Fotbal international

Cupa Davis. România pierde cu Austria şi merge în playoff pentru grupa a II-a euro-africană! Cine e următorul adversar

UPDATE, ora 18:52 / Bogdan Borza pierde meciul cu Gerald Melzer, 1-6, 5-7 şi Austria se impune cu 4-1 în faţa României. Tricolorii cad în playoff-ul pentru grupa a II-a euro-africană şi vor...
17.09.2017 | 18:55
Cupa Davis Romania pierde cu Austria si merge in playoff pentru grupa a IIa euroafricana Cine e urmatorul adversar
ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 18:52 / Bogdan Borza pierde meciul cu Gerald Melzer, 1-6, 5-7 şi Austria se impune cu 4-1 în faţa României. Tricolorii cad în playoff-ul pentru grupa a II-a euro-africană şi vor evolua pe 21 şi 22 octombrie 2017 împotriva Israelului, în deplasare. 

UPDATE, ora 17:35 / România cade în playoff-ul pentru grupa a II-a euro-africană. Următorul adversar al României va fi Israelul, meci care se va disputa pe 21 şi 22 octombrie 2017. Tricolorii s-au mai întâlnit de 4 ori în Cupa Davis cu naţionala Israelului, toate câştigate de România.

ADVERTISEMENT

Ultima dispută a avut loc în 2015 într-un meci disputat la Sibiu. Atunci, România s-a impus cu 5-0. De această dată meciul se va juca în Israel. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi


UPDATE, ora 17:30 / Dominic Thiem câştigă meciul împotriva lui Mihai Frunzp, scor 7-6, 7-6, 6-3. Austria câştigă cu 3-1 şi urcă în prima rundă din grupa I euro-africană. Se va mai juca meciul cu Gerald Melzer şi Bogdan Borza, dar este unul pentru palmares. 

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 16:50 / Dominic Thiem s-a impus în setul secund tot la tiebreak, scor 7-6, 7-3 în tiebreak, de această dată. 

UPDATE, 15:50 / Dominic Thiem a câştigat greu primul set al meciului cu Frunză, 7-6, 7-2 în tiebreak.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 17 septembrie, ora 15:00 / Începe meciul dintre Dominic Thiem şi Mihai Frunză după ce ploaia a întârziat meciurile aproximativ 3 ore.


UPDATE, 17 septembrie, 13:45 / Ploaia din Austria a perturbat ultima zi a duelului din Cupa Davis. Prima partidă de simplu va începe, din această cauză, la ora 14.00.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Andrei Pavel a decis să îl înlocuiască pe Dragoş Dima şi să mizeze în primul meci al zilei pe Nicolae Frunză, care a câştigat ieri, împreună cu Horia Tecău, partida de dublu. Astfel, Frunză îl va înfrunta în primul meci al zilei pe liderul austriecilor, Dominic Thiem. În ultima partidă, Bogdan Borza va juca împotriva lui Gerald Melzer.

UPDATE, 16 septembrie, 18:03 / România face primul punct din meciul cu Austria. Horia Tecău şi Mihai Frunză îi înving pe Dominic Thiem şi Phillip Oswald în meciul de dublu cu 7-6, 6-2, 6-7, 6-3. Austria conduce cu 2-1 înainte de ultima zi.

Duminică vor avea loc ultimele două meciuri ale disputei România-Austria. De la ora 12:00, Dominic Thiem îl va întâlni pe Dragoş Dima. Disputa va fi urmată de confruntarea Gerald Melzer – Bogdan Borza.


UPDATE, ora 16:35 / Bogdan Borza a pierdut meciul împotriva lui Dominic Thiem, numărul 7 mondial. Românul, numărul 707, a avut o evoluţie curajoasă, însă a fost învins de adversarul său cu 2-6, 2-6, 4-6. După prima zi, Austria conduce cu 2-0 şi disputa pare tranşată deja.

Sâmbătă de la ora 15:00 va avea loc meciul de dublu. Dominic Thiem şi Phillip Oswald vor evolua împotriva lui Horia Tecău şi Nicolae Frunză.


UPDATE, ora 14:12 / Dragoş Dima a fost învins în patru seturi de Gerald Melzer. Românul a cedat cu 1-6, 1-6, 6-3, 1-6, într-un meci care a durat o oră şi 30 de minute. Austria are şanse mari să facă 2-0 după prima zi, următorul meci fiind între Dominic Thiem (7 ATP) cu Bogdan Borza (707 ATP). 


UPDATE, ora 12:09 / Dima şi Melzer se pregătesc de meci. Se joacă pe zgură. Urmăriţi confruntarea mai sus. 

Romania – Austria LIVE STREAM Cupa Davis. UPDATE, 15 septembrie, ora 12:05 / În prima zi vor avea loc două meciuri. Dragoş Dima joacă împotriva lui Gerald Melzer, de la ora 12:15. Al doilea meci al zilei va avea loc între Bogdan Borza şi Dominic Thiem. 


Între 15 şi 17 septembrie, România joacă la Wels împotriva Austriei în turul 1 de play-off din Grupa 1 Europa/Africa a Cupei Davis. Cu şanse minime de succes… Fanii tenisului pot urmări partida pe postul Telekom Sport 2.

Tenisul masculin din România este la ani-lumină de cel feminin, singurele raze de speranţe fiind meciurile de la dublu jucate de Horia Tecău sau Florin Mergea. Lotul României de Cupa Davis este format din jucători cu puţină experienţă la nivel înalt, care ocupă locuri foarte modeste în clasamentul ATP. Liderul echipei, cel puţin conform ierarhiei ATP, este Dragoş Dima (24 de ani), locul 489.

La austrieci, numărul 1, Dominic Thiem (tot 24 de ani), ocupă locul 7 ATP, cea mai bună clasare din carieră. Cele mai mari performanţe ale austriacului au venit pe zgură, unde a jucat finala Masters-ului de la Madrid din acest an, dar şi două semifinale la Roland Garros în ultimii doi ani.

Romania – Austria LIVE STREAM Cupa Davis. Din 2011 nu a mai jucat România în Grupa Mondială a Cupei Davis. De atunci şi până în prezent, echipa noastră a evoluat doar în Grupa 1 Europa/Africa. Picajul a venit după 15 ani în care românii au fost prezenţi, cu excepţia ediţiei din 2010, în Grupa Mondială, însă fără mari performanţe.

Cu doar câteva zile înainte de a fi anunţat lotul României cu Austria, Marius Copil, cel mai bine clasat jucător de tenis din ţară, 83 ATP, a anunţat că nu poate să vină, motivând că vrea să se concentreze pe meciurile din circuitul ATP: „Cu părere de rău, vă anunţ că am ales să nu fac parte din echipa de Cupa Davis a României pentru meciul cu Austria. Mi-aş fi dorit foarte mult să joc, însă am fost pus în faţa unei decizii foarte grele: top 100 ATP versus o săptămână de Cupa Davis pe altă suprafaţă.

Romania – Austria LIVE STREAM Cupa Davis. Mai am multe puncte de apărat, iar obiectivul meu este de a termina anul cât mai sus în clasamentul ATP”. Ce-ar mai fi de comentat? În urmă cu mai mult de 40 de ani, Ilie Năstase accepta să vină să se antreneze cu lotul României chiar şi timp de două săptămâni. Diferenţă de mentalitate…

GENERAŢIA DE AUR
Finalele americane

1969 şi 1971 sunt primii ani în care echipa de Cupa Davis a României ajungea până în finala competiţiei. Ion Ţiriac şi Ilie Năstase dominau autoritar tenisul din ţară, cei doi formau în acea perioadă una dintre cele mai redutabile perechi de dublu din circuit. De fiecare dată, românii s-au duelat în ultimul act cu echipa Statelor Unite ale Americii. Prima finală, jucată în 1969 la Cleveland, a fost un fiasco general. România a pierdut toate cele 5 meciuri ale finalei, în ultima partidă Ion Ţiriac părăsind arena accidentat. Doi ani mai târziu, în Carolina de Nord, cele două ţări s-au înfruntat din nou în finală. Scorul nu a mai fost unul dezastruos, însă Stan Smith a fost imabatabil şi cu Năstase, şi cu Ţiriac, iar Frank Froehling a reuşit să-l întoarcă pe Ţiriac după 2-0 la seturi (6-3, 6-1) şi să învingă cu 3-2 (6-1, 6-3, 8-6), victoriile lui Năstase (la acelaşi Froehling) şi ale dublului nostru în faţa perechii Smith/van Dillen stabilind un 2-3 onorabil, dar insuficient pentru a aduce „Salatiera” în România…

MAREA DECEPŢIE
Ar fi fost prea frumos…

Romania – Austria LIVE STREAM Cupa Davis. După doar un an de la eşecul din 1971, România era din nou în finala Cupei Davis. De această dată, ultimul act se disputa pe arena din Parcul cu Platani din Bucureşti. Din nou, Stan Smith a fost inamicul numărul 1, învingându-l pe Năstase în prima partidă cu 3-0 după un prim set-maraton, 11-9. Ion Ţiriac a fost eroul finalei. A egalat la 1 în prima zi, după 0-2 cu Tom Gorman, 4-6, 2-6, 6-4, 6-3, 6-2 şi, după eşecul net la dublu (2-6, 0-6, 3-6), a ridicat efectiv spectatorii în picioare într-un adevărat thriller cu Stan Smith: 6-4, 2-6, 4-6, 6-2, 0-6. Smith nu împlinise 26 de ani, Ţiriac avea 33… Victoria lui Năstase cu Gorman n-a fost nici măcar de consolare. România rata o mare ocazie să fie campioana lumii la tenis. „Vorba” regretatului Ioan Chirilă de pe coperta cărţii sale dedicate acelei finale: „Ar fi fost prea frumos”…

MAREA SURPRIZĂ
Ultimul „sfert” mondial

Au trecut 12 ani de când echipa de Cupa Davis a României a reuşit ultima performanţă notabilă. În 2005, la Braşov, Victor Hănescu, Andrei Pavel şi Gabriel Trifu au învins Belarusul lui Max Mârni, jucător aflat în acel moment în Top 40. Victoria a fost cu atât mai importantă cu cât adversarii conduceau după două zile cu scorul de 1-2. Hănescu şi Pavel au întors scorul şi România se califica în sferturile de finală. Croaţia cu Ivan Ljubicic şi Mario Ancic a fost o nucă mult prea tare, iar „tricolorii” au trebuit să se recunoască învinşi atunci când au ajuns printre ultimele opt echipe ale lumii. După acel moment, pentru România a început declinul, naţionala fiind doar o prezenţă meteorică în Grupa Mondială. La finalul ediţiei din 2005, Croaţia a cucerit Cupa Davis după o finală câştigată cu 3-2 în faţa Slovaciei.

ISTORIE
117 ani de poveste

Cupa Davis a fost înfiinţată în 1900 de 4 studenţi ai Universităţii Harvard, din oraşul Cambridge, statul Massachusetts, Statele Unite ale Americii. Unul dintre ei, Dwight Davis, a fost cel al cărui nume s-a lipit pentru totdeauna de competiţie. Timp de 72 de ani, trofeul a fost împărţit de 4 ţări: Marea Britanie, Franţa, Australia şi SUA, motivul principal fiind acela că echipa care câştiga trofeul se califica automat în finala ediţiei următoare. Actualul format al Cupei Davis a intrat în vigoare abia în 1981, atunci fiind prima oară când a fost introdusă Grupa Mondială, locul elitelor pentru echipele naţionale din lumea tenisului. 130 de ţări participă anual la Cupa Davis, însă doar 16 dintre acestea se află în Grupa Mondială.

