News

România ar putea produce baterii și panouri fotovoltaice. Investiție de 400 de milioane de euro

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a declarat că a propus, în PNRR, finanțări pentru producția de baterii şi panouri fotovoltaice. În România ar urma să fie investiți 400 de milioane de euro într-o fabrică.
12.06.2022 | 14:30
Romania ar putea produce baterii si panouri fotovoltaice Investitie de 400 de milioane de euro
Fabrică de baterii și panouri fotovoltaice în România. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Țara noastră ar putea profita de sumele alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a puncta în domeniul energiei verzi.

Fabrică de baterii și panouri fotovoltaice în România

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a dezvăluit că a propus, în PNRR, finanțări pentru producția de baterii şi panouri solare.

ADVERTISEMENT

”În PNRR, şi m-am bătut cu cei de la Bruxelles, să punem o linie de finanţare pentru producţia, în ţară, a lanţului de fabricaţie al bateriilor şi a lanţurilor de fabricaţie al panourilor solare.

Le-am explicat şi se pare că a prins această explicaţie şi am rămas surprins cum colegul meu, ministrul Energiei din Luxenburg, la ultimul Consiliu pe energie a zis că are dreptate ministrul român, nu trebuie să înlocuim dependenţa de o resursă cu dependenţa de o altă resursă.

ADVERTISEMENT

Se referea la ce am spus că nu trebuie să înlocuim dependenţa de gazul rusesc cu dependenţa de a importa panouri fotovoltaice din alte țări”, a declarat Popescu, la Digi24.

Ministrul Virgil Popescu anunță o investiție de 400 de milioane de euro

Oficialul Guvernului spune că deja a avut discuții cu producători de panouri fotovoltaice şi deja se conturează deschiderea unei fabrici de pulbere de litiu la Hunedoara.

ADVERTISEMENT

”Vrem să producem atât baterii, în România, cât şi panouri fotovoltaice. Am avut săptămâna aceasta o întâlnire cu un producător mare de panouri fotovoltaice din Spania care are inclusiv în Maroc, Republica Dominicană, Indonezia fabrici, să vină în România. I-am explicat avantajele pe care le-ar avea dacă ar veni să producă în România.

”Am semnat un memorandum şi am început discuţiile cu o companie germano-canadiană pentru producţia de pulbere de litiu. Vor fi două fabrici, una în România, una în Germania”, adaugă oficialul.

ADVERTISEMENT

Conform lui Virgil Popescu, e vorba de o investiție uriașă, circa 400 de milioane de euro. Vor fi create astfel și câteva sute de locuri de muncă.

”Vorbim de o primă investiţie de 400 milioane de euro în România. Le-am sugerat şi i-am rugat să se uite către zona Hunedoara-Gorj acele zone defavorizate pentru a putea avea şi o reconversie profesională pentru oamenii de acolo. Câteva sute de oameni vor lucra în fabrică. Probabil se vor duce în zona Hunedoarei, având în vedere accesul la autostradă”, a dezvăluit ministrul energiei la același post de știri.

ADVERTISEMENT