News

România, cea mai mare creștere a speranței de viață din UE în ultimii ani. Țările pe care le-am depășit

România este țara din Uniunea Europeană care a înregistrat în ultimii ani cea mai mare creștere a speranței de viață în rândul populației
04.05.2024 | 14:32
Romania cea mai mare crestere a sperantei de viata din UE in ultimii ani Tarile pe care leam depasit
Țara noastră se află în continuare pe unul dintre ultimele locuri în UE. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Chiar dacă țara noastră a înregistrat cea mai mare creștere în ceea ce privește speranța de viață la naștere, România ocupă în continuare unul din ultimele locuri în această statistică. Astfel, țara noastră depășește doar Bulgaria și Lituania în acest clasament, condus de către Spania, țara din UE cu cea mai mare speranță de viață.

România, cea mai mare creștere a speranței de viață din UE

Potrivit datelor preliminare din 2023, speranța de viață la naștere în UE a fost de 81,5 ani, în creștere cu 0,9 ani față de 2022 și cu 0,2 ani față de nivelul de dinaintea pandemiei din 2019. Cea mai mare creștere a fost estimată în România (+1,0 an), urmată de Lituania (+0,8 ani), Bulgaria, Cehia, Luxemburg și Malta (toate cu o creștere de +0,7 ani).

ADVERTISEMENT

Austria și Finlanda au înregistrat cele mai mari scăderi (-0,4 ani fiecare), urmate de Estonia și Țările de Jos (-0,2 ani). În total, șase state au înregistrat o scădere a speranței de viață, printre acestea numărându-se și Germania, cea mai puternică economie a UE.

În comparație cu nivelul de dinaintea pandemiei din 2019, 18 țări din UE au înregistrat o creștere a speranței de viață în 2023, în timp ce două țări au rămas stabile (Spania și Croația). Țările unde speranța de viață a scăzut au fost: Austria, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia și Țările de Jos.

ADVERTISEMENT
life-expectancy-estimated-2023
Evoluție speranță de viață în UE. Sursa: Eurostat

România pe unul din ultimele locuri

În ciuda acestei creșteri înregistrate de țara noastră, România se menține în continuare pe unul dintre ultimele locuri în UE în ceea ce privește speranța de viață. Potrivit datelor Eurostat, cea mai mică speranță de viață a fost înregistrată în Bulgaria (75,8 ani), Letonia (75,9) și România (76,6).

În 15 țări, speranța de viață a depășit media UE, cea mai mare speranță de viață fiind înregistrată în Spania (84,0 ani), Italia (83,8 ani) și Malta (83,6 ani).

ADVERTISEMENT

Astfel, ordonată în ordine descrescătoare, speranța de viață în statele UE se prezintă astfel: Spania (84 ani), Italia (83,8 ani), Malta (83,6), Suedia (83,4), Luxemburg (83,4), Franţa (83,1), Belgia (82,5), Cipru (82,5), Portugalia (82,4), Olanda (82), Slovenia (82), Danemarca (81,9), Finlanda (81,7), Grecia (81,6), Austria (81,6), Germania (81,2), Cehia (80); Estonia (78,8), Croaţia (78,8), Polonia (78,6), Slovacia (78,1), Lituania (77,3), Ungaria (76,9), România (76,6), Letonia (75,9) şi Bulgaria (75,8).

Speranta de viata

Speranța de viață la naștere reprezintă numărul mediu de ani pe care un nou-născut i-ar trăi dacă ar fi supus condițiilor actuale de mortalitate (ratele de mortalitate observate pentru perioada curentă) pe tot restul vieții. Trebuie reținut faptul că speranța de viață este un indicator de perioadă al mortalității, indicând durata medie de viață într-o populație supusă ratelor de mortalitate din perioada de timp selectată.

ADVERTISEMENT

Aceasta înseamnă că durata de viață estimată mai sus s-ar aplica dacă condițiile de mortalitate observate în 2023 vor dura pentru toți anii următori până la dispariția cohortei născute în 2023. Estimările provizorii pentru 2023 se bazează pe datele săptămânale privind decesele extrase la 30 aprilie 2024.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Piața imobiliară. O nouă prăbușire a vânzărilor. Soluțiile salvatoare
Piața imobiliară. O nouă prăbușire a vânzărilor. Soluțiile salvatoare
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii