News

România, condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru aerul poluat din Capitală. Reacția ministrului Mediului

30.04.2020 | 15:32
Romania condamnata de Curtea de Justitie a UE pentru aerul poluat din Capitala Reactia ministrului Mediului
ADVERTISEMENT

România a fost condamnată, joi, de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru aerul poluat din Capitală.

România, condamnată pentru aerul poluat din Capitală

Conform Mediafax, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România pentru aerul poluat din Capitală, după ce țara noastră nu a respectat reglementările privind valorile limită de PM10.

ADVERTISEMENT

Decizia vine după ce Comisia Europeană a cerut Curții în urmă cu an și jumătate constatarea că țara noastră nu respectă reglementările în materie.

România a fost trimisă în judecată pentru neîndeplinirea obligațiilor privind calitatea aerului înconjurător  și pentru depășirea sistematică a valorilor limită pentru microparticule în București.

ADVERTISEMENT

Ministrul Mediului a cerut Primăriei Capitalei un plan urgent pe termen scurt

”România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin privind calitatea aerului prin nerespectarea sistematică și persistentă, din anul 2007 și până cel puțin în 2016, a valorilor limită zilnice pentru concentrațiile de PM10”, se arată în comunicat.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că sancțiunea este doar una verbală, dar nu exclude ca pe viitor, în cazul în care această problemă nu va fi rezolvată, să existe și sancțiuni financiare.

ADVERTISEMENT

”PM10 a fost depășit chiar și pe timpul stării de urgență, deși traficul a fost redus. Am transmis șapte avertizări, dar niciuna nu a fost luată în seamă de primăriile din București. Doar salubrizarea eficientă a străzilor din Capitală ar fi dus la scăderea poluării”, a spus ministrul.

Alexe a precizat că Primăria Municipiului București trebuie să introducă măsuri pentru reducerea poluării și a cerut un plan urgent pe termen scurt care să însănătoșească aerul.

ADVERTISEMENT

Mai multe site-uri specializate în măsurarea calității aerului din întreaga lume arată că orașul București înregistrează, în unele zile, valori ce se încadrează în topul așezărilor umane cu cea mai mare poluare din lume.

ADVERTISEMENT