Sport

România și-a diminuat șansele la baraj. Toate calculele după egalul cu Islanda și victoria Macedoniei de Nord în Armenia

Cu o etapă înainte de încheierea preliminariilor pentru Campionatul Mondial 2022, România a pierdut locul 2 în Grupa J, care asigură prezența la baraj. FANATIK vă prezintă toate calculele
12.11.2021 | 00:01
Romania sia diminuat sansele la baraj Toate calculele dupa egalul cu Islanda si victoria Macedoniei de Nord in Armenia
România este foarte aproape de a se califica la barajul pentru Mondialul din 2022. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
11-11-2021
22:03

România stă la mâna Islandei pentru a prinde locul de baraj

Ce ironie! România stă acum la mâna Islandei, cea pe care nu a reușit să o bată în Ghencea, pentru a prinde locul ce duce la barajul pentru Mondiale. În urma rezultatelor de joi (România – Islanda 0-0, Armenia – Macedonia de Nord 0-5, Germania – Liechtenstein 9-0), „tricolorii” lui Mirel Rădoi au căzut pe locul 3 în grupă și nu mai depind doar de ei în acest moment.

Macedonia de Nord are un avans de un punct în clasament și joacă în ultima etapă pe teren propriu cu Islanda, iar în cazul unei victorii va termina grupa pe locul 2, indiferent de rezultatul pe care România îl va înregistra în Liechtenstein.

Pentru a mai prinde poziția secundă, „tricolorii” trebuie să câștige obligatoriu în ultima etapă, dar au nevoie și ca macedonenii să se împiedice în fața islandezilor.

Egalul în Liechtenstein nu ne ajută în niciun fel, chiar dacă Macedonia de Nord ar pierde „acasă” cu Islanda. În acest caz, am ajunge la egalitate de puncte, dar avem un golaveraj net inferior, acesta fiind primul criteriu de departajare.

11-11-2021
18:51

România, obligată să câștige cu Islanda după victoria Macedoniei de Nord în Armenia

Macedonia de Nord a câștigat cu un categoric 5-0 în Armenia și a pus o presiune mare pe naționala României înaintea partidei cu Islanda. Astfel, „tricolorii” lui Mirel Rădoi sunt obligați să câștige contra nordicilor pentru a fi în postura de favoriți la ocuparea locului 2, care duce la baraj.

În cazul în care România face egal sau pierde contra Islandei, avem nevoie de o victorie în Liechtenstein, iar Macedonia de Nord trebuie să piardă în ultima etapă pe teren propriu cu Islanda.

Victoria Macedoniei de Nord a simplificat lucrurile într-o altă privință, în sensul că singura echipa rămasă în luptă alături de ea e România. Armenia și Islanda nu mai au în acest moment nicio șansă să termine pe locul 2.

Naționala de fotbal a României mai are de disputat două meciuri în Grupa J a preliminariilor CM Qatar 2022, în urma cărora ar putea ocupa poziția a doua, ce asigură prezența la baraj. Selecționata lui Mirel Rădoi se bate pentru acest loc cu Macedonia de Nord, Armenia și Islanda, dar pleacă din postura de favorită, deoarece stă doar la mâna ei și nu depinde de rezultatele contracandidatelor.

În plus, „tricolorii” au și un program relativ mai ușor decât rivalele, acasă” cu Islanda și în deplasare cu Liechtenstein, ceea ce le conferă încă un mic avantaj, mai ales față de Macedonia de Nord, care are meci „afară” cu Armenia și pe teren propriu cu aceeași Islanda.

ADVERTISEMENT

România, șanse mari de a merge la barajul de Mondiale

Naționala României se află în pole-position pentru ocuparea locului 2 în Grupa J a preliminariilor Campionatului Mondial din Qatar 2022, situație pe care nimeni nu o prevedea în urmă cu aproape 8 luni, după disputarea primelor trei etape.

Atunci, „tricolorii” începeau cu stângul campania de calificare, înregistrând o singură victorie după primele trei etape, 3-2 pe „Arena Națională” împotriva Macedoniei de Nord. Dacă înfrângerea în fața Germaniei era anticipată de toată lumea (scorul de doar 0-1 a fost unul mincinos), nu același lucru se poate spune depre eșecul suferit în Armenia, unul dintre cele mai rușinoase rezultate înregistrate de România în întreaga sa istorie.

