News

România construiește autostrăzi cu viteza melcului! La ce ne putem aștepta în 2021

04.05.2021 | 17:10
Romania construieste autostrazi cu viteza melcului La ce ne putem astepta in 2021
România nu reușește să construiască autostrăzi într-un ritm ridicat. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România construiește autostrăzi cu viteza melcului! Anul trecut, primul de pandemie a scos la iveală câteva inaugurări, dar numărul kilometrilor este unul mai degrabă amuzant. Previziunile pentru 2021 sunt însă și mai proaste. Constructorii se află la ani lumină de finalizarea proiectelor și putem discuta mai degrabă despre deschiderea anumitor șantiere. 

De altfel, ultimii ani de zile n-au apropiat prea mult România de Europa din acest punct de vedere. Este și greu să faci lucrul acesta într-un asemenea ritm anevoios.

ADVERTISEMENT

Asociația Pro Infrastructură nu a ezitat și a atras atenția că avem nevoie de 100 de kilometri de autostradă construiți anual pentru a reuși să recuperăm din ecartul față de vestici în următorii 20 de ani.

România face autostrăzi cu viteza melcului!

Dacă ne raportăm la 2017, atunci trebuie să știți că România a reușit atunci contraperformanța de a inaugura 15 kilometri, toți finalizați cu un an înainte.

ADVERTISEMENT

Anul următor, în 2018, a fost deschisă circulația pe 60 de kilometri de autostradă, ceea ce a adus un plus important pentru conducătorii auto.

Sursa foto – MIHAI DASCALESCU / MEDIAFAX FOTO

În 2019, autoritățile au predat la cheie 43 de kilometri, în timp ce, în 2020, an electoral, s-au inaugurat aproximativ 59 de kilometri de autostradă.

ADVERTISEMENT

Așadar, niciodată în ultimii ani de zile nu s-a atins ținta de 100 de kilometri, ba chiar, nici măcar nu s-au apropiat constructorii de un asemenea obiectiv.

Ce autostrăzi s-au deschis în pandemie

În 2020, autoritățile ar fi putut să recupereze serios, mai ales că, o perioadă bună, lumea a stat închisă în casă. Nu a fost cazul și pentru că șantierele au tras și ele obloanele.

ADVERTISEMENT

Anul trecut au fost deschise două loturi din A3. Despre primul, mai degrabă s-a râs. Vorbim de aproape 3,5 kilometri poziționați între localitățile Biharia și Borș, la granița cu Ungaria.

Nici al doilea nu a fost mai de Doamne Ajută, dar a punctat serios în clasamentul final. Cei 18 km de asfalt pe care se poate circula în mare viteză au fost turnați între Iernut și Chețani.

Sursa foto – hepta.ro

Apoi, s-au dat în trafic cei circa 16 kilometri de autostradă construiți ca parte a Centurii Bacăului, dar care ar urma să facă parte din A7. Evident, atunci când se va construi și restul autostrăzii.

De asemenea, cu anumite restricții se poate merge și pe Autostrada A10, preț de 15 kilometri, de la Sebeș până la nodul rutier Alba Iulia Nord. După îndelungi conflicte și neînțelegeri s-a deschis și traficul pe o porțiune de 6,3 kilometri de autostradă dintre Râșnov și Cristian.

La ce autostrăzi ne putem aștepta în 2021

Dacă toate merg bine, atenție, dacă toate merg bine, atunci vom avea în sfârșit gata Autostrada Sebeș- Turda, celebra A10. Vorbim despre un drum lung de aproape 70 de kilometri pentru care s-a adunat deja o întârziere de cinci ani de zile.

Și la A3 vor fi lucrări serioase pe un tronson important. Astfel, vom avea gata în acest an cei 4,5 kilometri care leagă Ungheni de Târgu Mureș.

Sursa foto – hepta.ro

În plus, e posibil ca UMB să finalizeze parțial, în zona Balș – Slatina, unele porțiuni din drumul expres pe care îl construiește, parte din Drumul Expres Craiova Pitești, a mai anunțat Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură.

