News

România, acord cu Ungaria privind recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare. Anunțul lui Kelemen Hunor

05.05.2021 | 23:57
Romania acord cu Ungaria privind recunoasterea reciproca a certificatelor de vaccinare Anuntul lui Kelemen Hunor
ADVERTISEMENT

Vicepremierul Cabinetului Cîțu, Kelemen Hunor (UDMR), anunță că România a ajuns la un acord cu Ungaria privind recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare anti-Covid.

Acordul va putea fi finalizat în câteva zile. Hunor Kelemen a spus că în cadrul întrevederii dintre miniştrii de externe ai României şi Ungariei, care a avut loc săptămâna trecută, la Gyula, ambele părţi şi-au exprimat intenţia de a încheia o astfel de înțelegere.

ADVERTISEMENT

Vicepremierul a mai spus că un astfel de acord cu privire la recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare se referă numai la libera circulaţie, nu şi la alte drepturi pe care le conferă posesorilor certificatul de imunitate emis în Ungaria.

România și Ungaria, acord privind recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare

Cele două state vecine din estul Europei, România și Ungaria, vor semna în câteva zile un acord în privința recunoașterii reciproce a certificatelor de vaccinare românești și maghiare, relatează publicația hirado.hu.

ADVERTISEMENT

Vicepremierul Kelemen Hunor anunțat că ambele state și-au exprimat această opțiune în cadrul întrevederii dintre miniştrii de externe ai României şi Ungariei, care a avut loc săptămâna trecută, la Gyula.

”Şi eu am vorbit cu premierul Florin Cîţu despre acest acord, dar a făcut-o şi ministrul de externe Bogdan Aurescu. Prim-ministrul a dat dovadă de deschidere în această privinţă”, a afirmat oficialul Guvernului.

ADVERTISEMENT

În acest moment, nu este clară forma prin care va fi adoptat acest acord. Ar putea fi vorba fie de un act interministerial, fie de o hotărâre de guvern, un memorandum sau o notă de afaceri interne.

Cert este că un astfel de acord cu privire la recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare se referă numai la libera circulaţie, nu şi la alte drepturi pe care le conferă posesorilor certificatul de imunitate emis în Ungaria sau România.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu maghiarii din Transilvania care au dublă cetăţenie

Liderul UDMR a mai spus că l-a informat pe Levente Magyar, secretarul de stat pentru relaţiile cu Parlamentul ungar în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, cu privire la faptul că maghiarii din Transilvania care au dublă cetăţenie şi care deţin un certificat de vaccinare românesc, după ce au fost vaccinaţi în România, nu pot primi un certificat de vaccinare maghiar, respectiv nu pot beneficia de drepturile care le sunt acordate maghiarilor din Ungaria care au fost vaccinaţi.

Momentan, pe teritoriul Ungariei pot intra fără carantină doar cetăţenii maghiari care deţin un certificat de imunitate emis de autorităţile ungare, adică doar cei care au fost vaccinaţi în Ungaria, excepția vizând persoanele care călătoresc în interes de afaceri sau care petrec maximum 24 de ore pe teritoriul țării.

Autoritățile de la Budapesta au încheiat un astfel de acord cu privire la circulaţia liberă în urma recunoaşterii reciproce a certificatelor de vaccinare cu Muntenegru, Serbia, Slovenia şi Bahrain.

ADVERTISEMENT