News

„România cedează spațiul aerian aliaților?” MApN dezminte informațiile cu privire la noua lege care permite doborârea dronelor

MApN a transmis un mesaj în care a dat mai multe informații referitoare la noua lege care permite doborârea dronelor care intră în spațiul aerian al României.
06.03.2025 | 15:33
Romania cedeaza spatiul aerian aliatilor MApN dezminte informatiile cu privire la noua lege care permite doborarea dronelor
MApN dezminte informațiile cu privire la noua lege care permite doborârea dronelor. Sursa foto: Facebook, FreePic
ADVERTISEMENT

Reprezentanții Ministerul Apărării Naționale (MApN) au oferit clarificări, după ce legea care stabilește procedurile prin care armata poate interveni în cazul dronelor care încalcă spațiul aerian al României. Deși legea a fost luată ca o măsură de protecție, mulți oameni s-au alarmat, crezând că România nu va mai avea control asupra propriului spațiu aerian.

MApN dezminte informațiile cu privire la noua lege care prevede doborârea dronelor

Pentru a-i informa pe oameni, MApN a oferit clarificări, explicând că această lege nu cedează controlul asupra spațiului aerian, ci îl consolidează. Într-o postare pe Facebook, instituția a explicat că România este parte a NATO de 20 de ani, iar spațiul aerian național este integrat în cel al Alianței. Totuși, noua lege vine să asigure un cadru clar pentru intervenția rapidă împotriva dronelor care reprezintă o amenințare.

ADVERTISEMENT

Dacă o dronă neautorizată intră în spațiul aerian al României, armata va putea interveni prin distrugerea acesteia, în cazul în care este considerată periculoasă, neutralizarea semnalului, pentru a-i bloca controlul de la distanță și preluarea controlului asupra dronei, pentru a o aduce în siguranță la sol

Toate aceste măsuri vor fi luate în funcție de nivelul de amenințare, iar siguranța civililor va fi prioritară. Legea oferă României dreptul de a impune restricții asupra spațiului aerian oricând este necesar și permite aliaților să intervină doar la solicitarea Ministerului Apărării. Oficialii au ținut să sublinieze că această lege nu înseamnă pierderea controlului, ci un instrument prin care țara își poate proteja mai bine spațiul aerian.

ADVERTISEMENT

„Nu este haos, nu este pierdere de suveranitate”

„Nu este haos, nu este pierdere de suveranitate. România rămâne la butoane și poate impune restricții oricând”, se arată în mesajul oficial.

Senatul României a adoptat, la finalul lunii februarie, proiectul de lege privind controlul utilizării spațiului aerian, care permite militarilor să intervină împotriva dronelor neautorizate ce pătrund în spațiul aerian al țării. Legea reglementează măsurile de prevenire și contracarare a utilizării ilegale a spațiului aerian, stabilind competențele autorităților în astfel de situații.

ADVERTISEMENT

Așadar, dacă o dronă sau o aeronavă fără pilot încalcă frontiera aeriană, forțele militare române și NATO vor putea să o neutralizeze, să preia controlul asupra ei sau, dacă este necesar, să o distrugă. Noua legislație clarifică și procedurile pentru gestionarea aeronavelor suspecte, în special cele implicate în activități ilicite, precum transportul de materiale periculoase sau persoane aflate sub sancțiuni internaționale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, legea mai prevede că obiectivele vulnerabile la atacuri cu drone trebuie protejate de proprietari sau de cei care le administrează, iar Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) va stabili măsuri clare de apărare. În ciuda dezbaterilor aprinse și a opoziției unor partide, legea a fost adoptată cu 79 de voturi „pentru” și intră în vigoare pentru a spori securitatea națională.