News

România scapă de MCV. Iohannis: ”Avem confirmarea că am făcut reformele necesare pentru statul de drept”. Update

Comisia Europeană a ridicat MCV pentru România. Acesta va fi înlocuit cu mecanismul prin care se monitorizează respectarea statului de drept în toate statele membre.
22.11.2022 | 17:28
Romania scapa de MCV Iohannis Avem confirmarea ca am facut reformele necesare pentru statul de drept Update
Consiliul Comisarilor europeni face public un nou raport MCV Foto: hepta
ADVERTISEMENT
22-11-2022
15:38

Klaus Iohannis: ”MCV s-a încheiat astăzi pentru România. Am făcut reformele necesare pentru statul de drept”

Într-o declarație de presă făcută marți, de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a afirmat că MCV s-a încheiat pentru România.

Șeful statului a spus că avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru statul de drept.

Ieșirea lui Iohannis vine după raportul Comisiei Europene, ultimul întocmit în baza Mecanismului de Cooperare și Verificare.

”Astăzi este o zi foarte importantă pentru România, care a făcut un nou pas semnificativ pe calea integrării europene. Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) s-a încheiat astăzi pentru țara noastră.

Avem, așadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției.

Comisia Europeană a confirmat în urmă cu câteva minute, în raportul făcut public, progresul făcut de România în cadrul acestui mecanism, ceea ce înseamnă că îndeplinim recomandările și obiectivele fixate prin MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare, așa cum au fost stabilite la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană.

Acesta este ultimul raport MCV al Comisiei Europene pentru țara noastră. De acum înainte, România va fi, la fel ca și toate celelalte state membre, monitorizată doar prin intermediul Mecanismului generalizat privind statul de drept.

Felicit autoritățile: Guvernul României, ministrul justiției, Parlamentul și instituțiile din sistemul judiciar – pentru aceste rezultate și îmi exprim aprecierea și pentru eforturile diplomatice, inclusiv ale Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, care au contribuit la atingerea acestui obiectiv.

Mulțumesc, de asemenea, Comisiei Europene, Președintei Ursula von der Leyen, pentru sprijinul constant și pentru dialogul deschis.
Dialogul a vizat, totodată, și Comisia de la Veneția, care a constatat recent că elementele esențiale din pachetul legilor justiției respectă standardele europene.

Raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile noastre comune, la nivel de autorități și societate, trebuie să continue.

Sunt convins și încrezător că realizările confirmate astăzi de Comisia Europeană vor fi urmate și de altele, astfel încât independența și eficiența justiției, ca și combaterea corupției să rămână constante ireversibile pentru România”, a spus președintele. 

22-11-2022
15:21

Nicolae Ciucă, despre ridicarea MCV: ”Sunt optimist că vom avea un raport pozitiv”

Premierul Nicolae Ciucă a avut, marți, o primă reacție despre o ridicare a MCV. Șeful Guvernului a spus că este optimist că vom avea un raport pozitiv şi a arătat că va fi un semn de recunoaştere a faptului că ţara noastră a făcut paşi importanţi şi că s-a încadrat în linia statelor UE.

”Au fost demersuri conjugate la toate structurile pentru a putea să ne coordonăm şi cu stafful tehnic de la Comisiei şi să putem prezenta toate datele necesare pentru clarificări, pentru că, până în acest moment, toate elementele care au fost în discuţie şi în analiză de aproape 15 ani au fost, din punctul nostru de vedere, îndeplinite

”Odată cu acest raport, eu cred că va fi un semn de recunoaştere a faptului că ţara noastră a făcut paşi importanţi şi că s-a încadrat în linia statelor UE, urmând ca de aci înainte să discutăm doar de mecanismul general de verificare pe stat de drept şi sunt foarte optimist că vom avea un raport pozitiv”, a spus Ciucă.

Vești bune vin și de la Comisia Europeană. Forul de la Bruxelles arată, într-un raport, că România îndeplineşte cele patru condiţionalităţi din MCV, care poate fi oprit. Monitorizarea va fi însă continuată în cadrul mecanismului privind statul de drept.

”Concluzia pe care o veţi vedea în raport este că acum România îndeplineşte cele patru condiţionalităţi. Încă există câteva chestiuni care trebuie soluţionate, dar din schimburile la nivel înalt şi garanţiile date de autorităţile române aceste chestiuni vor fi rezolvate.

Acum suntem în situaţia în care putem spune că cele patru condiţionalităţi sunt îndeplinite şi restul muncii care trebuie să fie făcută poate fi urmărită cu instrumentele convenţionale, rapoartele privind statul de drept. (…) Este un raport pozitiv, un raport care ajunge la concluzia că MCV se poate opri şi că monitorizarea viitoare poate avea loc în cadrul raportului privind statul de drept”, a explicat un oficial al executivului comunitar, conform Adevărul.

Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost impus României de către Comisia Europeană încă de la aderare, în anul 2007.

România ar urma să scape de MCV

Surse din cadrul Comisiei Europene, citate de Europa FM, au explicat că România a îndeplinit cu succes cerințele privind legislația după care funcționează sistemul judiciar.

ADVERTISEMENT

La ora 13:00 a început reuniunea Colegiul Comisarilor europeni, care urmează să adopte un ultim raport MCV, pozitiv de această dată. Aceleași surse din cadrul Comisiei Europene au explicat că un pas important făcut de România a fost repararea Legilor Justiției.

După eliminarea MCV, România ar urma să intre sub mecanismul „Rule of law”, mecanism implementat recent de UE, prin care se monitorizează respectarea statului de drept în toate statele membre.

ADVERTISEMENT

Ridicarea MCV ar putea fi un avantaj pentru România, în contextul în care mai sunt mai puțin de trei săptămâni până la votul decisiv din Consiliul JAI privind aderarea României la spațiul Schengen.

Dar, pe lângă obiecțiile venite din partea Olandei și Austria pare să se opună primirii țării noastre în zona de liberă circulație în Europa. Îndoieli în acest sens au venit și dinspre o parte a spectrului politic din Suedia.

ADVERTISEMENT

După ce raportul final este făcut public, acesta este trimis Consiliului UE, urmând ca o eventuală propunere formală de ridicare a MCV să fie înaintată atât Parlamentului European cât și Consiliului UE, mai spun sursele citate.

Vineri, Comisia de la Veneția a publicat un raport preliminar asupra legilor justiției, promulgate de Klaus Iohannis săptămâna trecută.

ADVERTISEMENT

Raportul aduce o serie de critici și recomandări punctuale, cu privire la promovarea în instanțe și parchete, numirile procurorilor-șefi sau posibilitatea procurorului general de a ocoli ierarhia procurorilor.

Principala critică menționată de Comisia de la Veneția este promulgarea acestui pachet de legi înainte ca organismul să formuleze avizul publicat vineri, așa cum ceruseră și autoritățile europene.

Documentul cuprinde totuși și o serie de concluzii pozitive ce laudă progresul autorităților.

ADVERTISEMENT