News

România ar putea primi bani mai mulți prin PNRR. Marcel Boloș: „Capitolul energiei va fi regândit”

Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că toate țările UE vor putea să modifice planurile naționale de redresare economică pentru a putea face față crizei energetice.
22.05.2022 | 17:33
Romania ar putea primi bani mai multi prin PNRR Marcel Bolos Capitolul energiei va fi regandit
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Bolos/ Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Planurile naționale de redresare și reziliență ale statelor Uniunii Europene vor fi modificate astfel încât acestea să poată face față crizei energetice generate de războiul din Ucraina, urmând ca UE să aloce fonduri suplimentare în acest scop, a spus Marcel Boloș, într-o emisiune la Digi24.

Independența energetică, un obiectiv major pentru UE

Inclusiv România va putea să facă schimbări la capitolul Energie din PNRR, însă Boloș atrage atenția că banii care vor veni în plus nu sunt foarte mulți. Este vorba de 20 de miliarde de euro, care vor trebui împărțiți între toate statele membre.

ADVERTISEMENT

E parte din PNRR național, dar sumele se vor suplimenta, sunt criterii de distribuire a banilor între statele membre ale UE. Rămâne de văzut cum va arată formă finală a distribuirii, dar subliniez că suma cu care se va suplimenta bugetul PNRR nu cred că va fi suficientă pentru a ne rezolva problema de independență energetică, în contextul în care discutăm de resursele pe care le avem și formele prin care să implementăm proiectele prin care ne putem atinge ținta de independență energetică”, a declarat Marcel Boloș.

Mai multă energie verde

Acesta a spus că, pe lângă exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră, România va trebui să se axeze mai mult pe obținerea de energie verde.

ADVERTISEMENT

Avem însă și potențialul pe care trebuie să îl valorificăm de energie verde, resurse regenerabile, din acest punct de vedere independența energetică trebuie judecată la nivelul consumatorilor – companii și gospodării, iar pe de alta trebuie implicate inclusiv autoritățile locale care gestionează mare parte a serviciilor publice – spitale, școli”, a spus ministrul Investițiilor Europene.

Acesta a estimat că țara noastră nu va primi mai mult de un miliard de euro din cele 20 preconizate la nivelul întregii Uniuni Europene, însă crede că renegocierea PNRR în domeniul energiei ar putea da șansa unei reajustări a costurilor pe anumite componente ale Planului.

ADVERTISEMENT