Sport

România-Canada, primul pas spre elita Fed Cup!

Vineri, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Cluj-Napoca, s-a stabilit ordinea meciurilor ce se vor desfăşura în acest weekend în partida de Fed Cup dintre România şi Canada ce contează pentru Grupa Mondială II.
09.02.2018 | 14:00
RomaniaCanada primul pas spre elita Fed Cup
ADVERTISEMENT

Faptul că tenisul feminin românesc cunoaşte un moment de ascensiune fără precedent este deja un clişeu în lumea sportului din ţara noastră. Cu 6 jucătoare în Top 100 WTA, în condiţiile în care Federaţia Română de Tenis apare în lumina reflectoarelor în principal din cauza scandalurilor, performanţele fetelor noastre sunt un argument în favoarea efortului individual, a abnegaţiei şi a capacităţii de a pune cărămidă cu cărămidă în vederea obţinerii rezultatelor pe teren. În tot acest context, România apare drept una dintre principalele candidate pentru câştigarea Fed Cup, acest veritabil Campionat Mondial al tenisului feminin, echivalentul Davis Cup în tenisul masculin. 

După o serie de incertitudini ce au urmat meciului pierdut 2-3 la Cluj-Napoca în faţa Cehiei, atunci când Simona Halep a suferit singura înfrângere în 7 meciuri directe contra Karolinei Pliskova, iar la dublu decizia a fost una cel puţin curioasă, de a le introduce pe Andreea Mitu şi Raluca Olaru într-o partidă ce putea duce România în semifinalele Fed Cup, fetele noastre deschid un nou parcurs spre elita celei mai prestigioase competiţii dedicată echipelor naţionale. În prezent echipa noastră se află în Grupa Mondială II, o victorie contra Canadei ducând-o în barajul pentru Grupa Mondială I, baraj ce se va desfăşura în luna aprilie a acestui an contra uneia dintre echipele învinse în meciurile din acest weekend din eşalonul superior, sau contra uneia dintre echipele ce se vor impune în cadrul celorlalte meciuri din Grupa Mondială II.

ADVERTISEMENT

România-Canada deschis de Sorana Cîrstea şi Carol Zhao!

Fără Simona Halep în lot, deşi aceasta s-a antrenat la Cluj-Napoca purtând un echipament Nike şi punând astfel punct speculaţiilor cu privire la noul sposnor, România este reprezentată în meciurile de simplu de către Sorana Cîrstea şi Irina Begu.  Adversarele acestora sunt două jucătoare mult mai slab clasate, Carol Zhao şi Bianca Andreescu, ambele având însă poveşti interesante şi putând pune probleme echipei noastre, în ciuda clasamentului WTA modest. Carol Zhao, ce o va întâlni în primul meci al zilei de sâmbătă pe Sorana Cîrstea, a terminat primii 3 ani la Univeristatea Stanford, acolo unde a reuşit să aibă un palmares de 76 de victorii şi 16 înfrângeri în Campionatul Colegiilor. A hotărât să ia o pauză înaintea anului 4, alegând să joace în circuitul WTA, acolo unde a urcat până pe locul 138, fiind prima rachetă a Canadei în absenţa lui Eugenie Bouchard. De cealaltă parte, Bianca Andreescu, jucătoare de origine română în vârstă de 17 ani, a fost una dintre cele mai bune junioare în ultima perioadă, iar în prezent încearcă să facă marele pas spre competiţiile senioarelor, acolo unde ocupă locul 173 în circuitul WTA. 

Primul meci de sâmbătă este cel dintre Sorana Cîrstea, număr 2 în echipa României şi Carol Zhao, prima rachetă a Canadei. Sorana are un start destul de bun de sezon, fiind în prezent pe cea de-a 38-a poziţie a ierarhiei WTA şi este mare favorită în faţa lui Zhao. Se descurcă în general bine în meciurile indoor, şi ne gândim că în mod normal România va începe mai bine meciul de Fed Cup contra Canadei decât au făcut-o băieţii în Cupa Davis. Mult mai disputat se anunţă meciul Irina Begu-Bianca Andreescu. Andreescu revine în România şi poate atinge un nivel foarte înalt de joc în condiţiile unui teren rapid. Are toate armele din punct de vedere tehnic însă forma de moment precum şi condiţia fizică o păstrează deocamdată departe de Top 100 WTA. Totuşi, dacă se va ajunge la un meci de forţă contra Irinei Begu este foarte probabil ca ecartul din ierarhia WTA să nu se mai simtă. În condiţiile unui joc variat, cu mai multe nuanţe, Irina ar trebui să se impună în 2 seturi, fără probleme.

ADVERTISEMENT