News

România ar putea autoriza canabisul. Instituția de care depinde implementarea măsurii

Canabisul ar putea fi autorizat în România. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a explicat în ce scopuri și care e instituția europeană de care depinde implementarea măsurii.
26.07.2022 | 16:58
Romania ar putea autoriza canabisul Institutia de care depinde implementarea masurii
Canabisul ar putea fi autorizat pentru utilizarea în scopuri medicale și în România. Sursa foto:
ADVERTISEMENT

După un an de pauză, legalizarea canabisului în scop medicinal în țara noastră revine în discuție.

Canabisul ar putea fi autorizat pentru utilizarea în scopuri medicale și în România

O categorie de pacienți cu boli cronice în fază terminală ar putea avea acces în premieră, în România, la calmante pe bază de canabis.

ADVERTISEMENT

Autorizația pentru utilizarea acestei plante, exclusiv în scopuri medicinale, depinde de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Potrivit unei declarații a ministrului sănătății, Alexandru Rafila, atunci când orice derivat de canabis va primi autorizație de utilizare la anumite categorii de pacienți, așa cum primește orice produs farmaceutic, și țara noastră se va adapta legislației europene în domeniu.

ADVERTISEMENT

”Nu e vorba despre punctul de vedere al Ministerului Săpnătății, care se schimbă după cum vrea ministrul Sănătății. Este vorba despre respectarea legislației europene în materie.

Noi avem o agenție în Europa, Agenția Europeană a Medicamentului.

În momentul în care orice derivat de canabis va primi autorizație de utilizare la anumite categorii de pacienți, așa cum primește orice produs farmaceutic, și România se va adapta legislației europene în domeniu”, spune Alexandru Rafila, conform Mediafax.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege privind legalizarea utilizării canabisului în scop medicinal în România, discutat deja în Parlament

În 2021, după mai bine de un an în care un proiect de lege privind legalizarea utilizării canabisului a stat în sertarele Parlamentului, inițiativa a fost din nou dezbătută în Camera Deputaților.

Proiectul a avut ca punct de plecare o inițiativă civică, după o petiție lansată de o tânără a cărei mamă a murit de cancer.

ADVERTISEMENT

La baza inițiativei au stat doi deputați PSD și un deputat USR, fiind semnată ulterior de aproape 100 de parlamentari.

Actul normativ presupune ca produsele din canabisul să fie administrate doar în scop medicinal, sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare. Fumatul nu este permis.

În legătură cu acest proiect de lege, Guvernul a emis un punct de vedere negativ.

ADVERTISEMENT