Miercuri, 3 martie, numărul de persoane vaccinate anti-Covid în România a ajuns la pragul de 1.000.000. Persoana vaccinată este o femeie de 86 de ani, care a primit serul la Spitalul Universitar din Capitală, chiar de la Valeriu Gheorghiță. La eveniment a fost prezent și premierul Florin Cîțu.
UPDATE, ora 11:36 / România a atins miercuri pragul de 1.000.000 de persoane vaccinate anti-Covid de la startul acestei campanii, din 27 decembrie 2020.
Pacienta care a atins această bornă istorică din pandemie este o femeie în vârstă de 86 de ani, cu deficiențe motorii ca urmare a unor probleme neurologice, dar cu o formă psihică foarte bună. Femeia a fost vaccinată chiar de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.
”A fost foarte încântată. Ne-a transmis că este bucuroasă că a reușit să se programeze și să se vaccineze. E mândră că a fost persoana cu numărul 1 milion vaccinată în țara noastră”, a spus Dr. Gheorghiță despre pacientă.
Prezent la eveniment, premierul Florin Cîțu a declarat că întreaga campanie merge bine, țara noastră fiind pe primele locuri în UE.
”Un moment la care în 27 decembrie ne uitam și voiam să vină cât mai repede. Lucrurile vor merge mult mai bine de acum încolo. Ținta de 1 milion era la finalul lunii martie. Totul merge mult mai bine. Vaccinarea generală o vom porni pe 15 martie. Ținta e să avem 10,4 milioane de vaccinați la finalul lunii septembrie.
Trebuie să vă readuc aminte că dacă vrem să scăpăm de pandemie, trebuie să păstrăm toate regulile impuse. E foarte important să purtăm mască în spațiile publice.
O să vorbesc cu ministrul de Interne, Lucian Bode, pentru a ne asigura că avem mai mulți angajați care asigură păstrarea regulilor. Am văzut prea mulți oameni fără mască. Nu ne permitem așa ceva”, a spus premierul.
Știrea inițială, ora 11:12 / ”Mâine va fi vaccinată persoana cu numărul 1.000.000”, a anunţat marți coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.
Potrivit ultimelor date transmise de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), marţi erau vaccinate 983.997 persoane din întreaga ţară, în ultimele 24 de ore fiind vaccinate 38.158 persoane.
Pe data de 27 decembrie 2020, a început campania de vaccinare în România. Debutul campaniei a fost marcat la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” din Capitală.
Prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a anului trecut, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
În această perioadă, în țara noastră se derulează etapa a doua, pentru care sunt eligibile între 5 și 6 milioane de cetățeni. Medicul Gheorghiță a spus, într-o conferință de presă, că se așteaptă ca până la 70% dintre cei eligibili să se imunizeze.
”Ţinând cont de faptul că pentru etapa a doua avem aproximat un număr de 5-6 milioane de persoane eligibile, dacă aplicăm o intenţie de vaccinare de 60-70% vorbim de 3-4 milioane de persoane care ar putea să fie vaccinate. Pot să vă spun că pentru luna aprilie, foarte probabil, vom avea mai mult de 3 milioane de doze disponibile.
În centrele de vaccinare vom avea locuri disponibile şi pentru persoanele din etapa a treia, aşa încât să avem o activitate cât se poate de fluentă şi continuă a ritmului de vaccinare tocmai pentru a creşte accesibilitatea persoanelor la vaccinare”, a declarat Dr. Gheorghiţă, marţi după amiază, într-o conferinţă de presă.
Tot în urmă cu o zi, Valeriu Gherghiţă a precizat că nu există încă o dată clară la care va începe cea de-a treia etapă de vaccinare, cea destinată populaţiei generale, însă înscrierile se pot face din 15 martie.
”Etapa a 3-a a campaniei de vaccinare va începe în luna aprilie, însă programările se vor putea face începând cu data de 15 martie, pe lista de așteptare din platforma online de programări. O persoană se va putea înscrie pe lista de așteptare la un singur centru de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.
În prezent, în România sunt folosite trei vaccinuri, singurele autorizate în Uniunea Europeană: Pfizer BioNTech, Moderna și Oxford-AstraZeneca.