News

România, bună de plată. CEDO a condamnat țara noastră pentru încălcarea dreptului la viața privată

19.01.2021 | 16:10
Romania buna de plata CEDO a condamnat tara noastra pentru incalcarea dreptului la viata privata
ADVERTISEMENT

Statul român este bun de plată. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat țara noastră pentru încălcarea dreptului la viața privată.

Anunțul este făcut printr-un comunicat transmis de instituție. Autoritățile din România au refuzat să recunoască schimbarea identității sexuale a două persoane, motivând că acestea nu au suferit nicio intervenție chirurgicală în acest sens.

ADVERTISEMENT

Cei doi cetățeni români, cu vârste de 38 și 44 de ani, figurau în documentele oficiale ca persoane de sex feminin. Aceștia au reclamat că nu li s-a permis schimbarea stării civile în lipsa unor documente doveditoare a operației de schimbare de sex.

România, bună de plată. CEDO a condamnat țara noastră pentru încălcarea dreptului la viața privată

„Tribunalele naţionale le-au pus pe reclamante, care nu doreau o intervenţie chirurgicală de schimbare de sex, în faţa unei dileme fără ieşire”, au explicat magistrații. Ei au mai precizat și că „acest lucru este o dovadă a unei abordări rigide a recunoașterii identității de gen a solicitanților, care i-a plasat, pentru o durată nerezonabilă și continuă de timp, într-o poziție apăsătoare”.

ADVERTISEMENT

Judecătorii CEDO au subliniat și că reclamanții erau nevoiți „fie să se supună unei astfel de intervenţii, în pofida propriei voinţe şi renunţând la deplina exercitare a dreptului la respectarea integrităţii lor fizice, fie să renunţe la identitatea lor sexuală, ceea ce ţine tot de dreptul la respectarea vieţii private”.

De asemenea, Curtea a mai considerat că cele două persoane au fost supuse unei situații de „vulnerabilitate, umilire şi anxietate”. Acest lucru a dus la nerespectarea unui echilibru „just între interesul general şi interesele persoanelor în cauză”.

ADVERTISEMENT

România a fost condamnată în unanimitatea de judecătorii Curții de la Strasbourg pentru încălcarea articolului 8 din Convenţia europeană pentru drepturile omului. Acest lucru s-a întâmplat „din cauza lipsei unei proceduri clare și previzibile pentru recunoașterea legală a identității de gen care să permită modificarea acestuia în documentele oficiale și, prin urmare, numele persoanei și codul personal digital, într-un mod rapid, transparent și accesibil”.

Statul român trebuie să achite o amendă de 7.500 de euro, reprezentând daune morale, pentru fiecare dintre cele două persoane. În plus, suma de 1.153 de euro trebuie să-i fie restituită uneia dintre reclamante, aceasta însemnând „daune materiale”, reprezentate de două interveții chirurgicale suferite pentru modificarea organelor genitale.

ADVERTISEMENT
Tags: