Statul român a suferit o înfrângere majoră la Curtea Europeană a Drepturior Omului (CEDO), fiind obligat la retrocedarea masivă a 17.000 de hectare de pădure din județul Maramureș unei asociații din Borșa. Asociația făcuse demersurile de retrocedare încă din anul 2.000.
CEDO a condamnat statul român să retrocedeze o suprafață de 17.000 de hectare de pădure din județul Maramureș unei asociații, Composesoratul Borșa, care revendică de ani buni această suprafață.
Dacă hotărârea Curții de la Strasbourg nu va fi respectată, România va fi obligată să plătească despăgubiri în cuantum de peste 61 de milioane de euro, în plus și compensații pentru un număr de alți 27 de reclamanți cărora li s-a constatat încălcarea dreptului la proprietate, potrivit Digi 24.
Chiar dacă, în urmă cu mai bine de două decenii, cei care dețineau suprafețe de păduri în județul Maramureș, confiscate ulterior de regimul comunist, au câștigat drepturile de restituire a proprietăților, statul român nu a pus nici astăzi acest lucru în practică.
În urmă cu doi ani, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a sesizat pentru prima dată în legătură cu acest caz. Statului român i s-a oferit un termen de doi ani pentru a ajunge la o înțelegere amiabilă cu proprietarii terenurilor forestiere.
„Demersurile noastre de retrocedare au fost iniţiate acum 25 ani, la începutul anului 2000. De la căderea regimului comunist, în 1989, au trecut 34 ani. Proprietăţile noastre, stăpânite în mod continuu din secolul XIV, au fost preluate de regimul comunist, peste noapte, acum 76 ani, în 1948. CEDO trebuie să determine Statul Român să ia măsuri pentru a stopa această situaţie de lipsire de proprietate”, au transmis reprezentanții asociației din Borșa, potrivit Hotnews.
Termenul pentru o înțelegere amiabilă a expirat iar CEDO a hotărât că dacă statul român nu va retroceda cele 17.000 de hectare de pădure solictate, va fi bun de plata unor despăgubiri foarte mari, care se ridică la suma de 61,5 milioane de euro. Sumă care va fi alocată de la bugetul de stat, prin Ministerul Finanțelor.
Mai mult, instanța de la Strasbourg a decis că aceste despăgubiri vor trebui plătite în termen de trei luni. Termen care se va prelungi la 12 luni dacă persoanele reclamante aleg varianta de a li se restitui terenurile.
Totodată, pe lângă despăgubirile pe care trebuie să le acorde pentru nerestituirea celor 17.000 de hectare de pădure, CEDO a obligat statul român să acorde despăgubiri și unui număr de 27 de persoane în cazul cărora a fost constatată încălcarea dreptului la proprietate.
Decizia Curții este definitivă. Statul român mai poate cere reeexaminarea ei la Marea Cameră a CEDO, dar numai în ce privește cuantumul despăgubirilor. „Marea Cameră este constituită din preşedintele şi vicepreşedinţii Curţii cărora li se alătură Preşedinţii de Secţie, judecătorul naţional şi alţi judecători aleşi prin tragere la sorţi. Atunci când analizează o cerere în urma unei retrimiteri, Marea Cameră nu include judecătorii care au fost membri ai completului care a examinat iniţial cazul”, potrivit CEDO.
Reexaminarea acestui caz a fost solicitată de Guvern din 2022, în urma relatărilor din media potrivi cărora Asociația Composesoratul Borșa s-ar fi folosit de documente false pentru a se prezenta drept cei care au continuat vechiul Composesorat Borșa, pe care regimul comunist l-a deposedat de proprietăți în 1948.
Chiar dacă o serie de instituții precum Direcția Națională Anticorupție, Parchetul Generaal, Ministerul de Interne (Corpul de Control) au desfășurat investigații în acest caz, el nu s-a finalizat printr-un rezultat concret.