News

România, alimente mai scumpe în comparație cu Bulgaria și Ungaria. Diferențe mari la roșii și cartofi

În comparație cu prețurile alimentelor din Bulgaria și Ungaria, cele din România sunt mai mari. Diferențele se văd inclusiv la cartofi și roșii, dar și la pieptul de pui.
20.05.2022 | 22:37
Romania alimente mai scumpe in comparatie cu Bulgaria si Ungaria Diferente mari la rosii si cartofi
Alimentele din România sunt mai scumpe decât cele din Bulgaria și Ungaria. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

România reprezintă un paradox la capitolul prețurilor pentru alimente, mai ales având în vedere salariile. Conform experimentului social realizat de jurnaliștii de la Antena 3, românii cumpără unele dintre cele mai scumpe alimente din centrul şi estul Europei.

Valorea coșului de cumpărături din România

Pentru a constata cât costă coşul de cumpărături în România și alte țări, a fost alcătuită o listă cu alimente. Ulterior, jurnalistele televiziunii de știri au făcut cumpărături în trei piețe din țările menționale.

ADVERTISEMENT

La final s-a ajuns la concluzia că un român cheltuie lunar pe alimente 146 de euro. Este cel mai scump coş de cumpărături din regiune, cu 25% peste cel din Cehia, care are un salariu mediu dublu față de cel din țara noastră.

În Cehia, coşul de cumparaturi valorează 116,6 euro, iar in Ungaria 93,8 euro. Mai departe s-a observat cât costă cartofii în supermarketurile din România.

ADVERTISEMENT

Kilogram de cartofi este mai scump chiar și cu 3 lei față de prețul practicat în Polonia. În același context, roșiile din țară sunt mai scumpe cu 5 lei pe kilogram decât cele din Bulgaria.

În Bulgaria, pieptul de pui e mai ieftin

Pieptul de pui e cu aproximativ 3 lei pe mai ieftin la bulgari decât la noi. Pe antena3.ro s-a subliniat că au fost căutate prețurile medii ale alimentelor, astfel încât ele să poată fi comparate.

ADVERTISEMENT

Pe lista de cumpărături au fost trecute următoarele produse alimentare și legume: piept de pui, mușchi de porc, roșii, cartofi, ardei gras roșu, ceapă verde, castraveți, mere Golden, ulei, făină, zahăr, mălai, pâine albă 500 grame, lapte 3,5% grăsime, telemea veche de oaie, 10 ouă.

Altfe, amintim că în urmă cu două zile SUA și câteva bănci globale de dezvoltare au prezentat un plan de miliarde de dolari destinat să remedieze criza de securitate alimentară mondială exacerbată de invazia Rusiei în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Câteva bănci globale de dezvoltare lucrează intens pentru a împărtăşi competenţele lor în materie de finanţare, asistenţă tehnică şi angajament politică, pentru a preveni foametea cauzată de război, creşterea preţurilor alimentelor şi pagubele cu care se confruntă recoltele din cauza schimbărilor climatice”, au transmis reprezentanții Departamentului american al Trezoreriei.

ADVERTISEMENT

Așadar, zeci de miliarde de dolari vor fi cheltuiţi pentru sprijinirea fermierilor, rezolvarea crizei legate de aprovizionarea cu îngrăşăminte și dezvoltarea terenurilor pentru producţia agricolă. Aici s-a ajuns în urma întâlnirii din aprilie, între secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, şi liderii FMI şi ai Băncii Mondiale.

Tags: