News

România aprobă a patra doză de vaccin contra COVID-19. Ce persoane sunt eligibile și ce condiții trebuie să îndeplinească

Românii eligibili vor putea primi, la cerere, cea de a patra doză de vaccin împotriva COVID-19 cu serul de la Pfizer. Administrarea se poate face în centrele de vaccinare sau de către medicii de familie.
11.05.2022 | 11:47
Romania aproba a patra doza de vaccin contra COVID19 Ce persoane sunt eligibile si ce conditii trebuie sa indeplineasca
Persoanele peste 18 ani pot solicita administrarea celei de-a patra doze de vaccin Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății (MS), iar inocularea cu cel de-al doilea booster va începe luni, 16 mai.  Potrivit MS, administrarea dozei a patra de vaccin Comirnaty (Pfizer/BioNTech) este posibilă, după recomandările EMA și ECDC.

România aprobă a patra doză de vaccin contra COVID-19

Astfel, începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de-a patra doză de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech.

ADVERTISEMENT

„Pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager. Vaccinarea cu doza a 4-a se poate efectua la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze. Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani”, anunță Ministerul Sănătății.

Precizări pe aceeași temă a oferit și secretarul de stat din MS, Andrei Baciu, președinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

”Doza patru de vaccin împotriva COVID-19, de luni și în România.
Așa cum se întâmplă deja în Statele Unite ale Americii, și în România, începând de săptămâna viitoare, va putea fi făcută, la cerere, doza patru de vaccin împotriva COVID-19”, a precizat secretarul de stat.

Ce persoane sunt eligibile și ce condiții trebuie să îndeplinească

Acesta a detaliat și categoriile de persoane eligibile, dar și condițiile pe care acestea trebuie să le îndeplinească.

ADVERTISEMENT

”Și pentru că am primit în ultima perioadă multe întrebări cu privire la acest subiect, iată ce trebuie să știm:

  • Pot face a patra doză persoanele de peste 18 ani care au fost vaccinate cu trei doze de vaccin împotriva COVID-19 de tip ARN mesager.
  • A patra doză poate fi făcută cu produsul Comirnaty (Pfizer/BioNTech), la minim 4 luni de la efectuarea dozei trei de vaccin. Asta înseamnă că cei care s-au vaccinat cu a treia doză înainte de jumătatea lunii ianuarie pot face și doza patru, dar doar dacă își doresc.
  • Persoanele care solicită vaccinarea cu a patra doză se vor adresa direct centrului de vaccinare și cabinetelor medicilor de familie, cu înregistrarea datelor privind vaccinarea direct în Registrul Electronic Național al Vaccinurilor. Nu este nevoie așadar de programare prin platformă”, a scris Andrei Baciu.
ADVERTISEMENT

Dovada vaccinării cu doza a patra va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital.

A patra doză de vaccin contra COVID oferă o imunitate mai mare decât doza a treia

O a patra doză de vaccin împotriva COVID-19 poate accelera apărarea imunitară a organismului dincolo de vârful atins după a treia doză, sugerează un studiu realizat de cercetătorii britanici.

Un al doilea rapel – deseori o a patra doză de vaccin contra COVID – este oferit în prezent în Marea Britanie celor cu vârsta de 75 de ani și peste, persoanelor care trăiesc în case de îngrijire pentru bătrâni și celor cu vârsta peste 12 ani care sunt imunocompromiși.

„Am demonstrat că o a patra doză de vaccinuri împotriva COVID-19 poate produce o creștere substanțială atât a numărului anticorpilor, cât și a imunității celulare atunci când este administrată la mai mult de șase luni după a treia doză”, a spus profesorul Saul Faust, care a condus studiul și este director al unității de cercetare clinică NIHR Southampton, citat de The Guardian.

Scriind în Lancet Infectious Diseases, cercetătorii implicați în studiul Cov-Boost, cu sediul în Marea Britanie, raportează modul în care au măsurat răspunsurile imune la 166 de participanți care au primit o a patra doză de ser contra COVID, în medie, la șapte luni după ce au primit o doză Pfizer/BioNTech ca a treia doză.

Toți participanții au primit inițial fie două doze de vaccin Pfizer/BioNTech, fie două doze de vaccin Oxford/AstraZeneca.

Au crescut atât nivelurile anticorpilor, cât și cele ale celulelor T

Jumătate dintre participanți au fost selectați aleatoriu pentru a primi o doză completă de Pfizer/BioNTech ca a patra vaccinare, în timp ce ceilalți au primit o jumătate de doză de vaccin Moderna. Nu au fost asociate evenimente adverse grave cu vaccinurile.

Echipa a analizat datele de la 133 de participanți, constatând că la 14 zile după ce au primit cea de-a patra doză, a existat o creștere de 1,6 ori a anticorpilor în rândul celor care au primit vaccinul Pfizer/BioNTech și o creștere de peste două ori în rândul celor care au primit jumătate de doză de ser Moderna, comparativ cu 28 de zile după a treia doză, când nivelurile de anticorpi erau încă la vârf.

În plus, nivelurile de anticorpi și celule T au crescut substanțial, pentru ambele tipuri de a patra vaccinare.

„Rezultatele noastre pentru imunogenitate sunt, de asemenea, în concordanță cu puținele dovezi observaționale privind eficacitatea vaccinului disponibile din Israel, care indică o protecție sporită împotriva infecțiilor simptomatice și a bolilor severe de la o a patra doză de rapel”, scrie echipa.

Faust a adăugat că cei care au avut o scădere redusă a răspunsului imun înainte de a patra doză de vaccin au câștigat doar o creștere limitată a răspunsului imun ca urmare a administrării acesteia – cu constatări similare pentru cei care au avut un istoric recent de infecție cu COVID.

ADVERTISEMENT