Fotbal intern

România, aceeași Mărie obosită cu aceeași pălărie ponosită. Și mai găurite. De o Norvegie „haalandită” rău. Cronica unui meci de coșmar

11.10.2020 | 21:15
Romania aceeasi Marie obosita cu aceeasi palarie ponosita Si mai gaurite De o Norvegie haalandita rau Cronica unui meci de cosmar
ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi a schimbat masiv primul „11” din meciul pierdut cu Islanda în meciul pierdut cu Norvegia. Ceea ce demonstrează că de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere…

Patru supraviețuitori ai ratării europene de la Reykjavík au ratat un rezultat european spre mondial și la Oslo: Tătărușanu în poartă, Manea în dreapta apărării, Burcă în centrul defensivei și Crețu în fața fundașilor.

ADVERTISEMENT

Ceilalți 7 titulari au fost alții cu Norvegia decât cu Islanda. Șapte! Atât de greșită a fost distribuția inițială la Reykjavík?! Meciul de la Oslo a infirmat asta… Geaba schimbare masivă, aceeași Marie de la țară, rușinată la oraș. Cu aceeași pălărie. Și mai găurite și mai obosite. Ambele.

N-am existat nici la Oslo. România a fost aceeași Mărie obosită cu aceeași pălărie ponosită. Și mai găurite. Ambele. De o Norvegie cu un Haaland imperial

Chiar dacă „galbenii” au început curajos meciul și au șutat primii pe poartă (Cicâldău, în minutul 7), norvegienii au luat, încet, dar sigur, jocul pe cont propriu și au ridicat ritmul, iar „galbenii” s-au transformat, încet, dar inexorabil, în „gălbejiți” și n-au mai putut ține de minge și de joc.

ADVERTISEMENT

Primul gol a venit firesc, neplăcut, pentru noi, de simplu: verticalizare a lui Odegaard printre Burcă și Manea, prins avanasat, pentru  Erling Haaland, venit pe aleea Manea, Tătărușanu a atins mingea, dar n-a reușit să evite ghinionul minutului 13.

Apoi gazdele au controlat copios partida, au pasat dezinvolt, în special pe stânga apărării noastre, chinuindu-l rău pe Manea, mai mereu depășit de fază.

ADVERTISEMENT

Pierdem foarte ușor mingea la centru, Hagi vrea, se zbate mult, aleargă mult, dar nu reușește să lumineze jocul anemic în jumătatea norvegiană

În minutul 25 Haaland se distrează cu Burcă, se privește ochi în ochi cu Tătărușanu, dar trage slab și portarul nostru ne menține în joc. În minutul 29 ratează incredibil Sorloth, tot în „curtea” lui Manea, apoi, peste câteva minute, Bancu salvează 2-0 deposedându-l ca la carte în careu pe Odegaard.

ADVERTISEMENT

Nu scăpăm, însă, de al doilea gol: în minutul 39 Manea este prins între doi adversari care-l scot ușor din joc, cursă Meling pe stânga, centrare perfectă la colțul lung, reluare simplă Sorloth, venit în viteză și pierdut de Bancu, de la un metru în plasă. Ce simplu este fotbalul jucat de alții!

Nicio schimbare la pauză și după pauză. Disaster reloaded. Două ne-au dat în prima parte, două ne-au dat și în a doua. Dar care puteau fi vreo patru, cinci…

Nicio schimbare la pauză și după pauză. Nici de jucători. Nici de joc. Norvegienii par mai mulți decât „gălbejiții”, la propriu și la figurat, sterpei noastre distribuții.

Sistemul ales de Mirel Rădoi, 4-3-3, se transformă în propria jumătate în 4-5-1 și e nevoie de jucători cu plămâni de oțel să ducă ritmul. „Gălbejiții” au ghete de oțel… Norvegienii, în schimb, duc mereu 4-2-3-1 într-un eficace 4-4-2 pe atac și îi chinuie rău pe amărâții de adversari.

În minutul 64 ies Hagi și Pușcaș, intră Mitriță și Keșeru. Și ce dacă? La faza următoare norvegienii fac 3-0: întârziem o ieșire pe respingere, șutul deviat de Bancu ajunge cu noroc la Odegaard, care i-o așează lui Haaland pe gheată pentru al 28-lea gol „național”, la toate grupele de vârstă.

Ei se joacă, ratează Haaland iarăși singur cu Tătărușanu, noi ratăm pase simple, în special Răzvan Marin care recuperează și greșește în același ritm. O mie de ani dacă jucam, nu marcam.

Logic, vine 4-0: verticalizare Sorloth pentru Haaland, pe care nu-l pot ține trei fundași români, pendulează pe centru, își face mingea pe stângul și „torpila” de la 16 metri nu mai poate fi prinsă de Tătărușanu. Trei goluri, ura și la gară. Că nu meritați avion…

Schimbările din minutul 76, Stanciu și Maxim în locul lui Cicâldău și Crețu nu schimbă nimic în joc, norvegienii își permit să-i odihnească pe Haaland și Odegaard, cei mai  buni de pe teren, bagă un copil de 19 ani și tot ei ratează. „Gălbejiții”, pământ de flori.

Partida dă impresia unui meci-școală al unei echipe de primă ligă cu una din „județeană”. „Gălbejiții” au pierdut atâtea mingii simple cât pentru încă o campanie de calificare ratată. Iar dacă la 0-4 portarul a fost cel mai bun jucător al echipei, nu mai este de comentat nimic despre un meci ratat.

Cum ratată a fost și schimbarea masivă cu care a încercat Mirel Rădoi să „fardeze” fața ofilită a Mariei. N-a reușit. Pentru că, trebuie să ne obișnuim cu acest adevăr crud, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

  • 21-13 a fost scorul șuturilor la poartă
  • 10-4 a fost scorul șuturilor pe poartă
  • 11-3 în favoarea Norvegiei a fost raportul ocaziilor de gol
  • 53%-47% a fost raportul posesiei balonului

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,37 este cota pentru „ambele marchează și peste 2,5 goluri” la meciul România-Austria. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT