Șeful statului a discutat cu liderul polonez, Andrzej Duda, despre securitatea din regiunea Mării Negre, iar președintele român a condamnat Rusia, pe care a acuzat-o că a încălcat grav dreptul internațional.
De asemenea, cei doi lideri au mai vorbit și despre măsurile care vor fi luate în cadrul Alianței, dar și în formatul Bucureşti 9.
“Am avut, astăzi, o discuţie telefonică substanţială cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, cu privire la situaţia gravă de securitate din regiunea Mării Negre în urma acţiunilor Rusiei care încalcă grav dreptul internaţional şi măsurile comune care urmează să fie luate în cadrul NATO şi în formatul Bucureşti 9”, a scris președintele pe Twitter.
Ludovic Orban le-a solicitat lui Marcel Ciolacu și Florin Cîțu să reunească un plen al Senatului și Camerei Deputaților pentru a fi adoptată o declarație de condamnare a acțiunilor ruse.
“Urmare a deciziei adoptate de Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse, am solicitat preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintelui Senatului, Florin Cîţu, convocarea unui plen comun al camerelor reunite pentru adoptarea unei declaraţii de condamnare a agresiunii Federaţiei Ruse contra unui stat suveran, Ucraina, contra încălcării integrităţii teritoriale şi contra gravei încălcări a dreptului internaţional săvârşite de Federaţia Rusă”, a spus Ludovic Orban.
Liderul UDMR a transmis că decizia Rusiei este una „ireponsabilă” și a acuzat că soldații acestia au intrat pe teritoriul ucrainean pentru a ocupa teritorii, și nu pentru a menține pacea.
“Considerăm iresponsabilă decizia Moscovei de a recunoaşte independenţa celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Forţele armate ruse nu au intrat pe teritoriul Ucrainei pentru menţinerea păcii, ci pentru a ocupa agresiv teritorii din Ucraina.
Acest lucru nu este doar o ameninţare la adresa păcii din regiune şi din Europa, ci Rusia subminează şi bazele dreptului internaţional”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook.
Partidul Social Democrat s-a declarat îngrijorat de situația provocată de Rusia, după ce Vladimir Putin a recunoscut regiunile Donețk și Lugansk drept independente.
Acest fapt este o amenințare la adresa păcii, afirmă PSD, care a precizat că susține o soluționare diplomatică a conflictului.
“Suntem profund îngrijoraţi de această decizie, care constituie şi o încălcare a Acordurilor de la Minsk, precum şi o ameninţare la adresa păcii, securităţii şi stabilităţii, şi considerăm că aceasta trebuie sancţionată cu hotărâre de către comunitatea internaţională.
Susţinem suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute internaţional şi îndemnăm puternic la continuarea eforturilor de soluţionare paşnică prin diplomaţie a conflictului”, precizează PSD, într-un comunicat, conform Agerpres.
MAE îi sfătuiește pe români să evite plecarea în Ucraina, iar pe cei care sunt deja acolo îi avertizează că ar trebui să plece imediat.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a recomandat ca regiunile Doneţk, Lugansk și Peninsula Crimeea să fie evitate.
Românii sunt sfătuiți să nu stea în zonele aglomerate și să fie pregătiți de orice călătorie, dacă situația escaladează și e nevoie urgentă să plece.
„În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în această țară, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat.
Totodată, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, în Peninsula Crimeea, precum și în zona de frontieră din nordul și nord-estul Ucrainei, reamintind cetățenilor români că situația de securitate din aceste zone s-a agravat accentuat”, a transmis MAE.
Și premierul României a condamnat recunoașterea regiunilor Lugansk şi Doneţk din Ucraina și a spus că un astfel de lucru amenință pacea și stabilitatea.
“Condamnăm ferm orice încercare de a pune sub semnul întrebării suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei.
A pune sub semnul întrebării statutul unui stat membru ONU este echivalent cu o abordare revizionistă care amenință pacea și stabilitatea în Europa și în lume”, a transmis Nicolae Ciucă, pe Twitter.
Președintele României, Klaus Iohannis a condamnat luni seară decizia președintelui Vladimir Putin prin care Rusia recunoaște independența regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.
”România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a independenței regiunilor Donețk și Luhansk din Ucraina”, a scris Iohannis, pe Twitter.
Șeful statului român spune că ceea ce a făcut Federația Rusia în cazul regiunilor din Donbas “este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunității internaționale”.
Klaus Iohannis a subliniat din nou faptul că România susține Kievul în aceste momente dificile: ”Susținem cu fermitate suveranitatea integritatea teritorială a Ucrainei”, a mai punctat liderul de la Cotroceni în postarea sa.
RO?? strongly condemns the recognition by Russia of the Donetsk & Luhansk areas of ?? as independent. This is a blatant violation of international law, which must attract the most severe response of international community. We firmly support ??sovereignty & territorial integrity.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) February 21, 2022
Reamintim că luni, 21 februarie, Consiliul de securitate de la Kremlin a votat pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste din Donbas: Donețk și Lugansk.
Ulterior, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a recunoscut acest vot și a semnat decretul, alături de liderii celor două regini din estul Ucrainei.
Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron, primii care au aflat de intențiile liderului de la Moscova în legătură cu cele două provincii, și-au exprimat ”dezamăgirea” cu privire la decizia lui Putin.
De asemenea, premierul britanic Boris Johnson a spus că decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște republicile Donețk și Luganks a fost ”în mod clar o încălcare a dreptului internațional”.
Oficialul britanic mai spune că ”este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității Ucrainei”. Prim-ministrul Marii Britanii a descris mișcarea lui Putin ca un ”semn negativ” și un semnal că lucrurile se mișcă în direcția greșită.
Tot luni seara, într-o declarație comună, Ursula von der Leyen și Charles Michel, președinții Comisiei Europene și Consiliului European au declarat:
”Recunoașterea celor două teritorii separatiste din Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a Acordului de la Minsk”.