News

România, codaşă în Uniunea Europeană la nivelul salariului minim. În ce ţară se câştigă cel puţin 2.142 de euro pe lună

04.02.2020 | 14:21
Romania codasa in Uniunea Europeana la nivelul salariului minim In ce tara se castiga cel putin 2142 de euro pe luna
Parlamentarii se pregătesc să arunce cu bani
ADVERTISEMENT

Nivelul salariului minim din țara noastră plasează România pe antepenultimul loc în clasamentul statelor Uniunii Europene, se arată într-o analiză a Eurostat care a comparat modul în care a variat salariul minim în perioada 1 ianuarie 2010 – 1 ianuarie 2020. În schimb, rata de creștere a anuală a fost cea mai mare în România, iar puterea de cumpărare este mai mare decât în state est-europene mai dezvoltate.

Penultimul loc în Uniunea Europeană

Țara cu cel mai mic salariu minim este Bulgaria-312 euro, urmată de Letonia-430 euro și România-466 euro.

ADVERTISEMENT

În categoria țărilor cu un salariu minim mai mic decât 700 de euro mai intră Ungaria, Croația, Cehia, Slovacia, Estonia, Lituania și Polonia.

La polul opus se află Luxemburg-2.142 euro, Irlanda-1656 euro, Olanda-1.636 euro, Belgia-1.594 euro, Germania- 1.584 euro și Franța și 1.530 euro. Astfel, Bulgaria are un nivel al salariului mai mic de 7 ori decât cel din Luxemburg.

ADVERTISEMENT

În Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia nu există un salariu minim fixat prin lege.

Cea mai mare rată de creștere anuală

România a avut în perioada 2010-2020 cel mai mare ritm de creștere a salariului minim, cu o rată anuală de 12,5%, fapt care a dus la dublarea sa față de 2015. Ritmuri mari de creștere anuală au înregistrat și Lituania-10,1% și Bulgaria-9,8%.

ADVERTISEMENT

În ce privește puterea de cumpărare asigurată de salariul minim, variațiile dintre țările UE sunt mai reduse în comparație cu valoarea exprimată în euro. Potrivit Standardului Puterii de Cumpărare (SPC), poziția României este ceva mai bună întrucât salariul minim asigură la noi în țară o putere de cumpărare mai mare decât în cazul unor state mai dezvoltate economic.

În cazul țării noastre, indicele SPC a depășit pragul de 900 de unități, ceea ce reprezintă mai mult decât în Grecia, Portugalia, Ungaria, Croația, Cehia, Slovacia, Estonia, Bulgaria și Letonia.

ADVERTISEMENT

Aplicând variabila puterii de cumpărare, diferența dintre salariul minim cel mai mic (Letonia – 579 SPC) și cel mai mare (Luxembrug – 1.705 SPC) este de numai trei ori mai mare.

ADVERTISEMENT
Tags: