Sport

Cum a pierdut România locul la barajul pentru CM 2022. Cele trei episoade decisive pentru eșecul național al lui Mirel Rădoi

Naționala României a ratat o nouă calificare la un turneu final major, iar la baza faptului că nu am ajuns nici măcar la barajul pentru CM 2022 stau trei episoade petrecute în Grupa J a preliminariilor.
14.11.2021 | 21:01
Cum a pierdut Romania locul la barajul pentru CM 2022 Cele trei episoade decisive pentru esecul national al lui Mirel Radoi
Naționala României a ratat o nouă calificare la un turneu final major, iar la baza faptului că nu am ajuns nici măcar la barajul pentru CM 2022 stau trei episoade petrecute în Grupa J a preliminariilor. Sursă foto: Sport Pictures
ADVERTISEMENT

”Tricolorii” au învins în Liechtenstein, scor 2-0, în ultima etapă, dar nu a fost de ajuns și au încheiat pe locul 3.

Și asta pentru că Macedonia de Nord nu s-a încurcat pe teren propriu cu tânăra echipă a Islandei și a prins in extremis biletele pentru play-off.

ADVERTISEMENT

Momentele decisive pentru ratarea barajului CM 2022 de către România

Reprezentativa României a beneficiat de una dintre cele mai ușoare grupe de calificare din ultimii 20 de ani, excluzând aici Germania care avea ca și acontat locul 1, dar nu a reușit să profite de acest lucru și să prindă locul de baraj pentru CM 2022.

Echipa lui Mirel Rădoi au avut prestații fără strălucire în Grupa J, dar a stat cu emoții pentru poziția secundă în grupă până la ultima etapă și asta pentru că și adversarii au avut evoluții contradictorii.

ADVERTISEMENT

Mai mult, pentru 11 minute ”tricolorii” chiar au fost la baraj. Atunci când Islanda a reușit să egaleze la Skopje, însă macedonenii au întors în favoarea lor șansa pe care au primit-o după remiza noastră cu Islanda și s-au impus după o ”dublă” a vedetei de la Napoli, Eljif Elmas.

Eșecul din Armenia, startul unei noi campanii ratate

Primul episod care a cântărit foarte mult în ratarea calificării la barajul pentru Cupa Mondială a fost înfrângerea neașteptată suferită de România pe terenul Armeniei, scor 2-3, în etapa a 3-a, în ciuda faptului că a avut 2-1 până cu patru minute înainte de final.

ADVERTISEMENT

După un 0-0 anost în prima repriză, armenii au deschis scorul în startul părții secunde, dar ”tricolorii” au revenit prin ”dubla” lui Cicâldău și se părea că ne îndreptăm spre o victorie importantă, însă a venit momentul de rătăcire al lui George Pușcaș, care a luat roșu direct în minutul 78 pentru un fault dur.

De aici s-a schimbat totul și armenii au pus o presiune fantastică pe echipa lui Rădoi. Defensiva noastră s-a clătinat serios și a cedat în cele din urmă în minutul 86. Era un punct care ar fi contat enorm în cele din urmă, dar în minutul 89 Alexandru Crețu a făcut un fault în careu și armenii au câștigat după acel penalty transformat.

ADVERTISEMENT

Macedonia de Nord, 3 puncte vitale în Germania

Al doilea moment extrem de important s-a petrecut tot în etapa a 3-a, atunci când Macedonia de Nord, care în cele din urmă a ajuns la barajul pentru CM 2022, a produs una dintre cele mai mari surprize din aceste preliminarii și s-a impus în fața Germaniei, la Duisburg, scor 2-1.

În ultima zi a lunii martie, înainte de a merge în premieră la un turneu final, Euro 2020, macedonenii au lăsat cu gura căscată o lume întreagă când au răpus colosul german și au arătat tuturor că sunt o echipă de luat în seamă.

Starurile Goran Pandev și Eljif Elmas au adus o victorie uriașă pentru Macedonia de Nord, care în cele din urmă s-a dovedit hotărâtoare în ocuparea locului 2 în grupă. Fără acel succes, macedonenii ar fi fost acum scoși din cărți.

Islanda, coșmarul lui Rădoi

Ultimul și poate cel mai important episod s-a petrecut în etapa a 9-a. România era pe locul 2 înaintea partidelor cu Islanda de la București și cu Liechtenstein în deplasare și avea nevoie de două victorii pentru a merge la baraj.

Și toate astrele păreau că s-au așezat în favoarea noastră, ”nordicii” deplasând o echipă tânără și neexperimentată despre care s-a spus că nu are cum să reziste în fața băieților lui Mirel Rădoi, flămânzi de o nouă calificare.

Însă, socoteala din târg nu se potrivește cu cea de acasă și Islanda, cea care ne învingea în barajul pentru Euro 2020, s-a apărat foarte bine și a reușit să scoată un nesperat 0-0. Un egal care nu o ajută la nimic, dar care îi lasă pe ”tricolori” să vadă un nou Mondial din fața televizoarelor.

ADVERTISEMENT