News

România, apel la NATO. Bogdan Aurescu solicită creșterea securității

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat că România este expusă agresiunilor din partea Rusiei și că este nevoie de securizarea flancului estic al NATO.
07.04.2022 | 11:08
Romania apel la NATO Bogdan Aurescu solicita cresterea securitatii
Bogdan Aurescu subliniază că România este expusă în fața agresiunilor rusești. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Bogdan Aurescu participă astăzi la o reuniune alături de miniștrii de externe din NATO, UE, SUA pe tema situației din Ucraina. Diplomații încearcă să își coordoneze acțiunile împotriva Federației Ruse.

România are nevoie de ajutor din partea NATO

După cum a explicat Bogdan Aurescu într-o conferință de presă, România are cea mai lungă graniță cu Ucraina, iar războiul din această țară schimbă contextul de securitate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ministrul de externe mai subliniază că țara noastră este expusă în fața agresiunilor rusești. Din această cauză el le-a cerut membrilor din alianța nord-atlantică să întărească securitatea din regiune.

“România este țara care are cea mai lungă graniță cu Ucraina, tocmai de aceea țara noastră este din ce în ce mai expusă în fața agresiunii ruse. Din această cauză, vreau să îi informez pe colegii noștri că România are nevoie de o apărare mai puternică”, a explicat ministrul de externe.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai adăugat că, în acest context de securitate, este nevoie de o creștere a prezenței militare pe flancul estic și la Marea Neagră.

“Avem nevoie de mai multe efective pe flancul estic al NATO și la Marea Neagră. Le voi cere partenerilor noștri să vină cu noi decizii la summitul va avea loc la Madrid”, mai adaugă ministrul.

ADVERTISEMENT

Un nou context de securitate

În timpul declarației sale de presă, ministrul Aurescu a ținut să sublinieze că războiul din Ucraina a schimbat contextul de securitate pe continent și pentru alianța nord-atlantică.

Ministrul mai subliniază că noul concept al apărării al NATO trebuie să pună accentul pe apărarea colectivă. De asemenea, el mai subliniază că, în acest moment, Rusia este principala amenințare.

ADVERTISEMENT

“Avem nevoie de un nou concept de securitate, adaptat realității pe care o trăim, adică cea mai gravă situație de securitate din partea agresiunii ruse la adresa Ucrainei. Trebuie să venim cu un concept strategic care să corespundă realității pe care suntem nevoiți să o trăim în momentul de față. Din acest motiv, conceptul strategic trebuie să spună foarte clar că Rusia este amenințarea principală pentru securitatea alianței.

Trebuie să reiterăm întărirea securității și a apărării pe flancul estic al NATO și nu numai, trebuie să stabilim că apărarea colectivă este principalul obiectiv al alianței”, concluzionează Bogdan Aurescu.

ADVERTISEMENT