News

România, acuzată de o altă țară din lume că i-a ”furat” steagul. Ce s-a întâmplat în 1989

Timp de aproape patru decenii, România este acuzată de o altă țară din lume de faptul că i-ar fi copiat steagul tricolor. Evenimentul întâmplat în 1989.
22.03.2025 | 16:15
Romania acuzata de o alta tara din lume ca ia furat steagul Ce sa intamplat in 1989
Ciad, o țară din centrul Africii, acuză România că i-a furat steagul tricolor. Sursa foto: hepta.ro / Wikipedia / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De peste 35 de ani, o țară cu 11 milioane de locuitori din lume acuză România de faptul că i-ar fi furat steagul tricolor. Ce s-a întâmplat, de fapt, în 1989, când drapelul nostru a fost instituit prin lege.

O țară din Africa acuză România de peste 35 de ani că i-a ”furat” steagul

Drapelul României a fost schimbat ultima oară în urmă cu 35 de ani. S-a întâmplat asta imediat după căderea regimului comunist. După Revoluție, Decretul-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989 privind constituirea, organizarea și funcționarea Consiliului Frontului Salvării Naționale și a consiliilor teritoriale ale Frontului Salvării Naționale prevedea, la articolul 1, între altele, faptul că ”drapelul țării este tricolorul tradițional al României, având culorile așezate vertical, în următoarea ordine, pornind de la lance: albastru, galben, roșu”.

ADVERTISEMENT

În prezent, ”tricolorul” se aseamănă foarte mult, unii ar zice că este identic, cu cel al unei țării din Africa. Oficialii acestui stat, Ciad, sunt nemulțumiți de foarte mult timp.

Steagul din prezent al Ciadului a fost adoptat pe 6 noiembrie 1959. Tocmai de aceea, oficialii de la N’Djamena acuză Bucureștiul că a copiat, în 1989, tricolorul roșu – galben și albastru.

ADVERTISEMENT

Ciadul, un stat din centrul Africii, se plânge de 35 de ani că autoritățile de la București i-au ”furat” drapelul tricolor. ”Este o chestiune supărătoare pentru specialiștii în vexilologie (n.r. ramură a istoriei care studiază steagurile din diverse epoci şi ţări), spunea Drew Hinshaw, reporter al publicaţiei The Wall Street Journal, în 2017.

Ce spuneau politicienii români în 1989

Liderii politici aflați la putere în 1989, cei care au adoptat acest steag, au spus că erau la curent cu faptul că Ciadul folosea deja acel drapel în culorile roșu, galben şi albastru.

ADVERTISEMENT

De asemenea, președintele francez din acea vreme, François Mitterrand, ar fi depus eforturi pentru a convinge România să renunţe la idee. ”Însă existau lucruri mult mai importante care ne interesau în acea vreme”, a spus preşedintele României de atunci, Ion Iliescu.

ADVERTISEMENT

De notat că, în 2004, Ciad a cerut Organizației Națiunilor Unite (ONU) să examineze această problemă. În replică, președintele României de atunci, Ion Iliescu, s-a ținut tare. El a anunțat că nu va apărea nici o schimbare a Drapelului României. Iliescu spunea ferm că ”tricolorul ne aparține. Nu vom renunța la tricolor”.

De notat că există o mică diferență între drapelele celor două state. Albastrul nostru este de o nuanță mai deschisă. Steagul României mai seamănă și cu steagul principatului Andorra, respectiv cel al Republicii Moldova. Cele trei au aceleași culori, cu o aceeași dispunere. Ele sunt însă ușor identificabile datorită stemelor prezente pe culoarea galben, respectiv a nuanțelor diferite de albastru.