România are cel mai ridicat preț al energiei din Uniunea Europeană, iar situația durează de câteva luni. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că va cere compensații de la Bruxelles.
Potrivit Profit.ro, pe piața din România s-a înregistrat cel mai mare preț al energiei electrice din UE, miercuri, 11 septembrie. Vorbim de un cost de trei ori mai mare decât în Franța și aproape dublu față de cel din Germania.
Situația a fost analizată de specialiștii din Ministerul Energiei. În acest context, ministrul Sebastian Burduja a anunțat că urmează să ceară compensații Consiliului de miniștri, la nivel european.
Burduja a menționat că mai mulți factori influențează creșterea prețului la energie. Printre aceștia se numără presiunea asupra României prin prisma sprijinului pe care îl oferă Republicii Moldova și Ucrainei.
„Sunt câteva luni de zile în care, din păcate, preţurile în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari decât în vestul Europei. Asta ţine de mai mulţi factori. Sigur că discutăm de un an secetos, o producţie hidro mai mică, discutăm de probleme în zona de interconexiune, de mentenanţă pe anumite linii din Ungaria, discutăm de o capacitate redusă în Austria, de transfer/export a energiei electrice mai ieftine din vestul Europei către estul Europei.
De asemenea, discutăm de un sprijin pe care îl dăm cu mare plăcere, în termeni comerciali, desigur, şi Republicii Moldova, dar şi Ucrainei – şi care creează o presiune pe preţurile din România, lucru pe care îl notăm, dar nu-l putem accepta la nesfârşit”, a declarat Sebastian Burduja, la evenimentul South East Europe Green EPC, potrivit Agerpres.
Ministrul amintește că ne aflăm într-o piață energetică europeană unică și susține că nu este normal ca „doar unii să plătească factura”. Burduja mai spune că ar fi „corect” ca România să primească compensații.
„Voi aduce acest subiect în atenţia consiliului de miniştri la nivel european şi, împreună cu Grecia, cu Bulgaria, cu toţi ceilalţi interesaţi, va trebui să definim nişte soluţii rapide prin care noi trebuie să fim compensaţi pentru aceste diferenţe de preţ. Aşa mi se pare corect şi normal”, a adăugat ministrul Energiei.
În luna iunie, România și Ungaria au livrat aproape 60 la sută din importurile energiei electrice necesare Ucrainei, conform Profit. Prețul energiei s-a scumpit și din cauza apariției caniculei și secetei, având un efect negativ asupra producției de energie hidro.
Încă din prima parte a trimestrului al treilea, țara noastră s-a aflat pe primul loc în topul celor mai scumpe piețe de energie din UE. România este urmată de Grecia, Ungaria și Bulgaria, state care se confruntă cu aceeași problemă.