News

România, buget imens pentru militarizare raportat la puterea economică!

18.10.2020 | 11:21
Romania buget imens pentru militarizare raportat la puterea economica
ADVERTISEMENT

România are un buget imens pentru militarizare raportat la puterea economică! Acesta este avertismentul lansat de președintele organizației neguvernamentale INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, Andreea Paul. De altfel, economista nu a ezitat și a prezentat mai multe statistici.

Concret, locul României în lume la patru indicatori ce țin de calitatea vieții noastre, în anul 2020 indică ferm faptul că trăim în pace, dar cheltuim enorm pentru militarizare. Mai mult de atât, inovăm prea puțin și nu am întărit suficient democrația românească.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă ne raportăm la indicele păcii, trebuie să știm că România ocupă  locul 22 din 163 de state analizate de VisionofHumanity. Lideri globali la acest capitol sunt Islanda, Noua Zeelandă și Portugalia.

România, buget imens pentru militarizare raportat la puterea economică!

Indicele puterii militare ne arată că România se află pe locul 39 din 134 de state analizate de GFP. Situația se schimbă aici și lideri globali sunt fără doar și poate SUA, Rusia și China.

ADVERTISEMENT

Dacă analizăm indicele inovării atunci vedem că țara noastră este pe locul 50 din 129 de state. Lideri globali la acest capitol sunt Elveția, Suedia și SUA

Situația nu este mai roză nici la indicele democrației. România este poziționată pe locul 63 într-un clasament în care au intrat 167 de state. Pe primele locuri aici sunt Norvegia, Islanda și Suedia

ADVERTISEMENT

„Ceea ce am ales să vă arăt în imaginea alăturată este semicercul european estic cu alocări bugetare pentru cheltuieli militare de peste 2% din PIB în ultimul an, inclusiv în România (unde cheltuim pentru apărare de 5 ori mai mult decât pentru cercetare-dezvoltare-inovare), dar cu democrații defectuoase (cu o cultură politică semi-slabă, implicare politică insuficientă, calitate medie a serviciilor publice și a strategiilor guvernamentale)”, a transmis Andreea Paul.

Locul României în lume la patru indicatori ce țin de calitatea vieții noastre, în anul 2020. Trăim în pace, cheltuim…

Geplaatst door Andreea Paul op Zaterdag 17 oktober 2020

Economista a venit și cu câteva soluții. „Ce cred că avem de făcut: 1. Să continuăm să ne respectăm parteneriatele strategice internaționale.

ADVERTISEMENT

2. Să începem să ne respectăm parteneriatele strategice cu cetățenii proprii, să ne dezvoltăm cultura politică și să investim în forța minții românilor prin educație și cercetare-dezvoltare-inovare (nu doar în forța noastră de muncă și de apărare).

Iar pentru asta avem nevoie de un activism civic fără precedent în istoria României! Nu ține de alții! Ține de fiecare dintre noi!”, a subliniat Andreea Paul.

Cine este Andreea Paul

Andreea Paul a fondat organizația neguvernamentală INACO – Inițiativa pentru Competitivitate. În anul 2012 a fost aleasă deputat de Țara Oașului în Parlamentul României și a avut cel mai activ mandat ca deputată până în anul 2016.

Este doctor în economie, conferențiar universitar la Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice din București. Timp de opt ani a fost cercetător la Institutul de Economie Națională al Academiei Române, trei ani consilier la Administrația Prezidențială, trei ani la Parlamentul European, apoi trei ani consilier pe probleme economice a doi premieri în Guvernul României și patru ani deputat în Parlamentul României.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: