100 ani de Romania

România, campioană olimpică la spadă în 2016! Ana Maria Brânză şi saltul care a sfidat gravitaţia

30.11.2018 | 18:00
Romania campioana olimpica la spada in 2016 Ana Maria Branza si saltul care a sfidat gravitatia
ADVERTISEMENT

România a devenit campioană olimpică la spadă în 2016, la ediţia JO de la Rio de Janeiro. La ultima Olimpiadă, românii au privit cu dezamăgire cum sportivii din ţara noastră nu au mai reuşit performanţele din trecut, însă totul s-a schimbat pe 11 august.

Loredana Dinu, Simona Gherman, Simona Pop şi Ana Maria Brânză au fost componentele echipei României la spadă. Specialiştii le dau şanse mari la un loc pe podium, însă nimeni nu se gândea că vor cuceri medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

ADVERTISEMENT

România, campioană olimpică la spadă în 2016 la Rio

Primul duel a fost cu echipa Statelor Unite ale Americii, iar victoria pentru românce a venit la tuşa decisivă, obţinută de Ana Maria Brânză în releul cu Courtney Hurley. România se impune, scor 24-23, şi urma semifinala cu Rusia. De această dată, sportivele antrenate de Dan Podeanu nu au mai avut emoţii ca în duelul cu echipa Statelor Unite ale Americii. Româncele s-au impus lejer, scor 45-31 şi îşi asigurau medalia de argint. China era văzută de toţi specialiştii drept marea favorită la medalia de aur, din moment ce câştigase titlul şi la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.

Echipa României a reuşit o prestaţie de excepţie, iar Loredana Dinu, Simona Gherman, Simona Pop şi Ana Maria Brânză nu le-au dat nicio şansă campioanelor olimpice, diferenţa fiind la un moment dat de nouă puncte. Pe finalul confruntării, chinezoaicele au încercat să se apropie, dar Ana Maria Brânză a făcut spectacol, reuşind să obţină un punct printr-un salt incredibil, care a sfidat gravitaţia. La final, tabela din “Carioca Arena 3” anunţa că România a învins China, scor 44-38, şi devenea noua campioană olimpică la spadă. Performanţa venea la fix 60 de ani de când era obţinută prima medalie olimpică a scrimei româneşti, argintul câştigat de Olga Szabo-Orban la JO de la Melbourne.

ADVERTISEMENT
România, campioană olimpică la spadă în 2016
România, campioană olimpică la spadă în 2016