News

România, cimitirul hârburilor. RAR a verificat în trafic 64.000 de mașini, jumătate aveau probleme majore

03.03.2021 | 16:44
Romania cimitirul harburilor RAR a verificat in trafic 64000 de masini jumatate aveau probleme majore
ADVERTISEMENT

RAR a verificat în trafic 64.000 de autoturisme în anul 2020, la aproape 50% dintre acestea fiind identificare probleme majore.

Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, pe durata anului 2020 nu mai puțin de 64.096 de vehicule la nivelul întregii țări.

ADVERTISEMENT

Instituția a făcut acest anunț pe pagina oficială de Facebook, acolo unde este menționat că 45.61% dintre mașini aveau „deficiențe tehnice majore și/sau periculoase și au fost declarate neconforme”.

România, plină de mașini defecte pe drumurile publice

Potrivit RAR, cele mai multe neconformități au fost constatate la:

  • instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,7%);
  • emisiile poluante (21,1%);
  • punți, jante, anvelope și suspensie (12,9%);
  • parbriz, geamuri laterale, lunetă (11,7%).
ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, neconformitățile la sistemul de frânare au fost depistate la 3.92% dintre vehicule și în 1.51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcție.

Potrivit Digi 24, în urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depășirea unui nivel maxim admis de emisii poluante la 2.203 de autoturisme. Inspectorii RAR au constatat, de asemenea, că 3.274 de vehicule prezintă pericol iminent de accident, pentru că prezintă defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcție sau la punți și fuzete.

ADVERTISEMENT

2.5% dintre vehiculele verificate aveau, de asemenea, probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

În urma acestor controale desfășurate de RAR în colaborare cu Poliția Rutieră au fost aplicate 20.391 de sancțiuni ș au fost retrase 16.592 de certificate de înmatriculare. De asemenea, au fost imobilizare 147 de vehicule și 269 de ITP-uri au fost anulate.

ADVERTISEMENT

Cu toate că situația pare dramatică, cei de la RAR au menționat că rezultatele acestor controale desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echpajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt „susceptibile” de a prezenta defecțiuni.

ADVERTISEMENT