CLASAMENT
Cei mai buni dintre cei mai buni

Doar 15 ţări au reuşit să cucerească de-a lungul timpului trofeul pus la bătaie în Cupa Davis. SUA deţine recordul numărului de „salatiere” obţinute, 32. Americanii au câştigat de 7 ori consecutive trofeul, în perioada 1920-1927, cea mai notabilă performanţă din istoria competiţiei. Pe locul doi vine Australia, care a reuşit să cucerească Cupa Davis de 28 de ori. Cea mai bună perioadă a australienilor a fost 1950-1967, când au câştigat de 15 ori „salatiera”. Top 5 al performanţelor pe ţări este completat de Marea Britanie, cu 10 trofee, Franţa, cu 9, şi Suedia, cu 7. Suedezii sunt singurii din Top 5 care au cucerit trofeul doar după ce competiţia a trecut prin modificarea de format din 1973. Australia deţine recordul finalistei învinse, de 23 de ori „runner” în perioada 1946-1968.

DEZILUZII
Aproape de colaps

Între 15 şi 17 septembrie, România joacă împotriva Austriei în turul 1 de play-off din Grupa 1 Europa/Africa. Andrei Pavel, căpitanul nejucător, i-a convocat pentru acest meci pe Dragoş Dima, Nicolae Frunză, Bogdan Borza şi Horia Tecău. Marius Copil, Adrian Ungur şi Florin Mergea au refuzat din diferite motive să participe la meciul contra Austriei. De departe, Horia Tecău este cel mai cunoscut, dar şi cel mai bun jucător de tenis din România, acesta venind după ce a cucerit trofeul de la US Open la dublu. Dima ocupă locul 489 în ierarhia ATP, fiind cel mai bine poziţionat jucător român din lot. Frunză se află pe locul 611, în timp ce Borza ocupă poziţia 707. De cealaltă parte, Austria se bazează pe Dominic Thiem (locul 7), Gerald Melzer (locul 133), Sebastian Ofner (locul 138) şi Oliver Marach (locul 22 în ierarhia de dublu). În cazul unei înfrângeri, România va juca cu Israel sau Ucraina pentru a rămâne în Grupa 1 Europa/Africa.

LA VÂRF
Semifinale şi baraj

Tot în perioada 15-17 septembrie se joacă şi meciurile din semifinalele Cupei Davis. Belgia şi Australia se duelează la Bruxelles, în timp ce Franţa şi Serbia se vor lupa la Lille pentru un loc în ultimul act al marii competiţii. La prima vedere, Australia şi Franţa pornesc cu prima şansă. Serbia nu se poate baza pe Novak Djokovic, care a suferit o accidentare la cot şi a anunţat înainte de US Open că nu va mai participa la niciun turneu până la finalul sezonului. În aceeaşi perioadă se vor juca şi următoarele meciuri din barajul pentru accedere/rămânere în Grupa Mondială: Kazahstan-Argentina, Columbia-Croaţia, Elveţia-Belarus, Olanda-Cehia, Portugalia-Germania, Japonia-Brazilia, Ungaria-Rusia şi Canada-India.

COTE

Ce jucăm în weekend

Belgia – Australia 2,85 1,40
Franţa – Serbia 1,07 8,50
Kazahstan – Argentina 2,80 1,42
Columbia – Croaţia 2,75 1,43
Elveţia – Belarus 2,20 1,65
Olanda – Cehia 1,55 2,40
Portugalia – Germania 2,50 1,50
Japonia – Brazilia 1,25 2,80
Ungaria – Rusia 5,50 1,13
Canada – India 1,18 4,50
Austria – România 1,05 8,50
Romania – Austria LIVE STREAM Cupa Davis. „Ar fi un fel de minune să câştigăm, pentru că l-am văzut la US Open pe Dominic Thiem. Cred că el va juca ambele meciuri de simplu, precum şi la dublu. O să fie o misiune foarte grea. Ar fi un succes enorm să câştigăm pentru că e un joc de baraj şi ne-ar menţine în grupa de acum”, Andrei Pavel, căpitanul nejucător al României

109 victorii a reuşit în Cupa Davis cel mai bun jucător român all time, Ilie Năstase

37 este locul ocupat de România în prezent în clasamentul ITF

5 meciuri s-au jucat între Austria şi România în Cupa Davis de-a lungul timpului, românii au obţinut 3 victorii

ADVERTISEMENT