ADVERTISEMENT

Șansele de calificare, chiar și cele de baraj, scăzuseră simțitor, și doar o minune ne mai putea aduce aproape de Mondiale. Iar de data aceasta norocul a fost de partea noastră.

Nu numai că România a făcut o campanie de toamnă aproape perfectă (înfrângerea la limită din Germania și egalul din Macedonia de Nord au fost calculate), dar ghinionul le-a lovit cumplit pe Armenia și Macedonia de Nord, care au făcut doar egal în Islanda, ca să nu mai vorbim de bomba furnizată de aceeași Armenie, care s-a împiedicat la Erevan de modesta Liechtenstein.

ADVERTISEMENT

Astfel că, beneficiind și de parcursul de metronom al Gemaniei cu noul antrenor Hansi Flick la timonă, „tricolorii” s-au așezat pe poziția secundă a clasamentului, cu un avans de un punct față de Macedonia de Nord și Armenia, și de 5 puncte față de Islanda, iar soarta calificării la baraj stă doar în mâna lor.

Preliminarii CM 2022, Grupa J: rezultatele înregistrate în primele 8 etape

 • Etapa 1 (25 martie): România – Macedonia de Nord 3-2, Germania – Islanda 3-0, Liechtenstein – Armenia 0-1;
 • Etapa 2 (28 martie): Armenia – Islanda 2-0, Macedonia de Nord – Liechtenstein 5-0, România – Germania 0-1;
 • Etapa 3 (31 martie): Armenia – România 3-2, Germania – Macedonia de Nord 1-2, Liechtenstein – Islanda 1-4;
 • Etapa 4 (2 septembrie): Islanda – România 0-2, Liechtenstein – Germania 0-2, Macedonia de Nord – Armenia 0-0;
 • Etapa 5 (5 septembrie): Islanda – Macedonia de Nord 2-2, Germania – Armenia 6-0, România – Liechtenstein 2-0;
 • Etapa 6 (8 septembrie): Armenia – Liechtenstein 1-1, Islanda – Germania 0-4, Macedonia de Nord – România 0-0;
 • Etapa 7 (8 octombrie): Germania – România 2-1, Islanda – Armenia 1-1, Liechtenstein – Macedonia de Nord 0-4;
 • Etapa 8 (11 octombrie): Islanda – Liechtenstein 4-0, Macedonia de Nord – Germania 0-4, România – Armenia 1-0;
ADVERTISEMENT

Cum se califică România la barajul pentru Campionatul Mondial din Qatar 2022. Toate calculele înainte de meciurile cu cu Islanda și Liechtenstein

În urma partidelor disputate în luna octombrie în Grupa J a preliminariilor pentru Mondialul din Qatar, Germania a câștigat matematic locul 1, așa că România, Macedonia de Nord, Armenia și Islanda se vor lupta în continuare doar pentru poziția secundă, care duce la baraj. Da, și Islanda, chiar dacă e la 5 puncte în spatele „tricolorilor”, iar șansele de a termina grupa pe această poziție țin mai mult de domeniul fantasticului. Însă atât timp cât ele există din punct de vedere matematic, trebuie să le luăm în calcul.

Vestea bună pentru reprezentativa noastră este aceea că depindem doar de noi pentru a termina pe poziția secundă. Avem un punct peste Armenia și Macedonia de Nord, principalele contracandidate, iar cu două victorii din ultimele două partide, cu Islanda pe teren propriu și cu Liechtenstein în deplasare, nimeni nu ne mai poate ajunge.

Preliminarii CM 2022, Grupa J: programul ultimelor două etape

 • Etapa 9 (11 noiembrie): Armenia – Macedonia de Nord, Germania – Liechtenstein, România – Islanda;
 • Etapa 10 (14 noiembrie): Armenia – Germania, Liechtenstein – România, Macedonia de Nord – Islanda.

