News

România ar putea deveni republică parlamentară. Ce planuri are coaliția pentru revizuirea Constituției

Planurile coaliției PNL-PSD-UDMR pentru revizuirea Constituției par a fi atins un punct comun. Cele 3 formațiuni ar fi ajuns la consens, și anume: trecerea la republica parlamentară.
22.05.2022 | 14:29
Romania ar putea deveni republica parlamentara Ce planuri are coalitia pentru revizuirea Constitutiei
Republică parlamentară cu președinte ales de Legislativ. Revizuirea Constituției care pare agreată de coaliție. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Actuala Constituție are nevoie de revizuire. La acest punct comun de plecare au ajuns, recent, nume importante din coaliție, dar și președintele Klaus Iohannis.

Republică parlamentară cu președinte ales de Legislativ. Revizuirea Constituției care pare agreată de coaliție

În debutul lunii mai, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că trebuie declanșată o discuție despre reforma Constituției.

ADVERTISEMENT

La scurt timp, și președintele Iohannis a apreciat că este nevoie de o ”modernizare” a Constituției, în condițiile în care ”trebuie să lămurim” o serie de aspecte, precum alegerile anticipate sau puterile și modul în care este ales președintele țării.

Conform celor mai recente informații din sânul coaliției prezentate de Rador, s-ar părea că există deja un subiect asupra căruia actuala majoritate pare să fi ajuns la consens, și anume: trecerea la republica parlamentară.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, vorbim de o formă de guvernământ în care președintele este ales de Parlament și nu de către popor.

Această modificare ar conveni de minune social-democraților. Aceștia știu că au șanse foarte mici să mai câștige alegerile pentru Cotroceni. Pe de altă parte, ca principal partid parlamentar, postură obișnuită a PSD în ultimii 30 de ani, formațiunea lui Ciolacu ar putea să fie factorul decisiv pentru alegerea președintelui în parlament.

ADVERTISEMENT

Ce atribuții ar avea președintele

Sursa citată mai notează că în forma de guvernământ gândită de actuala majoritate, președintele ar avea aceleași atribuții ca în prezent, dar ar fi numit de Parlament, ceea ce ar fi un dezechilibru invers celui actual.

Important de precizat este faptul că, indiferent de voința actualei coaliții, revizuirea Constituției trebuie să fie votată de popor prin referendum.

ADVERTISEMENT

UDMR agreează o astfel de modificare. PNL ezită

Într-o republică parlamentară, UDMR ar avea mereu o ușă deschisă pentru a intra la guvernare. De altfel, Kelemen Hunor s-a pronunțat în favoarea unei astfel de modificări.

Singurul partid care ezită să se pronunțe pentru revizuirea Constituției este PNL, asta deși Klaus Iohannis nu a exclus soluția, pronunțându-se pentru dialog între decidenți.

”Da, e nevoie de anumite schimbări în Constituţie şi e nevoie de discuţii aşezate pentru a face statul să funcţioneze mai bine.

Vrem președinte ales de popor cu puteri multe sau vrem președinte ales de Parlament care are o poziție mai degrabă protocolară? Sunt argumente pro și contra pentru ambele.

Un alt aspect care trebuie lămurit în cadrul procesului de revizuire a legii fundamentale este legat de alegerile anticipate, care nici măcar nu există în Constituție. Trebuie lămurit cum, când și cine dizolvă Parlamentul și ce înseamnă alegeri anticipate”, a declarat președintele, pe 12 mai.

ADVERTISEMENT