ADVERTISEMENT
News

România, condamnată la CEDO în cazul Laszlo Tokes. Politicianul fusese sancționat după arborarea steagului Ținutului Secuiesc

Autor: Adrian Baciu | 27.04.2021 | 12:01
România, condamnată la CEDO în cazul Laszlo Tokes. Politicianul fusese sancționat după arborarea steagului Ținutului Secuiesc
România, condamnată la CEDO în cazul Laszlo Tokes. Politicianul fusese sancționat după arborarea steagului Ținutului Secuiesc. Sursa foto: tribuna.ro

Politicianul Laszlo Tokes a câștigat la CEDO procesul deschis împotriva României. În 2014, fostul europarlamentar a arborat steagul Ținutului Secuiesc pe clădirea ce găzduia biroul său din România și a primit o amendă consistentă.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Tokes a anunţat că a deschis la CEDO un proces împotriva statului român, nemulţumit fiind că instanţele din Oradea au dat dreptate Poliţiei Locale după ce aceasta l-a sancţionat pentru arborarea, fără autorizaţie, a steagului secuiesc şi a steagului regiunii Partium pe balconul biroului său din centru.

Procesul privind arborarea steagului secuiesc se afla pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de mai mulți ani. Cererea lui Tokes, depusă contra României, a fost înregistrată în noiembrie 2016.

România, condamnată la CEDO în cazul Laszlo Tokes

Laszlo Tokes a arborat steagul Ținutului Secuiesc pe balconul biroului său din centrul municipiului Oradea în iunie 2014, în cadrul unei acțiuni in care a elogiat și activitatea scriitorului Wass Albert, considerat în Romania criminal de război.

ADVERTISEMENT

După două luni, Primăria Oradea l-a somat pe europarlamentar să dea jos drapelul, pe motiv că încalcă Legea care reglementează afișajul în scop publicitar.

Nemulțumit de atitudinea autorităților, Laszlo Tokes a acționat România la CEDO după sancțiunea contravențională (avertisment) ce i-a fost impusă în calitate de europarlamentar.

În 27 noiembrie 2015, Tribunalul Bihor a confirmat validitatea sancțiunii impuse, printr-o hotărâre definitivă.

ADVERTISEMENT

Lazslo Tokes a atacat decizia definitivă la CEDO, bazându-se pe articolul 10 din Convenție. El a susținut că sancțiunea impusă constituie o încălcare a dreptului său la libertatea de exprimare.

Marți, 27 aprilie, Laszlo Tokes a avut câștig de cauză la CEDO în această speță, anunță cei de la Digi24.

ADVERTISEMENT

CEDO: România a încălcat procedural articolul 10 – dreptul la liberă exprimare

În cazul Tokes, România a încălcat procedural articolul 10 (dreptul la liberă exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

”Curtea (CEDO) nu a fost de acord cu opinia reclamantului, că interferența cu dreptul său la liberă exprimare nu a avut nicio bază legală. Totuși, Curtea a concluzionat că instanțele naționale nu au examinat în amănunțime dovezile relevante și că motivarile deciziilor lor au fost insuficiente.

ADVERTISEMENT

Motivările oferite pentru sentințe au fost succinte și nu au conținut informații suficiente pentru a permite Curții să discearnă motivul interferenței. Curtea a decis că a existat o încălcare procedurală a Articolului 10 al Convenției”, se spune în comunicatul CEDO, anunță Hotnews.ro.

După acest proces, România trebuie să-i plătească lui Laszlo Tokes cheltuieli de 2.112 euro.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!