitatea lui, să fie respectat, iar produsul românesc să fie acolo unde merită prin calitatea şi prin valoarea sa“, explica Daea.

ADVERTISEMENT
Tags: