News

Coronavirus în România, 13 octombrie 2020. Controverse pe rata infectărilor. Iohannis: „Este ciudat ca două instituții să dea rezultate diferite” Live Update

13.10.2020 | 18:39
Coronavirus in Romania 13 octombrie 2020 Controverse pe rata infectarilor Iohannis Este ciudat ca doua institutii sa dea rezultate diferite Live Update
ADVERTISEMENT

O zi cu o noi cifre alarmante! Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 160.461. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că 3.109 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore.

După apariția unor diferențe de raportare a ratei infectărilor în București între Institul Național de Statistică și Grupul de Comunicare Strategică, președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să remedieze urgent această situație și să stabilească o procedură unică de calcul a ratei infectărilor.

ADVERTISEMENT

UPDATE ora 18.58: Președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă la Palatul Cotroceni începând cu ora 19. Conferința președintelui are loc în ziua în care au apărut controverse legate de modul în care autoritățile raportează rata infectărilor.

Iată principalele declarații ale președintelui  Iohannis:

-„O creștere îngrijorătoare la nivelul tuturor indicatorilor. Avem o transmitere comunitară accentuată care riscă să atingă un prag alarmant. Cel mai dramatic este că, în ciuda eforturilor medicilor, prea mulți români pierd lupta cu virusul. Suntem deja într-o etapă dificilă, într-un val doi al epidmeiei.

ADVERTISEMENT

Conferință de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Conferință de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis.

Geplaatst door Partidul Naţional Liberal op Dinsdag 13 oktober 2020

-Am solicitat premierului să evalueze în timp real ocuparea paturilor de la ATI. Știu cât de grele și epuizante au fost aceste luni. Vom ajunge să ne bucurăm din nou cu toate activitățile cu cât vom sta rata de creștere a îmbolnăvirilor. Restricțiile sunt doar de moment, dar viețile celor dragi nouă nu  le mai putem aduce înapoi.

-Să nu ne amăgim: această etapă nu va trece de la sine. O vom depăși cu bine doar respectând cu strictețe regulile. Este momentul să dovedim din nou că suntem o națiune puternică.

ADVERTISEMENT

Întrebările jurnaliștilor:

-(despre rata de infectare din București după domiciliu și rezidenți?) Este ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. Aștept ca Guvernul să clarifice aceste probleme de urgență.

-(sprijinul SUA pentru autostrada Constanța-Gdansk. Care va fi sursa de finanțare?) Sunt două proiecte discutate în 2018. S-au făcut pași importanți, s-au asociat camere de comerț și cred că săptămâna viitoare vom face noi pași. Nu m-aș aventura să spun în ce interval ar fi realizate proiectele, dar sunt vitale pentru regiunea noastră și vor face legătura pe axa nord-sud.

ADVERTISEMENT

-(cine credeți că se face responsabil că au crescut cazurile și dacă vă asumați organizarea alegerilor?) Evoluția pandemiei este de observat nu doar la noi, ar fi o scuză foarte ieftină să căutăm un politician sau mai mulți vinovați. Rezultatele sunt cele pe care le vedem: nu am ajuns încă într-o situație critică în ce privește locurile la ATI, dar este clar că trebuie să luăm măsuri mai hotărâte dacă vrem să încetinim răspândirea pandemiei. Trebuie să vedem în ce societate vrem să trăim: una panicardă, care se ascunde sau una democratică, cu alegeri?

-(este pregătit sistemul de învățământ pentru predarea exclusiv online?) Trebuie să evităm știri panicarde sau descrierea unor situații extreme. Autoritățile trebuie să mențină școala în funcțiune cât se poate. Se poate trece exlcusiv la online dar nu peste tot și nu dintr-odată. S-au făcut progrese mari față de primăvară în folosirea online-ului și acesta este un proces de învățare pentru toate părțile.

-(sunteți de acord cu sistarea evenimentelor private?) Aceste lucruri vor fi analizate de experți iar CNSU va propune măsurile care se impun. Dacă avem o creștere evidentă a cazurilor, este evident că anumite restricții trebuie impuse.

-(densitate mare a populației în București, iar INSP nu are deseori date relevante. V-au comunicat indicatorul pentru ce procent din  populație se cunoaște proveniența infectării?) Este un virus nou, nu se cunosc absolut toate datele și în  fiecare zi cercetătorii găsesc date noi, iar informația devine din ce în ce mai bogată. Sunt lucruri evident pozitive, iar INSP a prezentat câteva studii. Nu au nici ei toate datele, după cum nu le are nimeni. Este destul de dificil de gestionat pandemia. Dacă ar fi fost simplu, nu am fi avut atâtea cazuri.

