News

România, cele mai stricte reguli anti-Covid din Europa. Şi cele mai ineficiente

26.11.2020 | 07:00
Romania cele mai stricte reguli antiCovid din Europa Si cele mai ineficiente
ADVERTISEMENT

În momentul de față, România este printre țările cu cele mai stricte măsuri de combatere a epidemiei de coronavirus, potrivit unui „indice al stricteței”, calculat pe baza mai multor indicatori.

Potrivit site-ului Our World in Data, la care colaborează experți ai Universității din Oxford, valoarea indicelui stricteței pentru România este de 76,85 puncte din 100 posibile, în Europa valori mai mari înregistrându-se doar în Irlanda – 81,48 și Franța – 78,70.

ADVERTISEMENT

Valoarea indicelui este stabilită cu ajutorul a nouă criterii: închiderea școlilor, închiderea locurilor de muncă, anularea evenimentelor publice, restricțiile privind adunările publicce, închiderea transportului public, izolarea la domiciliu, campaniile de informare publică, restricțiile de circulație și reglementarea călătoriilor externe.

Restricții dure, dar ineficiente

În cazul în care politicile de răspuns ale autorităților variază în funcție de regiuni, a fost luată în considerare regiunea cu cele mai stricte reglementări. „Acest indice înregistrează doar strictețea politicilor guvernamentale. Nu măsoară gradul lor de adecvare sau eficiența. Un scor înalt nu înseamnă neapărat că răspunsul unei țări este mai bun decât al altora cu o valoare mai mică a indicelui”, au precizat autorii studiului.

ADVERTISEMENT

La nivel mondial, valoarea cea mai mare a indicelui se înregistrează în Liban și Honduras, ambele cu 87. Peste pragul de 80 de puncte mai trec Malayezia, Bangladesh, Mongolia, Irlanda, Venezuela, Bolivia și Chile.

Primul criteriu este modul de funcționare a școlilor, țările fiind împărțite în patru categorii: cele fără restricții, cele cu recomandări de închidere, cele cu închidere obligatorie parțială și cele cu școlile închise complet în cel puțin o regiune. România se află în ultima categorie, în Europa fiind doar alte trei țări care au luat o asemene decizie: Cehia, Portugalia și Ucraina.

ADVERTISEMENT

În ce privește închiderea spațiilor comune de la locurile de muncă, România este în categoria 3 din 4, a statelor care au impus această măsură doar pentru anumite cazuri, cum ar fi barurile și restaurantele, măsură generalizată în aproape tot continentul. Doar Franța, Belgia, Olanda, Irlanda, Slovacia și Letonia sunt statele europene care permit deplasarea la muncă numai a lucrătorilor considerați esențiali.

România a impus anularea evenimentelor publice, în condițiile în care state europene precum europene precum Bulgaria, Ucraina, Cehia, Finlanda și Georgia doar recomandă această anulare, iar Estonia este singurul care nu a impus absolut niciun fel de restricții.

ADVERTISEMENT

În ce privește adunările publice, țările au fost grupate în cinci categorii: fără restricții, restricții pentru adunări cu o limită mai mare de 1.000 de participanți, restricții pentru adunări între 100 și 1.000 de persoane, restricții cu un prag maxim de 100 de persoane și restricții pentru cu o limită mai mică de 10 persoane. Din nou România intră în ultima categorie, în condițiile în care unele țări au limita maximă situată între 10 și 100 de persoane: Elveția, Croația, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Rusia, Finlanda, Norvegia, Suedia.

În ce privește normele ca oamenii să iasă cât mai puțin din locuințe, România se află în categoria 3 din 4, având zone în care populația poate părăsi locuința doar pentru deplasări „esențiale”, cumpărături, exerciții fizice. La nivel mondial, doar patru țări se află acum în lockdown: Chile, Georgia, Myanmar, Pakistan și Sri Lanka.

Purtarea obligatorie a măștii, sporadică în Europa

În ce privește purtarea obligatorie a măștii inclusiv în spațiile deschise, pe lână România, un număr limitat de state europene a impus această măsură: Albania, Franța, Grecia, Kossovo, Portugalia, Slovenia și Spania. România se află printre statele care a demarat și campanii de informare a populației pe tema COVID-19, însă la nivel mondial sunt foarte puține țări care nu au făcut acest lucru.

La criteriul legate de călătorii, au fost luați în considerare mai mulți factori. Ca majoritatea țărilor europene, România nu a introdus restricții de utilizare a transportului în comun, precum Ucraina, și nici nu a luat măsuri de reducere a volumului  acestuia, precum alte 12 state europene. În schimb, carantinarea unor localități pune țara noastră în categoria statelor în care au fost introduse restricții ale călătoriilor interne, măsură de care multe țări s-au ferit. În ce privește călătăriile externe, România a interzis sosirile din țări cu risc ridicat, măsură destul de dură chiar și pentru standardul european, în condițiile în care categoria superioară, cea a țărilor care și-au închis granițele, include doar Ungaria.

În ce privește testarea, România se limitează doar la testarea persoanelor simptomatice, chiar dacă numărul țărilor în care testele se fac pentru oricine dorește este în continuă creștere. Această categorie include și state mai sărace decât România: Ucraina, Belarus, Niger, Burkina Faso, Ghana, Afganistan ș.a. În schimb, compensează parțial prin anchete epidemiologice extinse, în Europa existând state în care anchetele epidemiologice se fac doar pentru anumite cazuri de infectare: Portugalia, Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Kossovo, iar în Bosnia-Herțegovina nu se fac deloc.

În ce privește susținerea financiară a celor afectați de consecințele economice ale pandemiei de COVID-19, România este printre țările care au acordat compensații pentru mai  mult de jumătate din pierderile salariale, lux pe care doar economiile dezvoltate și l-au permis și nici acelea nu acordat toate compensații de peste 50%, cum este cazul Italiei, Ungariei sau Sloveniei.

De asemenea, România se află printre statele care au adoptat măsuri ample de înghețarea sau amânare la plată a obligațiilor către bănci sau către furnizorii  de utilități. State europene precum Elveția, Franța, Germania sau Norvegia nu au adoptat nicio astfel de măsură, în timp ce în multe altele ajutorul a fost mai limitat decât în România.

În pofida poziționării României în topul țărilor clasificate după „indicele de strictețe”, țara nostră a înregistrat în ultimele 7 zile 403 cazuri noi la un milion de locuitori, cu mult peste Germania (222,4) sau Marea Britanie (166,4), țări în care măsurile au fost mai puțin stricte. În consecință, se pare că intervin și alți factori în diseminarea bolii, precum momentul în care sunt introduse restricțiile, gradul de conformare al populației ș.a.

ADVERTISEMENT