News

România ar putea fi acceptată în acest an în Schengen. Anunțul venit de la Guvern

La mai bine de un deceniu de la încheierea evaluărilor tehnice, România ar putea fi acceptată în spațiul Schengen. Un consiliul JAI are loc în debutul iernii.
06.10.2022 | 13:59
Romania ar putea fi acceptata in acest an in Schengen Anuntul venit de la Guvern
Aderarea României la Spațiul Schengen ar putea avea loc în iarnă. Sursa foto: etias.info
ADVERTISEMENT

Aderarea României la spațiul Schengen ar putea avea loc la finele acestui an.

Aderarea României la Spațiul Schengen ar putea avea loc în iarnă. Anunțul ministrului de interne, Lucian Bode

Conform procedurilor, decizia extinderii spațiului Schengen se ia la nivelul Consiliului UE, în formatul Consiliului de Justiție-Afaceri Interne (JAI). Aici, țările membre sunt reprezentate de miniștrii de resort.

Într-o conferință de presă susținută joi, ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a anunțat că pe 8 decembrie se va desfășura Consiliul JAI.

ADVERTISEMENT

Oficialul Guvernului spune că atunci sunt speranțe ca țara noastră să fie acceptată în Spațiul Schengen.

În debutul iernii se va întocmi un raport al unei echipe de experți din Uniunea Europeană privind managementul frontierelor, cooperarea polițienească și returnarea migranților ilegali, a precizat ministrul în ieșirea publică de joi.

ADVERTISEMENT

15 state membre UE din cele 26 au trimis experți evaluatori în România, iar Olanda nu a trimis expert evaluator”, a punctat șeful MAI.

Deocamdată, Olanda pare a fi singura țară UE care încă mai are rețineri în privința primirii României și Bulgariei în Schengen.

ADVERTISEMENT

În cursul acestui an, atât președintele francez Emmanuel Macron, cât și cancelarul german Olaf Scholz, și-au exprimat sprijinul pentru primirea României și Bulgariei în spațiul comunitar.

În toată această perioadă, de la oficialii olandezi nu a venit niciun semnal. România a purtat mai multe discuții în ultima perioadă cu Haga pe acest subiect.

ADVERTISEMENT

Aderarea României la Spațiul Schengen, dezbătută aprig în Parlamentul European, miercuri

La mijlocul acestei săptămâni, Parlamentul European a dezbătut subiectul aderării României la Schengen.

Au fost voci vehemente atât ”pro”, cât și ”contra” acceptării țării noastre în acest spațiu. Dinspre România, cel mai aprig discurs l-a avut europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.

”De 11 ani, două țări pe care românii le respectă îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen, deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări.

”Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați? Nu suntem mai puțin europeni decât cei din vest”, a spus fostul jurnalist.

Tot miercuri, europarlamentarul german Guido Reil, din partidul ”Alternative für Deutschland”, a catalogat România drept ”Vestul Sălbatic” în mijlocul Europei.

”Cum n-a fost nimeni atent când a aderat această țară la UE. Cum s-a putut așa ceva, o țară cu așa infrastructură, corupție, criminalitate să fi fost primită în UE?

Nu avem nevoie de România și Bulgaria nici în Uniunea Europeană, nici în Schengen”, a declarat Reil în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European.

ADVERTISEMENT