România va aloca 1.400.000 de dolari pentru asistența pe care NATO o oferă pentru întărirea rezilienței și capacității de apărare a patru state: Ucraina, Moldova, Georgia, Moldova și Iordania.
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a trimis secretarului general al NATO și omologilor săi din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice o scrisoare în care îi informează că guvernul de la București a dispus redirecționarea unor fonduri alocate anterior pentru programul NATO de sprijin pentru armata națională afgană, rămase neutilizate.
„Astfel, România va contribui la consolidarea rezilienței și capacității de apărare ale Ucrainei, care se confruntă cu agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse, prin acordarea a până la 400.000 dolari pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund), ale Republicii Moldova, prin contribuția de până la 600.000 dolari pentru Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova (Moldova Defense Capacity Building Trust Fund), precum și ale Georgiei, prin finanțarea cu până la 300.000 dolari a Fondului voluntar de consolidare a capacității de apărare a Georgiei (Georgia – Defense Capacity Building Trust Fund), țări dintre cele mai afectate de efectele invaziei ruse în Ucraina.
Contribuția voluntară la Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Regatului Hașemit al Iordaniei (Jordan – Defense Capacity Building Trust Fund) va fi de până la 100.000 dolari”, se spune în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.
Potrivit MAE, această decizie corespunde priorităților de politică externă și de securitate ale României și va contribui la creșterea profilului țării noastre în cadrul NATO, în special în regiunea Mării Negre.
„Totodată, acest demers reconfirmă rolul activ al României de promotor al politicii de parteneriate a NATO, prin sprijinirea partenerilor din Vecinătatea Estică, dar și de întărire a legăturilor Alianței cu Vecinătatea Sudică.
De asemenea, această măsură este în concordanță cu asumarea de către România, începând cu 1 ianuarie 2023, a rolului de Ambasadă Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy – CPE) în Georgia și, respectiv, în Iordania, pentru o perioadă de doi ani (2023-2024), în urma deciziei NATO în acest sens”, mai precizează sursa citată.
În afară de Iordania, țările care vor primi banii au probleme în relația cu Rusia: Ucraina trebuie să facă față invaziei ordonate de Putin, Georgia a trecut și ea printr-un război cu Rusia, iar Moldova are încă soldați ruși pe teritoriul său, în republica separatistă Transnistria.