-(cum comentați criticile aduse de Patriarhie după anularea pelerinajelor de la Iași și de la București?) Nu m-am așteptat la un dialog via media. Un dialog direct ar duce la soluții mai bune.

-(despre stimulentul de risc la profesori?) Când va ajunge la mine, îl voi citi și voi cere un  punct de vedere al Guvernului să spună dacă are fondurile necesare. Întrebarea care se pune este dacă se poate, toată lumea cred că își dă seama că este vorba de marile sisteme care țin societatea în funcțiune dar dorința de a-i sprijini este o parte, dar putința se măsoară, din nefericire, și în bani, care sunt mai puțini.

-(prelungirea stării de alertă?) Este foarte clar că trebuie prelungită, în această fază cu o lună de zile.

-(de ce nu considerați necesară instalarea stării de urgență în anumite zone?) Comparația cu alte țări este mai complicată pentru că nu este o definiție unică pentru starea de urgență. De exemplu, în Spania este similară mai mult stării de alertă de la noi. Starea de alertă permite instituirea măsurilor necesare pentru pandemie, din acest motiv avem o lege specială și, de când există legea, Guvernul a putut lua măsurile care se impun, deci nu este nevoie acum de stare de urgență. Dacă ajungem în situația ca măsurile să nu mai fie suficiente, este de evaluat dacă se introduce local, regional sau național – nu cred că va fi cazul – starea de urgență.

-(cât ne-a costat lockdown-ul și dacă România își permite să revină în această stare?) Ca țară ne permitem să facem tot ce trebuie să facem pentru a asigura sănătatea concetățenilor. Nu putem măsura vieți contra firme. Din motive de restricții necesare la momentul respectiv, firmele au dificultăți, este o realitate tristă. Guvernul a venit cu tot felul de măsuri de sprijin. Nu toți reușesc să se adapteze și Guvernul va continua să vină cu măsuri sectoriale. Pandemia ne costă scump, dar căutăm cele mai bune căi pentru  a avea o grijă pentru români, dar și pentru diferitele sectoare ale economiei. Este o ecuație extrem de complicată, nu poate fi simplificată artificial. Guvernul și cu mine, ne-am mișcat bine în această situație.

-(ați cerut vreodată lămuriri privind neconcordanțele dintre INSP și GCS?) Am solicitat Guvernului să-și facă ordine în propriile instituții foarte rapid. Nu putem trăi cu două statistici diferite.

-(estimați că și în  primăvară vom avea mii de cazuri pe zi?) Niciun specialist nu mi-a spus cu mâna pe inimă că în  martie va fi mai bine ca în decembrie. Dacă avem noroc și se găsește un vaccin viabil, ne putem aștepta la îngrădire a epidemiei. Iarna lucrurile sunt mai complicate. Intrăm în sezon de gripă, dar purtatul măștii, păstrarea distanței și o igienă foarte serioasă ajută la prevenirea tuturor bolilor sezoniere.

UPDATE ora 14.51. INSP vine cu o rectificare de ultimă oră și face precizări legate de calculul ratei de incidență. Astfel, potrivit raportului actualizat, rata de incidență la o mie de locuitori pentru București era duminică 3,11 raportată la populația rezidentă și 2,65 raportată la populația după domiciliu.

Datele furnizate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) în buletinul de marți arată Bucureștiul cu o rată de incidență de 2,66.

UPDATE ora 14:15. Gheorghe Cojanu, prefectul Bucureştiului, anunţă că rata de incidenţă este de 2,69, precizând că INSP a greşit estimarea.

“A făcut o eroare, a rectificat (n.r. INSP). Rata pe ziua de astăzi este de 2,69. Vă spunea doamna ministru (n.r. Monica Anisie) la o rata de incidență de 3 vom lua măsuri pentru a trece școlile în scenariul roșu”, a spus prefectul Capitalei.

În raportul săptămânal al INSP privind evoluția epidemiei pentru datele raportate până la 11 octombrie, Bucureștiul apare cu rata de incidență la 100.000 de locuitori în 14 zile de 311, adică 3,1 la o mie de locuitori.

UPDATE ora 13:25. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, în raportarea de marți, alte  3.109 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar numărul total de infecții a ajuns astfel la 160.461 de la startul pandemiei.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 770 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 5.535 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 12.10.2020 (10:00) – 13.10.2020 (10:00) au fost raportate 68 de decese (40 bărbați și 28 femei).

Record de pacienți cu Covid-19 la ATI

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 10 decese la categoria 50-59 de ani, 19 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 19 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 16 decese la categoria de peste 80 de ani.

64 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități , iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.399. Dintre acestea, 651 sunt internate la ATI.

  • 120.515 pacienți au fost declarați vindecați.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.709.306 teste. Dintre acestea, 26.718 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.933 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.785 la cerere.

Pe teritoriul României, 15.306 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.886 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 34.496 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 23 de persoane.

Conform GCS, județele în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este peste pragul de 1,5 sunt următoarele:

  • București – 2,69 (*indicele este raportat la populația de 2.151.665 de locuitori)
  • Alba – 2,53
  • Vâlcea -2,22
  • Iași – 2,07
  • Bacău – 2,12
  • Neamț – 2,01
  • Teleorman – 1,87
  • Sălaj – 1,89
  • Sibiu – 1,82
  • Caraș-Severin – 1,70
  • Cluj – 1,80
  • Brașov – 1,58
  • Timiș – 1,64
  • Vaslui – 1,57
  • Ilfov – 1,53
  • Harghita – 1,50
  • Prahova – 1,58

UPDATE ora 12:23. Conform INSP, rata de incidență a cazurilor de coronavirus din București a ajuns la 3,1 de infectări la 1.000 de locuitori, situație care atrage impunerea de noi restricții.

Potrivit normelor impuse de autorități, la un indice de incidență de 3 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, toate școlile din Capitală vor intra în scenariul roșu, iar elevii vor face ore exclusiv online.

Știrea inițială/ Noi date alarmante privind pandemia de coronavirus din România au venit în raportarea de luni a Grupului de Comunicare Strategică (GCS). În ciuda unui număr mult mai mic de teste comparativ cu ultimele zile, pe teritoriul țării s-au depistat peste 2.000 de infecții noi.

Astfel, în ultimele 24 de ore au fost anunțate 2.069 cazuri noi de COVID-19 din 10.051 de teste. Alte 56 de decese au fost raportate de autorități din cauza infecțiilor cu coronavirus. La ATI, numărul pacienților internați este de 628. Procentul persoanelor depistate pozitiv raportat la numărul de teste este de 20,59%.

De la declararea oficială a pandemiei de către OMS, și până luni, 12 octombrie, pe teritoriul României au fost confirmate 157.352 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Un total de 118.912 pacienți au fost declarați vindecați.

Cifre alarmante în evoluția coronavirus din România

Din ultimele date oferite de GCS mai aflăm că Bucureștiul se apropie cu rapiditate de o rată de 3 cazuri la 1.000 de locuitori în ce privește incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile, ceea ce va duce, conform legii din starea de alertă, la închiderea școlilor.

Iată județele în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este peste pragul de 1,5 sunt următoarele:

  • București – 2,66
  • Alba – 2,35
  • Vâlcea – 2,32
  • Iași – 1,96
  • Bacău – 1,99
  • Neamț – 1,91
  • Teleorman – 1,74
  • Sălaj – 1,80
  • Sibiu – 1,73
  • Caraș-Severin – 1,64
  • Cluj – 1,66
  • Brașov – 1,55
  • Timiș – 1,56
  • Vaslui – 1,57
  • Ilfov – 1,50

România se apropie de un prag îngrijorător și în ceea ce privește persoanele decedate din cauza SARS-CoV-2. Până luni, 5.467 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În ultimele 24 de ore au murit 56 de persoane (37 bărbați și 19 femei), internate în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Timiș, Vaslui și București.

În ce privește situația românilor plasați în izolare, totalul lor se apropie de 50.000. Iată datele exacte: 14.446 de persoane sunt în izolare la domiciliu, 8.866 de persoane se află în izolare instituționalizată, 31.314 persoane se află în carantină la domiciliu și 9 persoane sunt în carantină instituționalizată

Cele mai multe cazuri noi de Covid-19 în ultima zi

Și pentru ultimele 24 de ore de raportare, Capitala se află pe primul loc la numărul de cazuri înregistrate – 413. Urmează Iaşi – 164, Prahova – 110, Bacău – 99 şi Mureş – 82.

Cele mai puţine cazuri de coronavirus s-au înregistrat în judeţele Olt – 1, Satu Mare – 2, Sălaj – 3 şi Caraş – Severin – 4. În total, cele mai multe cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 înregistrate până în prezent pe teritoriul României sunt în: Bucureşti – 22.950 Suceava – 7.220 Prahova – 7.016 Braşov – 6.970 și Iaşi – 6.805.

ADVERTISEMENT