Situația ar putea fi încheiată chiar joi, când România va întâlni Islanda pe stadionul „Steaua”, iar Armenia și Macedonia de Nord se vor duela în meci direct. O victorie „tricoloră” contra nordicilor, coroborată cu un egal în partida de la Erevan, ne-ar asigura în proporție de 99,99% locul de baraj, fiind greu de crezut că vom pierde în ultima etapă în Liechtenstein.

Lucrurile s-ar complica în cazul nefericit că nu vom învinge Islanda la București. În această situație, vom sta la mâna rezultatelor și am avea nevoie de un egal între Armenia și Macedonia de Nord sau, în cel mai rău caz, de o victorie a Armeniei, care să fie urmată OBLIGATORIU de o victorie a Germaniei la Erevan.

Iată în continuare calculele complete și șansele României de a ajunge la baraj. Trebuie precizat faptul că, în caz de egalitate de puncte, primul criteriu de departajre este golaverajul, acolo unde Macedonia de Nord stă cel mai bine (+5), urmată de România (+3), Armenia (-3) și Islanda (-4).

Varianta 1: România obține 6 puncte din dubla cu Islanda și Liechtenstein. Șanse: 100%

– terminăm grupa pe locul 2, indiferent de celelalte rezultate înregistrate.

Varianta 2: România obține 4 puncte din dubla cu Islanda și Liechtenstein. Șanse: 60%

– terminăm grupa pe locul 2 doar dacă Armenia și Macedonia de Nord obțin fiecare câte maximum 4 puncte din ultimele două runde. Asta înseamnă cel mult o victorie și un egal pentru fiecare.

Varianta 3: România obține 3 puncte din dubla cu Islanda și Liechtenstein. Șanse: 40%

– lucrurile se complică foarte mult, iar șansele „tricolorilor” de a termina pe locul 2 scad sub 50%. În această variantă, ar trebui ca Armenia și Macedonia de Nord să obțină fiecare cel mult 3 puncte.

– ar mai fi și varianta ca Armenia și Macedonia de Nord să obțină maximum 4 puncte, situație în care am ajunge la egalitate și ar interveni golaverajul, primul criteriu de departajare. Față de armeni stăm destul de bine, +3 vs -3, însă lucrurile sunt diferite când vine vorba de macedoneni, care au +5 în acest moment. Am putea trece peste ei doar cu o victorie la scor, la cel puțin 5-6 goluri diferență, și o înfrângere la limită, dar este greu de crezut că se va putea întâmpla așa ceva.

Varianta 4: România obține 2 puncte din dubla cu Islanda și Liechtenstein. Șanse: 5%

– ar trebui ca Armenia și Macedonia de Nord să obțină maximum 2 puncte fiecare, ceea ce înseamnă, în primul rând, ca meciul direct să se încheie OBLIGATORIU la egalitate. Apoi, fiecare trebuie să facă cel mult un egal în ultima etapă, Armenia cu Germania și Macedonia de Nord cu Islanda.

– dacă meciul direct dintre Armenia și Macedonia de Nord se termină cu victoria uneia dintre cele două echipe, atunci învingătoarea din acest joc trebuie să piardă obligatoriu partida din ultima rundă. În acest caz, s-ar ajunge la egalitate de puncte și ar interveni din nou golaverajul.

Varianta 5: România obține 1 punct din dubla cu Islanda și Liechtenstein. Șanse: 1%

– prima condiție ca să mai ajungem la baraj este ca meciul Armenia – Macedonia de Nord să se încheie OBLIGATORIU egal. Orice alt rezultat ne scoate din cărți. Odată îndeplinită această cerință, Macedonia trebuie să piardă în ultima etapă acasă cu Islanda, iar Armenia nu are voie să obțină mai mult de un punct cu Germania, caz în care mergem mai departe la golaveraj. Dacă pierd ambele în ultima etapă, terminăm singuri grupa pe locul 2 dacă punctul îl obținem cu Islanda.

Dacă însă Macedonia de Nord obține cel puțin un punct în ultima etapă pe teren propriu cu Islanda, suntem eliminați, deoarece avem un golaveraj inferior, ce nu poate fi recuperat.