Șantierele care vor rămâne șantiere și la finalul anului 2021

Există și alte șantiere care puteau fi închise în acest an, dar situația lor este încă departe de adevăr. De exemplu, firma care construia un lot de 15 km de autostradă între Chețani și Câmpia Turzii, a intrat în insolvență.

Poate la anul vom avea și pod peste Dunăre la Brăila.  ”Avem șanse să vedem podul peste Dunăre. Dar cel mai probabil ne vom mulțumi anul viitor să-l filmăm cu drona.

Sursa foto – hepta.ro

Funcțional nu va fi anul viitor, din cauză că rețeaua de drumuri de legătură nu e gata. Chiar dacă podul va fi gata la finele lui 2021, va mai fi nevoie de cel puțin 6 luni.

Și asta din estimările Companiei de Drumuri – pentru a lucra la drumurile de legătură. Timp în care podul nu va putea fi deschis”, a mai spus Ionuț Ciurea.

Câți km de autostradă are România

La finalul anului trecut, România avea aproximativ 912 kilometri de autostradă. Cel mai lung tronson este deschis între București și Nădlac, însumând aproape 443 de km. Aici se lucrează însă, fiind în construcție încă 45 de km.

Terminată este Autostrada Soarelui, o porțiune de drum de mare viteză de 202 km. Alți 170 de km deschiși cu 106 în lucrări ar însemna Autostrada Transilvania.

Sursa foto – 130km.ro

Valea Prahovei a rămas triunghiul Bermudelor pentru toți constructorii, dar și pentru autorități. De asemenea, Moldova pare că a pierdut definitiv acest pariu.

De remarcat că 385 de kilometri de autostradă sunt în acest moment în construcție.

ADVERTISEMENT
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
Moment de cotitură pentru România în fața Europei: suntem la 5 zile de...
Moment de cotitură pentru România în fața Europei: suntem la 5 zile de o premieră istorică sau de un potențial eșec
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați!...
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați! Un preot a oficiat uniunea, iar Gică Hagi a fost prezent la eveniment. FOTO
În Vaslui se câștigă la cireșe mai bine decât în Spania la căpșuni....
În Vaslui se câștigă la cireșe mai bine decât în Spania la căpșuni. Cu cât e plătita ziua de muncă
Schimbări uriașe în topul celor mai bogaţi români! Ion Țiriac a revenit pe...
Schimbări uriașe în topul celor mai bogaţi români! Ion Țiriac a revenit pe primul loc, după ce s-a prăbușit averea unui rival
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
CRESC SALARIILE! Ministerul MUNCII a publicat documentul așteptat de ANGAJAȚI
CRESC SALARIILE! Ministerul MUNCII a publicat documentul așteptat de ANGAJAȚI
Cum a aflat make-up artistul vedetelor că are cancer. Mesajul dureros transmis de...
Cum a aflat make-up artistul vedetelor că are cancer. Mesajul dureros transmis de soț
Superstiții de Înălțarea Domnului. Dacă faci asta, ai ghinion tot anul
Superstiții de Înălțarea Domnului. Dacă faci asta, ai ghinion tot anul
Doliu uriaș în showbiz! Este BREAKING NEWS pe toate posturile de știri!
Doliu uriaș în showbiz! Este BREAKING NEWS pe toate posturile de știri!
„Există dovezi clare că au fost daţi bani de către candidatul PSD pentru...
„Există dovezi clare că au fost daţi bani de către candidatul PSD pentru cumpărarea de voturi”. Radu Mihaiu, plângere penală împotriva Biroului Electoral Sector 2
O femeie celebră a cumpărat fosta vilă, de la Izvorani, a lui Irinel...
O femeie celebră a cumpărat fosta vilă, de la Izvorani, a lui Irinel Columbeanu. Despre cine este vorba