News

România, ajutor din SUA pentru combaterea noului coronavirus. Trump l-a sunat pe Iohannis și au stabilit un plan de acțiune

25.04.2020 | 19:41
Romania ajutor din SUA pentru combaterea noului coronavirus Trump la sunat pe Iohannis si au stabilit un plan de actiune
ADVERTISEMENT

România va primi ajutor din partea Statelor Unite în lupta pentru combaterea COVID-19. Președintele României, Klaus Iohannis, și omologul său, Donald Trump, au avut o convorbire telefonică, la solicitarea părții americane, informează Administrația prezidențială.

SUA, ajutor pentru România în lupta contra COVID-19

Klaus Iohannis și, omologul său, Donald Trump, au discutat despre modalitățile de consolidare a relației transatlantice și despre Parteneriatul Strategic dintre România și SUA.

ADVERTISEMENT

Președintele României și-a exprimat solidaritatea cu poporul american și condoleanțe pentru decesele cauzate de virusul ucigător care a pus stăpânire pe întreaga planetă.

În același timp, Klaus Iohannis a menționat în convorbirea telefonică faptul că una dintre prioritățile României este asigurarea echipamentelor și medicamentelor necesare pacienților. În acest sens, Donald Trump și-a exprimat dorința și intenția de a trimite tării noastre ventilatoare.

ADVERTISEMENT

800.000 de dolari, exclusiv pentru lupta contra pandemiei

Klaus Iohannis i-a mulțumit lui Donald Trump pentru ajutorul pe care SUA l-a acordat României, făcând referire la facilitarea de către partea americană a utilizării avioanelor de transport sub egida Strategic Airlift Capability din cadrul NATO.

Acestea au adus în România echipamente de protecție esențiale pentru personalul medical, precum și ajutorul de 800.000 de dolari oferit exclusiv pentru lupta contra pandemiei cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Angajamentul comun pentru solidaritatea Parteneriatului Strategic bilateral, reafirmat

În cadrul convorbirii telefonice pe care a avut-o cu Donald Trump, președintele României, Klaus Iohannis, a evidențiat și sprijinul american pentru obținerea unui echipament de detecție de tipul RT-PCR, printr-un program al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), finanțat de SUA.

În final, Klaus Iohannis și Donald Trump au reafirmat, cu acest prilej, angajamentul comun pentru soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, precum și pentru consolidarea cooperării în domeniul securității și cel economic.

ADVERTISEMENT