– dacă punctul îl obținem în Liechstenstein, atunci în ecuația calificării intră și Islanda. Cu o victorie la București și una la Skopje, nordicii ar acumula 14 puncte, tot atâtea câte am avea și noi, însă și ei au nevoie OBLIGATORIU ca Armenia – Macedonia de Nord să se termine egal, iar Germania să nu piardă în ultima etapă la Erevan.

În aceste condiții, am avea parte de două situații:

 1. dacă Germania câștigă în Armenia, pe locul 2 vor fi la egalitate România și Islanda, cu câte 14 puncte.
 2. dacă meciul de la Erevan se termină egal, pe locul 2 vor fi la egalitate România, Armenia și Islanda, cu câte 14 puncte.

Varianta 6: România obține 0 puncte din dubla cu Islanda și Liechtenstein. Șanse: 0%

– nu mai putem termina pe locul 2 sub nicio formă. Echipa care va câștiga meciul direct dintre Armenia și Macedonia de Nord va trece peste noi. În caz de egalitate, Macedonia de Nord ne egalează la puncte, dar este peste noi la golaveraj, primul criteriu de departajare în acest caz.

Și în acest caz, Islanda are șanse de a obține locul 2, doar dacă va bate și la Skopje în ultima etapă, iar Armenia – Macedonia de Nord se termină egal. În aceste condiții, am avea parte tot de două situații:

 1. dacă Germania câștigă în Armenia, pe locul 2 va fi Islanda, cu 14 puncte. România, Macedonia de Nord și Armenia vor încheia grupa pe locurile 3-5, cu câte 13 puncte fiecare.
 2. dacă meciul de la Erevan se termină egal, pe locul 2 vor fi la egalitate Armenia și Islanda, cu câte 14 puncte, iar departajarea se va face la golaveraj.

Variantele 4, 5 și 6 sunt însă cele mai pesimiste scenarii și nici în cele mai negre vise nu ne putem închipui așa ceva. Dacă, totuși, prin absurd s-ar întâmpla, ar trebui ca în secunda doi să punem lacătul pe Federație, iar de la președinte și până la ultimul portar să-și ia cu toții tălpășița.

 • 2001 și 2013 sunt anii în care România a jucat barajul pentru calificarea la Campionatul Mondial. Am fost eliminată în ambele situații de Slovenia (1-2 și 1-1) și de Grecia (1-3 și 1-1)
 • 1998 este anul în care România a participat ultima oară la un turneu final de Campionat Mondial

 • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,01 este cota pentru „peste 2,5 goluri” la meciul România – Islanda. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags:
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
”Cum poți să trăiești cu 6-7.000 de lei lunar?” A spus ”STOP” și,...
”Cum poți să trăiești cu 6-7.000 de lei lunar?” A spus ”STOP” și, la 26 de ani, a făcut o alegere total surprinzătoare
Explozii puternice în portul Feodosia. Rusia afirmă că Ucraina a atacat Crimeea cu...
Explozii puternice în portul Feodosia. Rusia afirmă că Ucraina a atacat Crimeea cu 38 de drone
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
Un nou serviciu de streaming intră în România
Un nou serviciu de streaming intră în România
Factură de infarct pentru o familie dintr-un sat din Hunedoara. Le-a fost tăiat...
Factură de infarct pentru o familie dintr-un sat din Hunedoara. Le-a fost tăiat curentul, iar acum copiii îşi fac temele la lampă
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
Șofer drogat la volanul unui bolid de 260.000 de euro, prins pe străzile...
Șofer drogat la volanul unui bolid de 260.000 de euro, prins pe străzile din Arad. Mașina avea numere false
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces!...
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces! Oana Roman a rămas uimită...
Mari încercări pentru aceste zodii. Un final de săptămână agitat
Mari încercări pentru aceste zodii. Un final de săptămână agitat
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
Ce să faci ca să nu fii escrocat pe internet. 60% din banii...
Ce să faci ca să nu fii escrocat pe internet. 60% din banii furați aparțin victimelor înșelate cu oferte de „investiții profitabile”
Singurul județ din România conectat la două autostrăzi și cu aeroport. Va fi...
Singurul județ din România conectat la două autostrăzi și cu aeroport. Va fi un „motor” al economiei