News

România ar putea deveni producător de vaccin anti-COVID. Florin Cîțu a făcut anunțul

06.02.2021 | 14:36
Romania ar putea deveni producator de vaccin antiCOVID Florin Citu a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîțu vrea ca România să devină una dintre țările producătoare de vaccin anti COVID-19. Șeful guvernului a precizat că a anunțat Comisia Europeană despre disponibilitatea și capacitatea țării noastre de a produce un astfel de ser.

Cîțu a făcut această declarație în contextul unei discuții cu jurnaliștii despre o eventuală intenție a României de a achiziționa vaccinul rusesc Sputnik V.

ADVERTISEMENT

Potrivit primului ministru, deocamdată nu se dorește achiziționarea serului produs de Institutul Gamaleya, România fiind în așteptarea unui răspuns de la CE legat de un eventual vaccin contra COVID-19 produs la Institutul Cantacuzino.

Vaccin anti COVID produs în România

La Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino” ar putea fi produs un ser contra virusului care produce COVID-19.

ADVERTISEMENT

Asta dacă autoritățile europene vor răspunde afirmativ scrisorii transmise de guvernul României, prin care țara noastră își anunță capabilitatea și disponibilitatea de a produce un vaccin contra COVID-19 la institutul din Capitală.

Anunțul a fost făcut de Florin Cîțu în cadrul unei discuții cu jurnaliștii, în momentul în care a fost întrebat dacă România are intenția de a achiziționa vaccinul rusesc Sputnik V.

ADVERTISEMENT

“Nu, România a avut o comunicare cu Comisia Europeană. Vom încerca să producem vaccinul în România, la Cantacuzino. Am trimis o scrisoare, în urma unei întrebări adresate de Comisia Europeană, şi ne-am arătat disponibilitatea de a produce vaccinul în România. Așteptăm să aflăm ce vaccin am putea produce. Asta este calea pe care mergem noi”, a declarat premierul.

Întrebat când vom începem să producem vaccinul, premierul a răspuns: „Am început discuţiile. Am spus că avem capacitatea. Aşteptăm răspunsul Comisiei Europene în acest sens”.

ADVERTISEMENT

Prima țară din Uniunea Europeană care a aprobat vaccinul Sputnik V, produs de Rusia, este Ungaria, care a optat pentru achiziţionarea de vaccinuri din Rusia şi China pentru a accelera campania de vaccinare.

ADVERTISEMENT