Sport

România, concurenţă puternică pentru organizarea Euro 2028! Cui i-a promis UEFA turneul final

România intenționează să-și depună candidatura pentru Euro 2028 alături de alte țări din Balcani, însă concurența este una acerbă după ce Anglia a primit asigurări din partea UEFA că va primi organizarea evenimentului.
06.01.2022 | 13:32
Romania concurenta puternica pentru organizarea Euro 2028 Cui ia promis UEFA turneul final
România intenționează să-și depună candidatura pentru Euro 2028 alături de alte țări din Balcani, însă concurența este una acerbă după ce Anglia a primit asigurări din partea UEFA că va primi organizarea evenimentului. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Reprezentanții României, Greciei, Serbiei și Bulgariei au avut mai multe runde de întruniri în care au stabilit să depună o ofertă comună pentru găzduirea Euro 2028 sau CM 2030.

UEFA a demarat încă de anul trecut procesul de selecţie pentru turneul final continental de peste 6 ani, anunţând condiţiile de selecţie și faptul că gazda va fi cunoscută în septembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Concurență acerbă pentru România la găzduirea Euro 2028

Pentru România ar fi a doua oară când ar organiza meciuri la un turneu final, după cel din vara trecută, însă șansele de a obține candidatura pentru Euro 2028 sunt destul de mici ținând cont de concurența existentă.

Conform The Sun, Anglia este pregătită să renunțe la a-și depune actele pentru Cupa Mondială din 2030, după ce li s-a făcut o ”promisiune” din partea UEFA că vor putea găzdui în schimb Euro 2028, alături de Irlanda de Nord, Scoția, Țara Galilor și Irlanda.

ADVERTISEMENT

Și asta în ciuda faptului că la Londra au existat incidente violente înaintea finalei cu Italia de la Euro 2020. Atunci, mai mulți fani care nu aveau bilete s-au luat la bătaie cu forțele de ordine, în tentativa de a intrat pe stadion.

FIFA vrea CM 2030 în America de Sud

Conducătorii UEFA au avut luna trecută o întâlnire cu personalități britanice de rang înalt și i-au sfătuit să renunțe la organizarea Cupei Mondiale din 2030, deoarece șansele sunt foarte mici mai ales că nu au susținerea președintelui FIFA, Gianni Infantino.

ADVERTISEMENT

Se vehiculează faptul că forul mondial și-ar dori să vadă Cupa Mondială din 2030 disputată în America de Sud, cu finala pe stadionul Centenario de la Montevideo, pentru a celebra 100 de ani de la primul turneu final, găzduit de Uruguay în 1930.

O retragere a țărilor britanice ar lăsa deschisă calea pentru o candidatură comună din partea Spaniei și Portugaliei, considerată a avea mai multe șanse de a aduce turneul final în Europa.  Președintele UEFA, Aleksandr Ceferin, a spus clar că vrea un singur candidat european la Cupa Mondială, deși regulile FIFA ar permite oferte rivale de pe continent.

ADVERTISEMENT

Anglia ar găzdui 4 din cele 8 grupe de la Euro 2028

În ceea ce privește Euro 2028, conducătorii UEFA i-ar fi asigurat pe britanici de susținere totală pentru organizarea evenimentului, singura condiție impusă fiind să nu existe locuri garantate pentru țările gazdă la turneul final, ceea ce înseamnă că toate cele cinci reprezentative ar trebui să-și câștige dreptul de participare pe teren.

Un plan general arată că patru dintre cele opt grupe ale competiției se vor desfășura în Anglia, iar celelalte patru țări vor primi organizarea a câte o grupă. Singura problemă ar fi reprezentată de Irlanda de Nord, dar o renovare masivă la stadionul Windsor Park ar putea permite organizarea jocurilor la Belfast.

Până în acest moment, pe lângă țările britanice și cele din estul Europei, singura candidatură despre care s-a vorbit la sigur a fost cea a Turciei. Alte patru candidaturi ar putea să apară însă până la 23 martie, data limită pentru depunerea dosarului. Este vorba de Italia, Rusia, Spania/Portugalia și o candidatură comună a celor 6 țări nordice: Danemarca, Insulele Feroe, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia.

ADVERTISEMENT
Tags: