Sport

România, cel mai mare premiu în bani din Europa pentru medaliile olimpice. Reacția ministrului Eduard Novak

România va răsplăti medaliații olimpici cu cea mai mare sumă de bani oferită până acum în statele europene. Eduard Novak: „Este o mare reușită”.
19.08.2021 | 19:03
Romania cel mai mare premiu in bani din Europa pentru medaliile olimpice Reactia ministrului Eduard Novak
ADVERTISEMENT

La inițiativa Ministerului Tineretului și Sportului, Guvernul a aprobat, în cursul zilei de joi, 19 august, actul normativ ce prevede dublarea sumelor destinate sportivilor medaliați, respectiv clasați pe primele șase poziții la ediția din această vară a Jocurilor Olimpice.

În aceste condiții, Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş (n.r. canotoarele care au cucerit singura medalie de aur) vor încasa, de pildă, cel mai mare premiu oferit pentru un titlu olimpic. Vorbim despre 140.000 de euro, bani pe care doar Italia îi mai oferă la ora actuală pentru a răsplăti asemenea performanțe.

ADVERTISEMENT

Guvernul promite să acorde cel mai mare premiu din Europa destinat medaliaților la Jocurile Olimpice

La iniţiativa Ministerului Tineretului şi Sportului, Guvernul României a aprobat majorarea cu 100% a premiilor pentru sportivii cu rezultate deosebite la Jocurile Olimpice/Paralimpice de la Tokyo.

Acest proiect vine în completarea art. 25 alin. (1) din Normele financiare pentru activitatea sportivă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1447/2007, cu modificările şi completările ulterioare.

ADVERTISEMENT

Ca urmare a acestui fapt, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, respectiv Ministerul Tineretului şi Sportului, vor putea acorda, în limita bugetului aprobat, cuantumuri majorate cu 100% ale premiilor pentru sportivii care au obţinut rezultate deosebite la Jocurile Olimpice/Paralimpice de la Tokyo, prin clasarea pe locurile I-VI”, se arată în comunicatul emis de MTS.

Eduard Novak: „Este o mare reușită”. Promisiune pentru sportivii români

Potrivit ministrului Eduard Novak, Executivul a demonstrat, odată cu aprobarea actului normativ, că „înţelege şi respectă importanţa sportului şi a performanţei sportive, apreciază şi recompensează munca şi eforturile care stau în spatele acestor rezultate”. În plus, acesta i-a asigurat pe sportivi că instituția pe care o conduce va încerca să găsească soluții pentru oferirea celor mai bune condiții.

ADVERTISEMENT

Este o mare reuşită aprobarea acestui act normativ şi mă bucur că am avut sprijinul colegilor şi partenerilor din coaliţie. Performanţele olimpice reprezintă o importantă carte de vizită pentru prestigiul nostru ca ţară şi avem încă mult de recuperat la acest nivel, unde ultimele două decenii au avut un nedorit trend descendent.

Sunt necesari mulţi paşi până vom ajunge din nou acolo unde ne dorim şi unde putem fi, aceşti paşi nu se pot parcurge dintr-odată, dar este important că suntem o echipă şi că ne raportăm în mod unitar la proiectul de revigorare şi renaştere a sportului românesc.

ADVERTISEMENT

Rămânem împreună în aceste demersuri şi vom continua să căutăm soluţii pentru ca sportul şi sportivii să se simtă apreciaţi şi să aibă condiţii cât mai bune de pregătire”, a transmis ministrul Tineretului și Sportului, prezent la Tokyo pentru Jocurile Paralimpice.

Sumele oferite sportivilor români clasați pe primele șase poziții la Jocurile Olimpice:

  • locul 1 – 140.000 euro (faţă de 70.000 euro),
  • locul 2 – 112.000 euro (faţă de 56.000 euro),
  • locul 3 – 84.000 euro (faţă de 42.000 euro),
  • locul 4 – 56.000 euro (faţă de 28.000 euro),
  • locul 5 – 42.000 euro (faţă de 21.000 euro),
  • locul 6 – 28.000 euro (faţă de 14.000 euro).

Cele mai mari sume oferite pentru medalii în Europa:

  • Italia: aur = 140.000 euro, argint = 70.000 euro, bronz = 46.500 euro
  • Ungaria: aur = 105.000, argint = 76.000, bronz = 61.000
  • Spania: aur = 93.000, argint = 48.000, bronz = 30.000.
ADVERTISEMENT