News

România, în topul angajaților din instituțiile europene. Salarii de mii de euro pentru aproape 1500 de funcționari

Cum a ajuns România în topul angajaților din instituțiile europene și câți români câștigă bani serioși prestând la Bruxelles. Mii de euro încasează lunar aproape 1500 de funcționari
12.11.2021 | 13:12
Romania in topul angajatilor din institutiile europene Salarii de mii de euro pentru aproape 1500 de functionari
Mai mulți români lucrează în instituțiile europene și s-au relocat la Bruxelles. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Brexit a propulsat România în topul funcționarilor care prestează la Bruxelles. Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a urcat țara noastră o poziție în clasamentul angajaților stabiliți preponderent în capitala Belgiei.

Mai exact, un raport realizat de Comisia Europeană arată că România se află pe locul opt în topul ţărilor cu cei mai mulţi angajaţi sau agenţi contractuali ai UE care lucrează la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns România în topul angajaților CE!

Nu mai puțin de 1433 de persoane sunt angajate în acest moment în instituțiile europene, mulți dintre ei ocupând funcții importante. Așa cum era de așteptat, Belgia are numărul cel mai mare de funcționari, 4791. Este urmată de Italia cu 4141.

Franța ocupă treapta a treia a podiumului, reprezentanții din Hexagon fiind în număr de 3246 și însemnând 10.1% din totalul angajaților. Spania, Germania, Polonia și Grecia sunt celelalte țări care depășesc România. Puțin peste 32 de mii este numărul total al angajaților la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Românii care lucrează pentru insituțiile europene reprezintă 4,4% din acest total, dar punctează serios la capitolul bani încasați. Astfel, chiar și un debutant are salariu similar cu veniturile medii ale belgienilor.

Vă readucem aminte că salariul minim în această țară pentru 2021 este de 1.626 euro brut, aproximativ 7.982 lei, ceea ce face ca Belgia să fie inclusă în grupul țărilor europene cu cel mai mare salariu minim împreună cu Franța, Germania și Țările de Jos.

ADVERTISEMENT

Câți bani câștigă românii care lucrează ca funcționari europeni

Cuantumul salariilor medii lunare în Belgia este estimat la aproximativ 3.200-3.300 euro brut ceea ce schimbă total situația. Culmea, românii încadrați pe funcții înalte câștigă și până la șapte salarii în plus față de venitul mediu.

Potrivit statisticilor CE, salariile funcţionarilor europeni debutanţi pornesc de la aproximativ 2.650 de euro net pe lună, dar pot ajunge până la peste 20 de mii de euro, în funcţie de nivelul de ierarhizare.

ADVERTISEMENT

De la parlamentari, consilieri, directori, manageri sau oameni care prestează în administrație, România are o întreagă armată de angajați la Bruxelles. Mulți dintre ei au plecat din ministere și au ajuns în capitala Belgiei cu tot cu familie.

Mai exact, dacă un membru al familiei se angaja în instituțiile europene pe anumite poziții, acesta putea să-și aducă întreaga familie în capitala Belgiei. Soțul sau soția urmau să primească și ei o indemnizație de ajutor, nu mai mică de 1200 de euro.

Pe ce posturi s-au angajat românii la Bruxelles

Sunt mai multe categorii de angajați la Bruxelles și românii n-au ezitat o clipă. Astfel, în cadrul instituțiilor europene acestea sunt împărțite ierarhic. Vorbim despre manageri, oficiali şi agenţi temporari cu statut de administratori sau  oficiali şi agenţi temporari cu statut de asistenţi.

De asemenea, există potrivit organigramei agenţi contractuali, consultanţi speciali, agenţi locali şi agenţi care se află sub jurisdicţia ţării din care provin.

Cei cu statut de administratori aveau până la 12 grupe de ierarhizare a funcţionarilor. Aceștia au responsabilităţi administrative, de consultanţă, lingvistice şi se ocupă de partea de cercetare a proceselor din cadrul instituţiilor europene.

Dacă ne raportăm la asistenți, aceștia fac parte din categoria AST și deţin funcţii executive, tehnice şi de comunicare. De altfel, cele mai căutate joburi de către români sunt cele din administrația publică, dar și în departamentele de științe juridice, traducători, interpreți sau lingviști.

Nu în ultimul rând, există joburi foarte bine remunerate și în domeniul economic financiar, audit, dar și la arhivare sau documentare.

Cum te poți angaja în instituțiile europene

Oficiul European pentru Selecţia Personalului  organizează concursuri generale prin care selectează personal pentru posturi cu caracter permanent şi temporar. UE lucrează nu doar cu funcţionari titulari, ci şi cu agenţi contractuali şi personal temporar, oferă stagii de formare şi dispune de baze de date cu experţi zonali.

Concursurile evaluează competenţele candidaţilor printr-o serie de teste care garantează selecţia celor mai buni candidaţi. Anual se organizează concursuri pentru posturi de administratori, lingvişti, interpreţi, traducători, secretare şi alte categorii de personal.

Ce instituții recrutează personal din România

De remarcat că EPSO selectează personal pentru toate instituţiile Uniunii Europene. Constant apar concursuri și interviuri pe site-ul oficial pentru:

  • Parlamentul European (Bruxelles, Luxemburg şi Strasbourg)
  • Consiliul UE (Bruxelles)
  • Comisia Europeană, cu sediul la Bruxelles (Belgia) şi Luxemburg. Este instituţia UE cu cei mai mulţi angajaţi, care lucrează atât în Europa, cât şi în alte zone de pe glob. Există şi posturi pentru specialişti, de exemplu pentru persoane cu pregătire în domeniul ştiinţific, al limbilor străine sau al statisticii/economiei.
  • Curtea de Justiție a Uniunii Europene (Luxemburg)
  • Curtea de Conturi (Luxemburg)
  • Comitetul Economic şi Social European (Bruxelles)
  • Comitetul Regiunilor (Bruxelles)
  • Ombudsmanul European (Strasbourg)
  • Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor (Bruxelles)
ADVERTISEMENT