News

România, aproape de decizia privind sistemul Patriot pentru Ucraina. Klaus Iohannis va convoca CSAT

Sistemul Patriot pentru Ucraina, o decizie ar putea fi luată săptămâna viitoare. Președintele Klaus Iohannis convoacă ședința CSAT
11.06.2024 | 17:04
Romania aproape de decizia privind sistemul Patriot pentru Ucraina Klaus Iohannis va convoca CSAT
Săptămâna viitoare, in cadrul unei ședințe CSAT, s-ar putea discuta despre sistremul Patriot pentru Ucraina / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că săptămâna viitoare va convoca o ședință CSAT în care „probabil” se va discuta și posibila relocare în Ucraina a unui sistem antirachetă și antiaerian Patriot deținut de România.

Iohannis: „Probabil se va discuta şi această chestiune”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, după summitul Formatului București 9, care a avut loc la Riga, în Letonia, că va convoca o ședință CSAT săptămâna viitoare în care „probabil” se va discuta și eventuala trimitere în Ucraina a unui sistem antiaerian și anti-rachetă Patriot, deținut de România.

ADVERTISEMENT

Șeful statului a fost întrebat, după ce a coprezidat summitul Formatului București 9, de data viitoarei ședințe CSAT și dacă posibilul ajutor pentru armata ucraineană, materializat prin relocarea unui sistem Patriot, mai este actual.

„Problema este de actualitate, cu siguranţă. Voi convoca o şedinţă a CSAT săptămâna viitoare, joi, şedinţă unde, probabil, se va discuta şi această chestiune”, a spus Klaus Iohannis. În 2020, Forțele Aeriene Române, au primit oficial, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Capu Midia, primul sistem de rachete sol-aer Patriot, marcând începutul construirii unei capacități de apărare antirachetă pentru România.

ADVERTISEMENT

„Sistemul Patriot este unul dintre cele mai eficiente sisteme de apărare aeriană disponibile”, a declarat, la acea vreme, Nicolae Ciucă, în timpul ceremoniei. „Începând de astăzi, Forțele Armate Române dispun de unul dintre cele mai performante sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, capabil să îndeplinească întreaga gamă de misiuni în zona de responsabilitate”, a adăugat el.

România va „găsi o soluție”

Posibila trimitere a unui sistem Patriot în ajutorul Ucrainei a stârnit iritare la Moscova, în timp ce în țară premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au declarat că o decizie în acest sens se va lua numai după o analiză a specialiștilor din toate structurile de apărare și informații, și apoi după convocarea unei ședințe CSAT.

ADVERTISEMENT

Luna trecută, aflat la Washington, după o întâlnire cu președintele SUA, Joe Biden, Klaus Iohannis declara că se va găsi o soluție la București în privința relocării unui sistem Patriot în Ucraina, dar și că România va trebui să primească „ceva la schimb”.

„Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, şi în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi”, spunea atunci Iohannis.

ADVERTISEMENT

„Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu, acasă, în CSAT, cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi, evident, ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluţie”, adăuga el.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”